Milyen hatással vannak a magzati élmények a gyerek életére?
Az élet a születés előtt megkezdődik. Tudd meg, a terhesség alatti események hogyan hatnak a kicsire!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos kutatás igazolta, hogy a gyerekek nem csupán születésük pillanatától rendelkeznek tudattal és emlékezettel, hanem már magzati korban is rengeteg tapasztalatot szereznek, illetve tárolnak. Várandósságod alatti életviteled, viselkedésed és lelkiállapotod tehát nagyban befolyásolja gyermeked születési körülményeit, sőt, egész életét.

Már magzatként önálló személyiség

A kutatók álláspontja szerint a magzatnak szinte a fogantatás pillanatától kezdve van memóriája. Tehát a csöppség már idegrendszerének kifejlődése előtt tárolja a külvilágból érkező információkat, ám ekkor még testének sejtjeiben raktározódnak el tapasztalásai.

Éppen ezért már várandósságod első pillanatától kezdve sokat számít, hogy te magad kiegyensúlyozottan vagy stresszesen élsz - ám nemcsak a hangulatod lehet hatással a kicsire, de a szakemberek szerint a magzati élmények szintjén az is megragad, hogy miként viszonyulsz a méhedben fejlődő apró emberi lényhez.

A fizikai feszültség mellett tehát, melyet a szervezeted továbbít a baba felé, a lelki rezdüléseid is eljutnak hozzá, így már a méhedben is vannak élményei, melyeket nemcsak észlel, de az esetek többségében el is raktároz. Ha a születését követően nem is lesz képes visszaemlékezni ezekre, a tudatalattijában megragadnak, így nagy hatással lehetnek a személyiségfejlődésére és felnőtt életére is.

Ha nem szerették volna

Egyes szakemberek szerint a szoros testi kapcsolatnak köszönhetően egyfajta lelki kapocs is kialakul szülő és gyermeke között. Így a baba akár azt is képes megérezni, hogy az anyja örömmel várja-e, vagy nem kívánt gyermekként érkezik a családba. Ez utóbbi pedig nem csupán a gyermekkorára, de egész életére rányomhatja a bélyegét, hiszen, ha valaki már magzati korban úgy érzi, hogy nincs helye abban a közegben, ahová érkezik, az komoly önértékelési problémákhoz vezethet. A gyermeknek így fiatalon és felnőttkorában is gondjai lehetnek az emberi kapcsolatokkal, nehezen ismerkedhet, de ugyancsak folyamatos lelki harcban állhat önmagával.

Ha azonban terhességed alatt ügyelsz arra, hogy ne sugározz negatív érzéseket magzatod felé, és, ha váratlanul érkezett is, megtalálod az örömet a babavárásban, csemetéd minden bizonnyal megtalálja majd a helyét a világban.

Milyen megoldás létezik a születés után?
A negatív magzati élmények kezelésére az egyik legjobb módszer az úgynevezett diapozitív oldás, melynek lényege, hogy a fennálló problémákat visszavezeti egészen a magzati kor megfelelő szakaszába, ahol ezt követően feldolgozza az akkor megélt dologgal kapcsolatos rossz emlékeket. Hasonló alapokon nyugszik az One Brain módszer is, melynek során a terapeuta segítségével a páciens először az élmény időpontját deríti fel, majd ezt követően közösen semlegesítik a zavart okozó emlékeket.

Ha más neműnek várják

Nemcsak az viselheti meg a gyereket, ha nem örülnek az érkezésének, de az is rendkívül negatív hatással lehet későbbi életére, ha más neműnek várják, mint amilyen valójában.

Ha tehát a család mindenképpen fiúgyermeket szeretne, és a terhesség alatt a szülők is folyamatosan erre készülnek, akaratukon kívül a gyermek felé is azt sugározzátok, hogy fiúnak kellene lennie.

Amennyiben ezzel szemben a baba kislány, komoly érzelmi problémái lehetnek a jövőben. A más neműnek várt gyermekeknél gyakran megfigyelhető a deviáns viselkedés valamilyen formája, de megnyilvánulhat ez a korai élmény később megfelelési kényszerben, bizonytalanságban és közömbösségben is.

Ha örömmel várják

A magzati élmények azonban nem minden esetben negatívak. Kutatások igazolták, hogy azok a gyerkőcök, akiket édesanyjuk nemcsak örömmel várt, de már a terhesség alatt megpróbált velük kapcsolatba lépni, sokkal könnyebben boldogulnak az életben: nemcsak a személyes viszonyok terén kezdeményezőbbek, de a harmonikus, szeretetteljes terhesség a baba fejlődésére is serkentően hat. A kicsi ugyanis minden simogatást érez, a 20. héttől kezdve pedig még a hangodat is hallja, melynek rezgéséből tudja, hogy éppen ideges vagy nyugodt vagy.

Ha tehát szeretnéd, hogy egészségesen fejlődjön ne csak a pocakodban, de azon kívül is, beszélj hozzá minél többet, és lehetőség szerint próbálj minél nyugodtabb környezetet teremteni magad körül a várandósságod alatt.

Kommunikálj vele!
Ha már a magzati korban szeretnél kommunikálni csemetéddel, remek megoldás lehet az anya-magzat kapcsolatanalízis. A Raffai Jenő által kidolgozott módszer lényege, hogy a hipnózishoz hasonló metódussal a terapeuta lehetővé teszi, hogy tudatod áthatoljon a méheden, és érintkezésbe lépjen a magzattal. Így már azelőtt megismerheted, hogy világra jönne, és pozitív magzati élményekkel ajándékozhatod meg. Ha szeretnél többet megtudni a kapcsolatanalízisről, olvasd el cikkünket!

Szellemi és lelki kiegyensúlyozottságod mellett testi egészséged is fontos szerepet játszik magzatod egészséges fejlődésében, éppen ezért elengedhetetlen, hogy várandósságod ideje alatt mindamellett, hogy egészségesen táplálkozol, és odafigyelsz testi harmóniádra, a szervezeted épségére is ügyelj.

Ezt is szeretjük