A gyerekek 3 tipikus fertőzése a téli és kora tavaszi időben

Így védd ki!

Néhány házi praktika bevetésével nem lesz rémálom ez az időszak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek egész nap össze vannak zárva egy kis teremben, ahol sokkal könnyebben kapják el egymástól a különböző kórokozókat. Az orvos bevonása elengedhetetlen, de némi alternatív kezeléssel gyorsíthatod a gyógyulás folyamatát, és erősítheted a kicsi immunrendszerét is.

A természetes módszereknek és házi praktikáknak nincs párja, de a dupla adag figyelem sem elhanyagolható komponens. A szakemberek az alábbiakat javasolják a tipikus tél végi-kora tavaszi nyavalyák ellen.

A legártatlanabb: nátha

A leggyakoribb téli betegség a nátha, mely orrfolyással, levertséggel, hőemelkedéssel kezdődik. Már ebben a stádiumban érdemes komolyan foglalkozni vele, és kezelni a tüneteket. Ha nem teszed, hamarosan köhögéssel, torokfájással és magas lázzal is kiegészülhet a kezdeti állapot. Az óvodában vagy iskolában ezt a legkönnyebb elkapni, ám ha megvan a baj, hatásos módszerekkel egy-két nap alatt letudható a betegeskedés.

Megelőzésként érdemes az immunrendszert megtámogatni, különösen fontos az A-, C-, B6-, D- és E- vitaminok, valamint a folsav pótlásáról gondoskodni. Alapesetben elegendő a változatos étkezés, ám a zöldségek-gyümölcsök tél végére-kora tavaszra már elveszítik vitamintartalmuk egy részét, ezért külső segítségként táplálékkiegészítőket is fel lehet íratni az orvossal.

Ha már folyik a kicsi orra, és be is lázasodott, a meleg tea sok citrommal, a méz és a húsleves szinte csodákra képes. További természetes gyógymódokról ide kattintva olvashatsz.

A legkellemetlenebb: felső légúti betegségek

A felső légúti betegségek döntő többsége vírusos eredetű, megfelelő kezelés híján pedig bakteriális fertőzés is lehet a szövődményük. Az antibiotikum-szedés a hagyományos gyógymódja, sok szakember szerint pedig homeopatikus szerekkel is eredményesen fel lehet venni a küzdelmet a bacilusokkal szemben.

Ami biztosan kelleni fog: lázcsillapító trükkök, köptető, orrcsepp, emelt adagú vitaminbevitel, rengeteg folyadék és még több pihenés. Ha ennek ellenére sem javul a gyerkőc állapota, illetve tüszős mandulagyulladásra, középfül- vagy arcüreggyulladásra utaló tüneteket észlelsz, feltétlenül fordulj szakorvoshoz. Az enyhébb lefolyású betegségnél vesd be a párásítást - ez főleg száraz köhögésnél hatásos. Ha nincs erre szolgáló speciális készüléked, akkor a radiátorra fektetett nedves törölköző is megfelelő lehet.

A legijesztőbb: krupp

A krupp a gége hangszalag alatti régiójában kialakuló, gyakran súlyos, belégzési nehezítettséggel, ugató köhögéssel kísért heveny felső légúti szűkület. Az akut gyulladás általában vírusfertőzés következménye. Általában - egy sima légúti fertőzéshez hasonlóan - magas lázzal és torokfájással jelentkezik, ám hamarosan nehézlégzés és jellegzetes hangú, ugató köhögés súlyosbítja a helyzetet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gyerek, főleg, ha kicsi, nagyon megijedhet, ha nem kap rendesen levegőt. Az orvosok azt tanácsolják a szülőknek, hogy őrizzék meg a lélekjelenlétüket, és nyugtassák meg a kicsit - már csak azért is, mert a sírás még inkább megnehezíti a levegő szabad áramlását. Ha fenti a tüneteket észleled, azonnal sétálj a kicsivel a szabadban, vagy szellőztesd ki alaposan a gyerekszobát. Majd, ha megnyugodtak a kedélyek, irány az ügyelet.

A krupp esetén nincs módszer a megelőzésre - egyszerűen kivédhetetlen -, ám néhány trükkel csökkentheted a tüneteket. A korábban említett párásítás csodákra képes, illetve a szmogmentes levegő is elengedhetetlen. Azonban arra is fel kell készülnöd, hogy a betegség három-hét napig elhúzódhat, ráadásul egy rövid kórházi kitérővel zárulhat. Próbálj pozitív maradni, és a kicsit is biztasd: hamarosan felépül, és mehet vissza játszani.

Ezt is szeretjük