A 3 leggyakoribb párkapcsolati probléma
Újdonsült szülőknél
A baba még nem garancia arra, hogy a kapcsolatotokkal többé nem lesz gond.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés örömtelibb esemény létezik a baba születésénél, ám, mint minden változás, a család gyarapodása egyben lelki és fizikai igénybevételt is jelenthet az érintettek számára. Ez persze nem meglepő, hiszen az új rendszer, mely szerint a jövőben a kibővült család működhet, nem egyik pillanatról a másikra alakul ki.

Addig pedig a megváltozott körülményekből adódóan feszültség keletkezhet a szülők között, ami idővel konfliktusokhoz, illetve eltávolodáshoz vezethet. Nem véletlen, hogy számos kapcsolat éppen a közös gyermek érkezése után megy tönkre. Annak érdekében, hogy veletek ne így legyen, ismerd meg a leggyakoribb feszültségforrásokat, illetve azt, hogyan iktathatod ki őket!

Frusztráló terhek

A kicsi érkezése az apa és az anya számára is több kötelezettséget jelent. Az első időszakban ráadásul az újdonsült szülőknek nehéz lehet eligazodni a sok teendő között, így előállhat az a helyzet, hogy mindkét fél úgy érzi, a megnövekedett terhek túlnyomórészt az ő vállát nyomják, a másik pedig nem méltányolja kellőképpen az erőfeszítéseit. Jogosan rossz néven veheted azt, ha a párod a munkából hazaérve nem veszi ki kellőképpen a részét a kicsivel kapcsolatos teendőkből, hiszen így még este sem tudsz kiszakadni a pelenkázás-etetés-altatás végtelennek tűnő folyamatából.
 
Gondolj azonban arra is, hogy párod, aki a kicsi születése előtt életed középpontjában állt, most úgy érezheti, hirtelen partvonalra került, hiszen időd és energiád nagyobb részét a kis bőgőmasinára fordítod - miközben családfenntartóként a korábbinál nagyobb felelősség hárul rá. Természetesen az együtt töltött idő alatt a cél az lenne, hogy megosszátok a terheket, hogy legalább egy kis közös pihenőtök legyen a baba mellett.
 
Ha azonban kölcsönösen megsértődtök, és a másikat hibáztatjátok, ez az állapot egyre messzebb kerül tőletek, fontos tehát, hogy közös erővel kezeljétek a problémát, még mielőtt elmérgesedne a helyzet. A kulcsszó, mint oly sokszor, ez esetben is a kommunikáció. A másik hibáztatása nélkül tárjátok egymás elé mindazt, amivel a megváltozott körülmények között elégedetlenek vagytok, és keressétek meg a legelfogadhatóbb megoldást a problémákra. Ha kell, osszátok be, hogy a közösen otthon töltött idő alatt mikor ki törődjön a babával, amikor pedig éppen nincsen vészhelyzet a pici körül, fordítsatok egy kis időt egymásra is!

A férfi nem találja a helyét a képben

Míg a várandósság idején te nemcsak tudtad, hanem érzékelted is, amint gyermeketek a szíved alatt fejlődik, párod erről leginkább csak a vizsgálati eredményekből értesülhetett. Ugyanígy, általában a szülés is egyszemélyes projekt, még akkor is, ha az apuka ott izgul melletted a szülőszobában.

Míg számodra már az első pillanatban ismerősnek tűnhet a pici, akit végre a karodba vehetsz, érthető módon számára több időbe telik, mire azonosulni tud az apaszereppel. Minél inkább kívülállónak érzi magát azonban, annál inkább eltávolodhattok egymástól, ami végül súlyos következményekkel járhat kapcsolatotokra nézve. Te is segíthetsz neki azonban, hogy a család szerves részének, nem utolsósorban pedig apának érezze magát.

Mindenekelőtt vond be őt is a baba körüli teendőkbe: kérd meg, hogy segédkezzen a fürdetésnél vagy az öltöztetésnél, de akkor is kérheted a segítségét, ha a pici sír, és csak akkor nyugszik meg, ha folyamatosan hurcolásszátok. Örömmel tölti majd el, hogy ezen a téren is szükség van rá, a baba visszajelzései pedig garantáltan leveszik majd a lábáról. A lényeg azonban, hogy mivel ily módon mindkettőtök figyelme a kicsire összpontosul, hamarosan azt veszitek majd észre, hogy ismét van közös témátok, és nem csupán a babának, de egymásnak is szól a mosolyotok. Ezzel pedig lényegében a végére is értetek a családdá alakulás rögös útjának, úgy, hogy közben a párkapcsolatotokról sem mondtatok le.

Nem működik a szex

Gyakori jelenség, hogy az újdonsült szülők között nem működik a szex. Ez a baba világra jöttét követő egy-két hónapban teljesen természetes, hiszen a szervezetednek regenerálódnia kell.
 
 
Megeshet azonban, hogy megváltozott testképed miatt a későbbiekben sem ébred fel benned a nemi vágy, esetleg a párod válik visszahúzódóvá. Ez esetben mielőbb orvosolnod kell a problémát, hiszen a szex az egyik legsúlyosabb párkapcsolati konfliktusforrás lehet.

Megváltozott testkép

A szülés óhatatlanul nyomot hagy a testeden, és csak idővel nyerheted vissza a régi alakodat. Könnyen megeshet, hogy ebben az időszakban nem szívesen válsz meg a ruháidtól, hiszen nem találod magad különösebben vonzónak, korántsem biztos azonban, hogy ezzel párod is így van. A szex számára nagyon fontos elismerése lehet annak, hogy nemcsak a baba létezik számodra, de ő is ugyanolyan fontos, mint régen: hidd el tehát, hogy nem a méreteidet fogja méricskélni az ágyban.
 
Amennyiben felülkerekedsz a külsőségeken, és elhiszed, hogy nem csak mondja, hogy a szemében ugyanolyan szép vagy, számodra is könnyebb lehet a helyzet. Az ugyanis, hogy továbbra is kívánatosnak és csábítónak találjon, egy kis plusz löketet adhat, hogy mihamarabb visszanyerd régi alakodat, de, ha a segítségével elfogadod magad olyannak, amilyen vagy, és leküzdöd a gátlásaidat, az élvezetes nemi élet önbizalmadat is visszaadhatja.
 

Ha a párod nem akarja

Megeshet az is, hogy a baba születése után éppen a párod az, aki visszahúzódóvá válik a hálószobában. Ennek hátterében az állhat, hogy most már nem csupán a nőt, hanem az anyát is látja benned, ami gátlóan hathat libidójára. A legjobb, amit tehetsz, hogy nem erőlteted a dolgot, inkább olyan fesztelen, egyszersmind intim légkört teremtesz, melyben párod magától is feloldódik.

Sokat segíthet az is, ha továbbra is adsz magadra, és függetlenül attól, hogy egész nap otthon vagy a babával, időnként csak az ő kedvéért magadra öltöd valamelyik szexi ruhádat, és ugyanolyan kacéran viselkedsz vele, mintha még mindig csak ketten lennétek.

Van azonban egy másik, apróságnak tűnő, mégis jelentőségteljes vágyromboló. Ha a baba születése miatt egymást is apának és anyának kezditek hívni, nem csoda, hogy a hálószobátok hűlni kezd - nevezzétek egymást továbbra is úgy, ahogy a kicsi érkezése előtt! Így nem hangsúlyozzátok túlzottan a szülői szerepet, és képesek lesztek továbbra is férfiként, illetve nőként tekinteni egymásra.

Ezt is szeretjük