Egy apa őszinte vallomása felesége szülés utáni testéről: elárulta, mit jelentenek számára a változások
Egy édesapa mesélte el nekünk, hogyan vélekedik felesége szülés utáni testéről.

GettyImages-1222751317
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden kismama fejében megfordul, milyen változásokat hagy a testén a várandósság kilenc hónapja. Ezek a változások mindenkinél egyéni formát öltenek, és minden frissen szült édesanyát máshogy érintenek. Míg egyesek olyan szerencsés genetikával rendelkeznek, hogy pár héten belül visszanyerik szülés utáni alakjukat, addig mások próbálnak megbirkózni a megmaradt pocakkal, a hegekkel, striákkal - és megcsappant önbizalmukkal.

Annak ellenére, hogy a változások ilyenkor teljesen természetesek, sokan aggódnak azért is, mit szól majd párjuk megváltozott alakjukhoz. Valljuk be, a szülést követő időszakban az édesanyák nagy része küzd önbizalomhiánnyal, a maratoni szoptatások és kakis pelenkák kicserélése közepette pedig nem feltétlenül arra gondolnak, hogy milyen szexik és kívánatosak, így érthető, hogy még jobban aggódnak azon, hogy vajon párjukat zavarják-e azok a testi nyomok, amelyeket a várandósság és a szülés okozott.

Egy magyar édesapa vallomása

Egy magyar édesapát kértünk meg arra, őszintén mondja el érzéseit, tapasztalatait és véleményét felesége szülés utáni testével kapcsolatban.

GettyImages-1169717560

- Amikor több mint tíz éve beleszerettem a feleségembe, semmi köze nem volt azokhoz a testrészekhez, amelyeket a terhesség és a szülés érintett. A mosolya, a gyönyörű szemei és érzéki, kedves természete fogott meg, amiért a mai napig odavagyok, és ahogy látom a kisfiunkat felcseperedni, csak arra tudok gondolni, milyen szerencsés vagyok, hogy ők vannak nekem. A feleségem a testét áldozta fel azért, hogy igazi családdá váljunk. Ami kicsit más lett, mint a terhesség előtt, de úgy gondolom, ha valaki olyan csodás ajándékot kap az élettől, hogy apa lehet, nem szabad ezeken a dolgokon fennakadni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szülést követő időszak egy pár életében sem egyszerű, a miénkben kifejezetten nehéz volt. Egy alig alvó, rossz evő gyermeket kaptunk, akit akkor még zöldfülűként próbáltunk életben tartani, és közben bátorítani egymást, hogy idővel majd könnyebb lesz. Csodálkoznék, ha bármelyik édesapának az járna ilyenkor a fejében, hogy testileg hogyan változott a párja. Mivel a szülés során komplikációk adódtak, a feleségem császárral hozta világra a gyermekünket. Emlékszem, amikor hazahoztuk a fiamat a kórházból, és a feleségem egyik nap zuhanyozni készült, beállt a tükör elé meztelenül, és csak nézte magát.

Nézte a tízcentis, bevarrt heget, ami már mindig látszani fog a testén, nézte a lila-sárga foltokat és bevérzéseket a testén, nézte a hasát, ami úgy nézett ki, mintha még mindig terhes lenne, nézte a melléből csordogáló tejet, nézte az arcát, amin egyszerre a fáradtság, a kimerültség és tehetetlenség látszott. Könnyek szöktek a szemébe, és láttam rajta, nagyon el van keseredve. Tudom, hogy azt gondolta, mit tett a terhesség és a szülés a testével, de ezt nem mondta ki hangosan. Én azt láttam a tükörben, hogy van egy erős nő, aki kihordott egy egészséges kisbabát, aki világra hozta, aki saját testéből táplálja, és életben tartja. Egy pillanatra sem gondoltam arra, hogy az a pár pluszkiló, az a vízszintes heg és a combon megjelent striák bármilyen gondot okoznának a kapcsolatunkban vagy a szexuális életünkben, és nem értem azokat a férfiakat, apákat, akiknek ez eleve megfordul a fejükben. Akik elvárják, vagy kedvesen megjegyzik a párjuknak, feleségüknek, hogy akkor most már ideje lenne, drágám, kicsit mozognod. Őszintén szólva, kit érdekelnek ezek az apró változások? 

GettyImages-684562230

Amikor a kisfiunk féléves lett, egy nőgyógyászati műtétre kellett mennie a feleségemnek, így újabb hegekkel tért haza. Ismételten állt a tükör előtt, és megint láttam rajta azt a fajta szomorúságot, amit a szülés után is. Pedig bevallom, én semmi ijesztő dolgot nem láttam, és megnyugtattam őt, hogy nekem így is tetszik. Tudom, hogy zavarja őt az, hogy a szoptatás abbahagyása után sokkal kisebbek lettek a mellei, mint azelőtt, vagy hogy még mindig nem sikerült elérnie a terhessége előtti álomalakot. Mégis, ahogy telik-múlik az idő, azt veszem észre, hogy még annál is jobban tetszik nekem, mint amikor megismertem, és ezt minden egyes nap elmondom neki. Nem tökéletes, de számomra ő a legtökéletesebb feleség és anya, aki bármit megtenne a családjáért.

GettyImages-697853436

Azt üzenem az apáknak, hogy segítsenek a párjuknak, feleségüknek, amiben csak tudnak, hiszen egy baba megszületése két emberen múlik, ahogy az is fontos, hogy két ember foglalkozzon vele, és nevelje. Nem ez a pillanat az, amikor szemrehányásokat kell tenni a nőnek, inkább próbáljon meg vele együttérezni, és bátorítani, lelkesíteni őt, hogy minden felmerülő problémát együtt képesek megoldani. A legjobb lenne, ha minden anya elfogadná a testét, de ha mégis változtatni szeretne rajta, akkor csakis maga miatt tegye, ne kizárólag a férfiért.

2021 legszebb szülésfotói

Idén is a legjobb, legőszintébb pillanatokat díjazták a tavalyi év legjobb képeiből válogatva, öt kategóriában: Vajúdás, Szülés, Szülés részletei, Szülés után, illetve Az első 48 óra.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük