A 20 legütősebb étel a fejlődő szervezetnek

Korántsem mindegy, hogy mit adsz gyermekednek, egyes élelmiszerek ugyanis elősegítik testi-lelki-szellemi fejlődését. Tudd meg, melyek ezek.

Dia

 	Alma 	Naponta egy almával távol tarthatjátok magatoktól az orvost, hiszen gyógyító értéke is van. A fejlődő szervezet számára pedig épp úgy fontos a foszfor- és vitamintartalma, melyek jótékonyan hatnak az agyműködésre is.

Alma

Naponta egy almával távol tarthatjátok magatoktól az orvost, hiszen gyógyító értéke is van. A fejlődő szervezet számára pedig épp úgy fontos a foszfor- és vitamintartalma, melyek jótékonyan hatnak az agyműködésre is.

Dia

 	Citrom 	Bár a szájösszehúzó íze miatt nem minden gyerkőc kedveli, valamilyen formában mégis belecsempészheted a porontyod étrendjébe, ha másként nem megy, a teájába facsarva. Ugyanis roppant értékes C-vitamin-forrás.

Citrom

Bár a szájösszehúzó íze miatt nem minden gyerkőc kedveli, valamilyen formában mégis belecsempészheted a porontyod étrendjébe, ha másként nem megy, a teájába facsarva. Ugyanis roppant értékes C-vitamin-forrás.

Dia

	Olívabogyó	Érdemes megkedveltetni a csemetéddel, hiszen esszenciális zsírsavakat és F-vitaminokat tartalmaz. Ez utóbbiak a sejthártya építőanyagai és fontos hormonszerű anyagok alapanyagai.

Olívabogyó

Érdemes megkedveltetni a csemetéddel, hiszen esszenciális zsírsavakat és F-vitaminokat tartalmaz. Ez utóbbiak a sejthártya építőanyagai és fontos hormonszerű anyagok alapanyagai.

Dia

 	Csicseriborsó 	Élelmirost-tartalmának köszönhetően a székrekedés megelőzésére is alkalmas, de még nagyobb érv mellette, hogy rendszeres fogyasztása egészséges koleszterinszintet eredményezhet.

Csicseriborsó

Élelmirost-tartalmának köszönhetően a székrekedés megelőzésére is alkalmas, de még nagyobb érv mellette, hogy rendszeres fogyasztása egészséges koleszterinszintet eredményezhet.

Dia

 	Sárgarépa 	A sárgarépa rengeteg antioxidáns hatású béta-karotint tartalmaz, ezen kívül rostban gazdag, vagyis segít megelőzni a székrekedést. A szem- és bőrbetegségek kialakulása ellen is védelmet nyújthat csemetédnek.

Sárgarépa

A sárgarépa rengeteg antioxidáns hatású béta-karotint tartalmaz, ezen kívül rostban gazdag, vagyis segít megelőzni a székrekedést. A szem- és bőrbetegségek kialakulása ellen is védelmet nyújthat csemetédnek.

Dia

 	Cékla 	A cékla ideális étrend-kiegészítő a gyerekeknek, hiszen vérképző hatású, valamint beállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, és a máj anyagcsere-folyamatait is szabályozza.

Cékla

A cékla ideális étrend-kiegészítő a gyerekeknek, hiszen vérképző hatású, valamint beállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, és a máj anyagcsere-folyamatait is szabályozza.

Dia

 	Spenót 	Popeye kedvencét a gyerekek nem mindig szeretik, pedig sok benne a vas, a folsav és a B-vitamin is. A folsav csecsemőknél segít megelőzni az idegcsatorna-rendellenességek kialakulását.

Spenót

Popeye kedvencét a gyerekek nem mindig szeretik, pedig sok benne a vas, a folsav és a B-vitamin is. A folsav csecsemőknél segít megelőzni az idegcsatorna-rendellenességek kialakulását.

Dia

 	Hús 	Húsra minden gyereknek szüksége van a megfelelő fehérjebevitel miatt, így nem tanácsos vegetáriánus étrendet kialakítani fejlődésben lévő gyerekeknél. A fehérje fontos szerepet játszik a növekedésben, de a sejtek regenerálódási folyamataiban is részt vesz.

Hús

Húsra minden gyereknek szüksége van a megfelelő fehérjebevitel miatt, így nem tanácsos vegetáriánus étrendet kialakítani fejlődésben lévő gyerekeknél. A fehérje fontos szerepet játszik a növekedésben, de a sejtek regenerálódási folyamataiban is részt vesz.

Dia

	Brokkoli	A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. Remek káliumforrás, emellett vasat, cinket, magnéziumot és foszfort is tartalmaz.

Brokkoli

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. Remek káliumforrás, emellett vasat, cinket, magnéziumot és foszfort is tartalmaz.

Dia

 	Avokádó 	Az avokádóban sok minden megtalálható, amire szükségük van a gyerekeknek: telítetlen zsírsavakban gazdag, valamint B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Továbbá káliummal, vassal, magnéziummal és kalciummal is rendelkezik.

Avokádó

Az avokádóban sok minden megtalálható, amire szükségük van a gyerekeknek: telítetlen zsírsavakban gazdag, valamint B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Továbbá káliummal, vassal, magnéziummal és kalciummal is rendelkezik.

Dia

	Fekete áfonya	Antibakteriális és keringést serkentő hatása is van, hiszen legfontosabb összetevői az antioxidánsok. Emellett bizonyított tény, hogy vitaminjaival és alapanyagaival védi a szemeket és segít az ideghártya regenerálódásában.

Fekete áfonya

Antibakteriális és keringést serkentő hatása is van, hiszen legfontosabb összetevői az antioxidánsok. Emellett bizonyított tény, hogy vitaminjaival és alapanyagaival védi a szemeket és segít az ideghártya regenerálódásában.

Dia

 	Joghurt 	Ha szeretnéd, hogy a csemetét immunrendszere kifogástalanul működjön, akkor támogasd meg naponta joghurttal a bélflóráját, így megnövelheted az ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, ráadásul ez a tejtermék fehérje- és kalciumforrásnak is kiváló.

Joghurt

Ha szeretnéd, hogy a csemetét immunrendszere kifogástalanul működjön, akkor támogasd meg naponta joghurttal a bélflóráját, így megnövelheted az ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, ráadásul ez a tejtermék fehérje- és kalciumforrásnak is kiváló.

Dia

	Teljes kiőrlésű kenyér	A teljes kiőrlésű kenyér kifejezetten jó energiaforrást biztosít a lurkók számára, és pozitív élettani hatású rostjaival az emésztést is gyorsítja.

Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kenyér kifejezetten jó energiaforrást biztosít a lurkók számára, és pozitív élettani hatású rostjaival az emésztést is gyorsítja.

Dia

	Paradicsom	A benne található licopin a karotinok közül az egyik leghatékonyabb antioxidáns. Ráadásul jó hír, hogy ez az anyag főzés közben könnyen kinyerhető a paradicsomból, és akkor szívódik fel leghatékonyabban a gyomorban, ha kevés olajat is adsz hozzá.

Paradicsom

A benne található licopin a karotinok közül az egyik leghatékonyabb antioxidáns. Ráadásul jó hír, hogy ez az anyag főzés közben könnyen kinyerhető a paradicsomból, és akkor szívódik fel leghatékonyabban a gyomorban, ha kevés olajat is adsz hozzá.

Dia

 	Lazac 	Amellett, hogy fehérjeforrás, a lazac a szívre rendkívül jó hatást gyakorló omega-3 zsírsavakkal rendelkezik, melyek megtalálhatóak még a hering, a makréla és a kékhalak húsában is.

Lazac

Amellett, hogy fehérjeforrás, a lazac a szívre rendkívül jó hatást gyakorló omega-3 zsírsavakkal rendelkezik, melyek megtalálhatóak még a hering, a makréla és a kékhalak húsában is.

Dia

 	Rizs 	A rizs összetevőit tekintve szénhidrátból, zsírból, ásványi anyagokból és nyomelemekből áll, tehát energiaforrásként szolgálhat a fejlődő szervezetnek. Ám rostjai miatt egészségesebb a barna rizs.

Rizs

A rizs összetevőit tekintve szénhidrátból, zsírból, ásványi anyagokból és nyomelemekből áll, tehát energiaforrásként szolgálhat a fejlődő szervezetnek. Ám rostjai miatt egészségesebb a barna rizs.

Dia

 	Tej és kakaó 	A tej élettani hatása köztudottan fontos a fejlődő szervezetnek, de ugyanígy a kakaó is remek táplálék lehet, hiszen kiemelkedően magas a flavonoid- és polifenol-tartalma, melyek antioxidáns hatással bírnak. Ám egészséges mivoltát ne rontsd el agyoncukrozással.

Tej és kakaó

A tej élettani hatása köztudottan fontos a fejlődő szervezetnek, de ugyanígy a kakaó is remek táplálék lehet, hiszen kiemelkedően magas a flavonoid- és polifenol-tartalma, melyek antioxidáns hatással bírnak. Ám egészséges mivoltát ne rontsd el agyoncukrozással.

Dia

 	Sütőtök és tökmag 	A sütőtök nemcsak rostban gazdag, hanem a béta-karotin-tartalma is jelentős, mely antioxidánsként viselkedik. Ezzel a vitaminforrással télen is feldúsíthatod a gyerkőc étrendjét, ráadásul könnyű emészthetősége miatt már kiskortól fogyasztható. A tökmag pedig nassolásra is alkalmas, miközben esszenciáliszsír-tartalma segíti az A-vitamin felszívódását.

Sütőtök és tökmag

A sütőtök nemcsak rostban gazdag, hanem a béta-karotin-tartalma is jelentős, mely antioxidánsként viselkedik. Ezzel a vitaminforrással télen is feldúsíthatod a gyerkőc étrendjét, ráadásul könnyű emészthetősége miatt már kiskortól fogyasztható. A tökmag pedig nassolásra is alkalmas, miközben esszenciáliszsír-tartalma segíti az A-vitamin felszívódását.

Dia

 	Tojás 	A tojást elsősorban fehérjeforrásként tartjuk számon, hiszen esszenciális aminosavakat tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet működéséhez. Ám jelentős vitamintartalommal is dicsekedhet, így - ha csak nem tojásérzékeny -, kerüljön bele a gyerek étrendjébe.

Tojás

A tojást elsősorban fehérjeforrásként tartjuk számon, hiszen esszenciális aminosavakat tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet működéséhez. Ám jelentős vitamintartalommal is dicsekedhet, így - ha csak nem tojásérzékeny -, kerüljön bele a gyerek étrendjébe.

Dia

 	Diófélék 	A diófélék különlegessége az omega-3 zsírsav, mely fontos a lurkók számára. A dióbél magas energiatartalmának köszönhetően segít megszüntetni a fáradtság tüneteit, illetve a koncentrációs zavarokat.

Diófélék

A diófélék különlegessége az omega-3 zsírsav, mely fontos a lurkók számára. A dióbél magas energiatartalmának köszönhetően segít megszüntetni a fáradtság tüneteit, illetve a koncentrációs zavarokat.

Ezt is szeretjük
Fotó: