Milyen a cukorbeteg gyerek lehelete? Egyértelmű jel, ami felett sokan átsiklanak
A lehelet árulkodó jele lehet a cukorbetegségnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A diabétesz nemzetközi világnapja, mely november 14-én felhívja a figyelmet a betegségre, fontos küldetést teljesít az egészségmegőrzésben, ám a bajra utaló tünetekre nemcsak ilyenkor kell élesebben koncentrálni, hanem egész évben nap mint nap résen kell lenni, a jelek felbukkanását pedig semmiképp sem szabad elbagatellizálni, hiszen a betegségnek komoly velejárói és szövődményei lehetnek.

Sajnos amellett, hogy számos egyes típusú, azaz inzulintermelődési elégtelenségből fakadó eset van, egyre gyakoribb a gyerekeknél az egészségtelen életmód és elhízás követleztében kialakuló kettes típusú cukorbetegség is. A szülők szerepe a megelőzésben kulcsfontosságú. Figyelni kell a gyerek egészséges táplálkozására, illetve a szénhidrát- és édességfogyasztás egészséges keretek közt tartására és a gyerek rendszeres testmozgására. Mindemellett a felismerésben is nagyon fontos a szülő szerepe: bizonyos jelek a szervezet vészjelzései ugyanis, melyek a cukorbetegség jelenlétére hívják fel a figyelmet.

Milyen a cukorbeteg gyerek lehelete?

Sokan annak ellenére, hogy azok szinte kínálják magukat, sajnos átsiklanak a legfeltűnőbb jelek felett is, ugyanis más, hétköznapinak mondható jelenségekkel hasonlatos jelekről van szó. A normálistól eltérő lehelet, a vizelés gyakoriságának változása, a folyadékfogyasztás, a testsúly addigitól való eltérése vagy a hányás ilyenek lehetnek. Fontos, hogy kellő odafigyeléssel ezekből a külön-külön nem egyértelműen cukorbetegségre utaló mozaikokból a szülő mégis össze tudja rakni a képet, hogy valószínűleg baj van.

Ami a leheletet illeti, a cukorbetegség jele az acetonos szagú lehelet, mely jellegzetes, már-már vegyszerre emlékeztető erősségű, sem az éhség, sem a gyomorrontás esetén előforduló leheletre nem emlékeztető lehelet. A cukorbetegség másik jele a gyakori vizeletürítés, illetve a fogyás. A cukorbeteg mindemellett kapkodva veheti a levegőt, gyomorpanaszai lehetnek, és gyakran érhetik fertőzések.

Védelem a legkisebbeknek is

A Fénylő csillag nevet viselő fertőtlenítő, légfrissítő olajkeverék jó szolgálatot tesz, ha a baba vagy a kisgyermek beteg, sőt, megelőzés szempontjából is. Akár már újszülött kortól is párologtathatod a gyerekszobában.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Mit kell tenni, ha felmerül a gyanú?

Ha felmerül a cukorbetegség gyanúja, a gyerekkel mielőbb orvoshoz kell fordulni. Az orvos vizsgálatok során felméri, valóban fennáll-e cukorbetegség. Ha igen, megállapításra kerül, hogy egyes, azaz autoimmun-eredetű, kettes, azaz a hasnyálmirigy inzulinelválasztásának elégtelensége miatt kialakult, vagy másodlagos, vagyis betegség mellékes következményeként kialakult cukorbetegségről van-e szó. A cukorbetegség nem gyógyítható, élethosszig kezelésre szoruló probléma. Fontos, hogy a szinten tartásban nemcsak a gyógyszeres kezelésnek, de az egészséges életmódnak is kulcsszerepe van.

Ezt is szeretjük