4 betegség kisbabáknál, amiről a széklet színe árulkodik - Azonnal vidd orvoshoz!
A fertőzéstől a májproblémáig sok minden okozhatja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A babák széklete nagyon különböző lehet, emiatt általában nem kell aggódni. Ám ha valami szokatlant észlelsz, fordulj orvoshoz a kicsivel! Az alábbiakban felsoroljuk a széklet színével kapcsolatos rendellenességeket.

Fehér

Azonnal vidd orvoshoz a babát, ha a széklete krémszínű, mert ez májproblémára utalhat, ami súlyos is lehet. Lehetőleg székletmintát is vigyél magaddal.

A fehér széklet tele van zsírral, amely nem szívódott fel a belekben. Az ilyen széklet a víz felszínén úszik, amit nyilván nehéz megállapítani, mivel a csecsemő még pelenkát visel.

Zöld

A zöld széklet miatt csak akkor kell aggódnod, ha lázzal - 38 fok fölött -, hányással és látható rosszulléttel jár, mert mindez együtt bélfertőzésre utal. Ilyenkor is gyorsan vidd orvoshoz a babát, mert kiszáradhat.

Csecsemőknél gyakran fordul elő egészen enyhe bélfertőzés, ami zöld székletet okoz, de nem jár rosszulléttel.

Ezeket a fertőzéseket sokszor észre sem vesszük, ezért, ha a baba láthatóan jól van, akkor nincs okod aggódni az időnkénti zöld széklet miatt. Zöld székletet az is okozhat, ha a baba gyógyszert kap, ha a szoptatás időszakában vasat szedsz, vagy ha a baba érzékeny valamire, ami a te étrendedben szerepel, például a tejtermékekre. Utóbbi esetben más tünetei is lehetnek, egyebek közt ekcéma. Ha ilyesmire gyanakszol, akkor fordulj orvoshoz, illetve kérj beutalót dietetikushoz.

Vörös vagy fekete

A vörös vagy fekete szín arra utalhat, hogy a baba széklete vért tartalmaz, ami igen ijesztő lehet, bár általában kiderül, hogy valami egészen banális oka van. A problémát azonban közölni kell a védőnővel és a gyerekorvossal, ha a baba láthatóan nincs jól, mert a véres széklet néha súlyos állapotot is jelezhet.

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A székletben található vér oka jellemzően az, hogy a szoptató anyának berepedeznek a mellbimbói, így szopás közben a csecsemő sok vért is nyelhet. Emiatt nem kell aggódnod, mert a vér nem árt a babának.

A széklet ilyenkor mindig fekete, mert a vér a baba emésztőrendszerébe kerül, és a beleiben átalakulva a színe is megváltozik. A széklet attól is lehet fekete, ha a baba vaspótló gyógyszert kap.

Így pelenkázd a babát!

Amíg nem válik rutinná, a pelenkázás bonyolult műveletnek tűnhet. Videónk segítségével gyorsan elsajátíthatod a fortélyait.

Élénkvörös vér akkor lehet a székletben, ha a pici végbele berepedt, ami székrekedésnél fordulhat elő. A repedés nem látható, csak az, hogy a székletet élénkvörös vér borítja. A repedések általában maguktól begyógyulnak, de a székrekedés kialakulását meg kell előzni - e téren kérd ki a gyermekorvos tanácsát.

A babának hasmenéskor is lehet vér a székletében, mert ilyenkor bélfertőzése van, és a bél fala felmaródhatott. Ebben az esetben nagyon rosszul lehet, ezért feltétlenül meg kell mutatni orvosnak.

Cikkünk Simone Cave - Dr. Caroline Fertleman  Babakrónika - Csecsemőgondozás hétről hétre című könyve segítségével készült.

Praktikus felosztásának köszönhetően a Babakrónika részletesen és megnyugtatóan körüljárja a csecsemő alapvető szükségleteit, amelyek kielégítése az újdonsült szülők számára olykor igazi kihívást jelent. Szerzői, Simone Cave egészségügyi szakújságíró és dr. Caroline Fertleman gyermekorvos felkészítenek bennünket mindazokra a változásokra, amelyekre az első, legnehezebb időszakban számíthatunk.

A gyermekünk fejlődésének egy-egy hetét leíró fejezetekből megtudhatjuk, hogy babánk mennyi ideig fog aludni vagy sírni, milyen gyakran kell etetnünk és várhatóan hány piszkos pelenkát kell lecserélnünk egy nap.

Ez a biztató hangvételű és praktikus kézikönyv minden alapvető tudnivalót tartalmaz, és minden esetben konkrét problémákra kínál megoldást.

"A Babakrónika egyszerre szól a tapasztalt barátnő és egy minden pillanatban mellettünk álló védőnő hangján, így segít át bennünket a szülői lét döntő fontosságú első hat hónapján."

Gombos Edina

Kiadja a Partvonal Kiadó.
Ára 1975 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük