Ezért veszélyes, ha a babának szájra adod a puszit: a fogorvos figyelmeztet
A fogorvos szerint az ártatlan puszi már akkor is képes tönkre tenni a fogacskákat, ha azok még nem bújtak ki.

GettyImages-471035676
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy a szájra adott puszi a szülő és gyermek között helyes-e, azt mindenki döntse el maga. Míg egyes szülők, nagyszülők előszeretettel adnak egy hatalmas cuppanóst a baba szájára, addig vannak szülők, akik élből elutasítják ezt a fajta megnyilvánulást.

Dr. Richard Marques fogorvos szerint már csak egészségügyi szemontból sem érdemes a babának szájra puszit adni.

Ezért veszélyes, ha a babának szájrapuszit adsz

A szakember szerint a szülői, nagyszülői puszival olyan baktériumok kerülhetnek a baba szájüregébe, amelyek már akkor is képesek tönkretenni a kis fogacskákat, ha azok még nem bújtak ki.

GettyImages-176062321

 A babák immunrendszere még fejletlen, eleve könnyebben kapnak el vírusokat. Ha a baba egy-két fogacskája ki is nőtt már, az is veszélyt rejthet magában, hiszen a tejfogak még nagyon sérülékenyek, és nem képesek felvenni a harcot a károsító baktériumok hatásaival szemben. 

A babák fogzománca sokkal sérülékenyebb és vékonyabb, mint a felnőtteké, így sokkal érzékenyebb is a külső hatásokra. A szájrapuszival a felnőtt nyála bekerülhet a baba szájüregébe, ami növelheti a betegségek terjedésének valószínűségét. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez kockázatot jelent, mivel olyan baktériumok juthatnak be a baba szervezetébe, amelyeket a felnőttek könnyen át tudnak adni a gyermekeknek, mint például a herpeszt vagy a streptococcus mutanst, ami a fogszuvasodás kialakulását is befolyásolja - mondja dr. Richard Marques az Independentnek. 

A szakértő azt javasolja, hogy a szülők ne csak a szájrapuszitól tartózkodjanak, de például attól is, hogy közös evőeszközt vagy fogkefét használjanak a kicsikkel, valamint ne tisztítsák meg a saját nyálukkal a földre esett cumit se. 

GettyImages-967711824

Szájrapuszi az intimitás jele

Vannak családok, ahol a szájra adott puszi része a szülő-gyerek kapcsolatnak, és sem a felnőttek, sem a gyermekeik nem látnak ebben semmi kivetnivalót, míg egyes családokban a szeretetnek ez a formája kizárólag a szerelmespárokra korlátozódik, és az arcra adott változatnál jóval intimebb gesztusnak tartják, így számukra furcsa lehet, ha a szülő és gyermek vagy a nagyszülő és unoka között látnak ilyet. 

Dr. Charlotte Reznick, a Kaliforniai Egyetem pszichológusa szerint a gyerekeket, akiket még 5-6 évesen is szájrapuszival köszöntenek a szülők, ugyanazokat a gesztusokat vihetik tovább a környezetükben anélkül, hogy észrevennék ennek a bensőséges vonzatát. Az ilyen korú gyermekek már tisztában vannak a szeretet, szerelem fogalmakkal, és bizonyára látják a szüleiket is ebben az intim helyzetben, miközben azt érzékelhetik, hogy a szülők ugyanezt csinálják velük. A gyerkőcöket összezavarhatja ez a fajta kettősség, nem beszélve arról, hogy könnyen lehet, hogy egy bizonyos kor után a gyermek ezt már kínosnak fogja tartani, különösen nyilvános helyen.

Tényleg egészségesebb lesz a gyerek foga elektromos fogkefével? A fogorvost kérdeztük

Nem véletlen, hogy évről évre egyre több felnőtt teszi le voksát az elektromos fogkefe mellett hazánkban is. De vajon mi a helyzet a gyerekekkel?

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük