Az influenza autizmust okozhat a babánál?

Új kutatás a témában

Ha a kismama influenzás lesz, nő az esélye annak, hogy autista gyermeket hoz világra.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már nagyon korán, akár csecsemőkorban megmutatkozhatnak bizonyos jelek, melyek előrevetíthetik az autizmus kialakulásának lehetőségét. Maga a szó latin eredetű, önmagára irányultat jelent, a betegség pedig tömören összefoglalva az idegrendszer fejlődési zavara.

A viszonylag egyforma tünetekre csak későn, a negyvenes években figyelt fel Leo Kanner, ő vezette be a köztudatba ezt az új fogalmat. Sajnos az eredete a mai napig nem tisztázott, nincsenek rá szűrővizsgálatok magzati korban, így csak elég későn, a csemete hároméves kora körül állapítható meg egyértelműen, ha gond van. Egy dán kutatás talán választ adhat arra a kérdésre, hogy mi növelheti az autizmus kockázatát.

Néhány ismert tünet

A kiváltó okok jelenleg sem ismertek, kutatók szerint nagy valószínűséggel genetikai tényezők vagy káros környezeti hatások állhatnak a háttérben. Árulkodó jelek kiskorban, ha a baba nem mosolyog, illetve nem érdeklik a felé nyújtott játékok. Négy-hat hónapos kor körül jelenik meg az úgynevezett szociális mosoly, ami mérföldkő a fejlődés ezen szakaszában.

A legtöbb kisgyermek imád mindent a szájába venni, és megrágni - a külvilág megismerésére való hajlam hiánya már nagyon korán megnyilvánul. Később, iskolás lurkónál az elszigetelődés súlyosbodik, ráadásul kommunikációs zavarokkal és rendszeresen ismétlődő mozdulatsorokkal - például ringatózás, himbálózás - egészül ki.

A gesztusok és a mimika teljes hiánya már-már perdöntő bizonyíték, sajnos nagy valószínűséggel beteg a gyermek.

A belső világba visszavonulás, majd ott a béke és rend megteremtése hosszadalmas folyamat, ám érdemes már ebben a szakaszban szakember segítségét kérni. A kiszámíthatatlan változások és a harmónia megbomlása agressziót, dührohamot válthat ki a csemetéből, ezért van szükség a beavatkozásra, fejlesztésre a korai jelek láttán.

A kutatás témája

A kutatás Dániában zajlott, közel százezer gyermek és az édesanyjuk bevonásával. A gyerekek most 8-15 évesek, mindannyian Dániában születtek 1997 és 2003 között. Tehát közel egy évtizede folyik már a vizsgálat ebben a témában. Az orvoscsoport feltételezése szerint a terhesség idején elkapott influenza - főleg, ha magas lázzal jár - felelős lehet az autizmus kialakulásáért. Véleményük szerint az immunrendszer antibiotikumokkal való megterhelése hatással lehet a kicsi fejlődésére és az idegrendszerére - később ezért alakulhat ki a betegség. A kisebb meghűlésekkel főleg az első két trimeszterben nincs gond, a fő problémát az okozhatja, ha magas, több napig tartó lázzal párosul a fertőzés.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így előzd meg!

A téli időszak beköszöntével a védőoltást javasolják a doktorok, illetve enyhébb antibiotikumokat is felírhatnak. Már a legelső tünetekkel is érdemes szakember tanácsát kérni - hiszen egy rosszul megválasztott kezelés vagy gyógyszer károsíthatja a baba egészségét. Főleg most, a kezdődő hideg időjárásra tekintettel kötelező a réteges öltözködés és a derékmelegítő használata. Ám ha éppen gyermeket hordasz a szíved alatt és sikerült összeszedned egy kis megfázást, ne kezdj el azonnal pánikolni - a kísérletek még igen korai szakaszban járnak, és egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték az ok-okozati összefüggésre vonatkozóan.

A kutatás eredménye

A kutatás egyelőre nem zárult le, nincsenek egyértelmű bizonyítékok az orvosok kezében, ezért csak találgatják a betegség kiváltó okát. Egyelőre az biztos, hogy az influenzában szenvedő terhes nők 99%-ánál nem lehet egyértelműen kimutatni az összefüggést. A kísérlet szerint inkább főleg azok a babák veszélyeztetettek, akiknek az anyukája még a harmadik trimeszter előtt betegszik meg, a lázas állapot minimum egy hétig vagy még tovább tart, és egy bizonyos fajta antibiotikumot ír fel rá a kezelőorvos. A tanulmány a Pediatrics szaklapban jelent meg, várhatóan hatalmas érdeklődést vált majd ki a világ minden táján. Remélhetőleg további kísérletekkel igyekszenek kideríteni, van-e valóban összefüggés a várandósság ideje alatti influenzának és az autizmusnak.

Ezt is szeretjük