Mennyi cukrot ehet a gyerek biztonsággal a szakértők szerint?

Csak néhány teáskanál a napi megengedett mennyiség.

Ajánlott cukorbevitel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek rajonganak az édességekért, sőt, olykor óriási toporzékolást csapnak, ha nem kapják meg a vágyott kedvencet akkor, amikor azt ők szeretnék. Ebben az esetben ritka az a szülő, aki le tudja nyugtatni a gyermekét úgy, hogy nem ad neki nassolnivalót.

A legtöbben a könnyebb utat választják: inkább adnak neki édességet, csak hagyja abba a sírást. A legtöbben bele sem gondolnak, mennyi cukrot visz a gyerek a szervezetébe egy-egy finomsággal. Pedig szem előtt kell tartani, hogy van egy ajánlott mennyiség, amit nem tanácsos felülmúlni.

Mi is a baj a cukorral?

A WHO szakértői szerint a legideálisabb esetben a napi kalóriabevitelnek mindössze 5%-át teheti ki a cukor. Ebben benne van az elfogyasztott ételekhez hozzáadott cukor, a méz, a szirup és az üdítő is. A gyümölcsökben található természetes cukrok nem számítanak az 5%-ba. Viszont sajnos elmondható, hogy a legtöbb ember sokkal több cukrot fogyaszt a kelleténél.

gyerek tortával

A mai, finomított ételek többsége hozzáadott cukrot tartalmaz, ez igaz az édességekre is, például egy 100 grammos tábla csokoládéban körülbelül 15 teáskanál cukor van. A finomított cukrok egyik pillanatról a másikra emelik meg az inzulinszintet, majd az emelkedés után hirtelen lecsökken a vércukorszint, így újból éhségérzet alakul ki.

Mivel a finomított cukor lebontása B1-vitamint von el a szervezettől, akár ingerültséget is okozhat. Hosszútávon a túlzásba vitt cukorfogyasztás hízást eredményez. Az elhízás pedig további problémákhoz vezethet, például szív- és érrendszeri betegségekhez vagy éppen ízületi gondokhoz.

Ennyi cukor javasolt korosztályonként

A szakértők javaslata szerint a négy és hat év közötti korosztály 19 gramm cukrot vihet be a szervezetébe, ez öt teáskanál cukornak felel meg. Ha például a te gyermeked pont ebbe a korosztályba tartozik, akkor még egy szelet csokoládét sem adhatsz neki a szakértők szerint, ugyanis egy 50 grammos csokinak nagyjából a fele cukor.

A hét és tíz év közötti gyerekeknek a naponta ajánlott cukormennyiség 24 gramm, ez hat teáskanál cukorral egyezik meg. 11 éves kortól pedig már 30 gramm az ideális mennyiség, ez 7 teáskanál cukrot jelent.

Így csökkentsd a cukor mennyiségét a gyermekednél

Ha a reggelit eddig a gyerkőc gabonapehellyel kezdte, akkor próbálj meg helyette natúr joghurtot adni neki pár szem gyümölccsel. Olyan gyümölcsöt alkalmazz először, ami a kedvence. A cukros üdítőitalok helyett adj neki enyhén ízesített ásványvizet, a boltokban különféle ízekben kaphatók: citromos, epres, körtés. Mielőtt leveszed az ízesített vizet a polcról, nézd meg az összetevőknél a cukor mennyiségét.

Ami még segíthet: sütés-főzés közben vond be a gyermekedet is, adj neki valami könnyebb feladatot, így majd nagyobb eséllyel fogyasztja el az ételt. A legfontosabb pedig, hogy mutass jó példát, ha azt látja a gyerkőc, hogy egészségtelen ételeket tömsz magadba, akkor ő is ezt teszi, hiszen ezt a mintát látta. Ha viszont csak egészséges ennivalók kerülnek a tányérodra, az övére is csak az kerül majd.

Ezekkel a növényekkel ne hagyd játszani a gyereket!

Elég egy óvatlan pillanat, és a gyerek szájában köt ki egy mérgező anyagokat tartalmazó levél vagy bogyó. Minél kisebb a gyerek, annál könnyebben megvan a baj. Szülőként mindig légy résen, mit csinál a kicsi, és a következő növényekkel ne engedd őt játszani!

Ezekkel a növényekkel ne hagyd játszani a gyereket: veszélyesek lehetnek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük