Az 5 legerősebb természetes szer terhességi stressz ellen
Az állandó feszültség rád és gyermekedre egyaránt káros hatással van. Tudd meg, miként csökkentheted.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhesség az egyik legnagyobb változás, amin egy nő keresztülmegy élete során. A kismama szervezetében lezajló folyamatokat pedig szinte mindig valamilyen szintű stressz kíséri, amit a külvilágból érkező hatások tovább fokozhatnak.

A fáradtság, a hányinger és alakod megváltozása már önmagában is feszültté tehet, de ezen túlmenően szoronghatsz állapotod, egzisztenciális körülményeid vagy a baba egészsége miatt is.

A hosszan tartó stressz azonban a babára és a mamára egyaránt negatív befolyással lehet: az ekkor keletkező hormonok a méhlepényen keresztül eljutnak a kicsi szervezetébe, miközben növelhetik a vérnyomásodat, ezzel pedig a szövődmények kialakulásának kockázatát is.

Az alábbiakban olyan természetes szereket ismerhetsz meg, melyek szelíden, egyszersmind hatékonyan segítenek a stressz leküzdésében.

Színterápia

A színterapeuták úgy tartják, hogy a kék szín segít a stresszoldásban - ennek segítségével csalogatják elő a nyugalom, a lazaság és a bizalom érzését.

Ugyanezt te magad is megteheted: viselj például kék ruhákat, vagy teríts magadra kék színű takarót vagy kendőt.

Egy másik lehetőség, hogy elképzeled, amint az orrodon keresztül magadba szívod ezt a jótékony hatású színt, mely eljut tested valamennyi pontjába, és végül teljesen megtölti azt. Ha a körülményeid nem a legideálisabbak egy új élet fogadására, vizualizáld, hogy gyökerek nőnek ki a lábadból, melyeken át vörös fény érkezik szervezetedbe. Ez utóbbi gyakorlat segít abban, hogy megkapaszkodj az anyagi világban - olyanfajta biztonságérzettel vértez fel, melynek köszönhetően hatékonyabban tudsz majd cselekedni helyzeted rendezése érdekében.

Bach-virágterápia

A virágesszenciák különösen népszerűek a stresszoldásban és az érzelmi problémák enyhítésében. Terhesség esetén az alábbiak ajánlottak.

  • Vörös vadgesztenye, ha ijesztő, negatív gondolataid vannak a babával kapcsolatosan.
  • Dió, hogy megbirkózz a kihívásokkal.
  • Rezgő nyárfa, ha rossz előérzeteid vannak.
  • Elsősegélycsepp sokkos állapotban vagy pánik esetén.

Nyugati gyógynövénygyógyászat

Stresszoldó gyógynövénynek tartják a tea formájában fogyasztható citromfüvet, a hársfavirágot, a levendulát és a kamillát. Segítenek ellazítani az izmokat, miközben az esetleges magas vérnyomást is csökkentik. Bár kicsi a valószínűsége, hogy a fenti gyógynövényekkel árthatnál akár a kicsinek, akár magadnak, a biztonság kedvéért kérd ki orvosod véleményét.

Aromaterápia

Az aromaterápiás masszázs oldja a nyaki izmok feszültségét. Jó hatású a narancsvirág-, a kamilla-, a levendula-, a rózsa-, a mandarin- és a szantálfaolaj. A párologtató készülékbe vagy a radiátorra helyezett nedves ruhára cseppentett olaj nyugtató hatású párával tölti meg a helyiséget. A másik lehetőség, ha a fürdővízbe teszel négy cseppet a fenti illóolajok bármelyikéből.

Mi vár rád a szülőszobában?

A legtöbb kismamát feszültséggel és aggodalommal tölti el a szülés gondolata, ám jó, ha tudatában vagy, hogy a látszólag talán kissé ijesztő szülőszobában minden a te és gyermeked biztonságát szolgálja.

Étrend és tápanyagok

A stresszes állapot energiát éget, és elhasználja az alapvető tápanyagokat, mint a C-vitamin, a Q10-koenzim, a cink és a magnézium, melyek hiánya testi-lelki kimerültséghez vezethet.

Lehet, hogy nem nagyon van étvágyad, de fontos olyan ételeket fogyasztanod, melyek bőven tartalmazzák a felsorolt tápanyagokat, valamint B-vitamint is, melyre az energia felszabadulásához van szükség.

Egyél sok komplex szénhidrátot, például barnakenyeret, melyből lassan szabadul fel az energia, és kerüld a cukros ételek nassolását. Ez utóbbiak ugyanis csak egy pillanatnyi energialöketet adnak, melyet törvényszerűen éhség, azzal együtt pedig feszültség és ingerlékenység követ. Talán mondanunk sem kell, hogy a várandósság idején érdemes eltekinteni az élénkítőszerektől is.

Plusz egy tipp, ami mindig bejön

A relaxációs technikák, például a mély légzések nagyon hasznosak a várandósság teljes ideje alatt, de különösen a harmadik trimeszterben.

Amikor a fáradékonyság és a szorongás próbára tesz, légzőgyakorlatok végzésével a nyugodt és mély relaxációs állapotra is jellemző alfa-agyhullámokat generálhatsz.

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A mély légzésgyakorlatok kivitelezéséhez feküdj vagy ülj le kényelmesen a talajra. Egyik kezedet tedd a mellkasodra, a másikat a hasadra. Lélegezz lassan be és ki, a percenkénti 12-15 légvételre törekedve. Még jobban ellazulhatsz, ha mindeközben kellemes, melodikus zenét hallgatsz.

Cikkünk Zita West Természetes várandósság című könyve alapján készült, mely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük