A középfülgyulladás tünetei és kezelése

Súlyos szövődményekkel járhat

Sokan banális gyerekbetegségnek hiszik, pedig sokkal veszélyesebb.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétféle gyulladást különböztethetünk meg a hallójáratot illető fertőzések esetében: a középfülgyulladást és a külső fülgyulladást. A külső fülgyulladás leginkább a strandszezonban fenyegeti a kicsiket, míg a középfülgyulladás ideje ősszel-télen jön el.

Az utóbbi által leginkább érintett korosztály a fél- és hároméves kor közöttieké. Ennek oka, hogy náluk a fülkürt rövidebb, így rövidebb úton hamarabb érnek el a kórokozók a dobüreghez. Dr. Katona Gábor, a Heim Pál Gyermekkórház főorvosa beszél a betegség fajtáiról, tüneteiről és szövődményeiről.

Hogy alakul ki?

Bár baktériumok okozzák, a fülgyulladás nem tartozik a fertőző betegségek sorába. Természetesen a beteg gyermek környezetében tartózkodó többi gyermek a cseppfertőzés miatt némileg veszélyeztetve van, de ez nem azonos például a bárányhimlő fertőző képességével. Katona doktor pingpong-fertőzésként emlegeti a középfülgyulladást, mert a közösségben egymásnak adják át a gyermekek ezt a betegséget.

Tünetek

A középfülgyulladás egyfajta baktérium- vagy vírusfertőzés nyomán kialakuló savós vagy gennyes gyulladás, amelynek főbb tünetei a magas láz és fájdalom. Ezek mellett a középfülgyulladásra jellemző a látványos halláscsökkenés, amely rendkívül riasztó a szülők számára, hiszen a kicsi nem figyel oda, mikor szólítják, nem válaszol.

Viszont minél kisebb a gyermek, annál inkább általános tünetek figyelhetők meg a betegségnél: nyűgösség, ingerlékenység, étvágytalanság, esetleg hányinger, hányás. Ha aluszékonysággal, bágyadtsággal társul, az szövődményre utalhat.

Szövődmények

A középfülgyulladás kezelésére oda kell figyelni, mert komoly szövődményekkel is találkozhatunk. A legsúlyosabb, akár életveszélyes esetekben a gennyes gyulladás tovább terjed az agyra, ezáltal ott egy tályog képződhet. Ennek kialakulása jelentős mértékben függ a gyermek helyi védekező képességétől. Ha azonban rosszul kezelik a gyermeket, vagy nem érkezik megfelelő időben a segítség, akkor is komoly veszélyekkel járhat a betegség.

Kezelés

Ha a betegség kialakult, láz- és fájdalomcsillapítás, folyadékbevitel, esetleg - enyhébb esetben - helyi melegítés a teendő. Megfelelő kezelés mellett az akut középfülgyulladás általában négy-nyolc nap alatt meggyógyul. Ha elhúzódik, illetve ismételten visszatér, az valamilyen szövődmény jele lehet. Ilyenkor alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálás szükséges.

A mindenkori terápia mikéntjéről természetesen az orvos dönt. Enyhe középfülgyulladás esetén a szakember orrcseppet és antibiotikumot rendelhet. Elhúzódó középfülgyulladásnál szükség lehet a dobhártya felszúrására - így a váladék a fülön keresztül leszívható a dobüregből, vagyis a gyulladás nem fenyegeti a középfület körülvevő szöveteket és az agyat. A dobhártya sugaras irányú és kiterjedt, spontán megrepedése nagyobb kárt tehet a dobhártyában, mint a steril eszközzel végzett egyetlen apró nyílás, ráadásul nehezebben is gyógyul, és a várható szövődmények - például halláskárosodás - is gyakoribbak.

Megelőzés

A betegség megelőzésére sajnos kevés hatékony módszer létezik. Helyes életmód mellett kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozással, elegendő alvással és sporttal, valamint védőoltások biztosításával azonban hatásosan csökkenthető a középfülgyulladást kialakulásának valószínűsége. Ezek erősítik legjobban a szervezet immunvédekezését.

Természetes csodaszerek?

Manapság sokan előnyben részesítik az úgymond természetes csodaszereket, melyek toxikus hatás nélkül, a szervezet öngyógyító képességének aktivizálásával segítik elő a különböző betegségek gyors és szövődménymentes lefolyását.

Olyan praktika azonban nem ismert, amely mindig, mindenkinél beválik - sőt, előfordulhat, hogy egy-egy gyógykészítmény vagy gyógytea többet árt, mint használ, különösen gyerekeknél. Ide kattintva megtudhatod, mely esetekben érdemes különösen elővigyázatosnak lenned, és minden egyéb esetben is kérd ki orvos véleményét, mielőtt valamilyen házi fortélyhoz folyamodnál.

Forrás: K&H Gyógyvarázs

A te gyerekednek szokott fájni a füle?

Ezt is szeretjük