Ő volt a világ első lombikbabája: Louise már 44 éves kétgyerekes édesanya

1978 nyarán az egész világot lázba hozta egy aprócska kislány születése.

A világ első lombikbabája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évtizedekben a gyermekvállalás hazánkban és a világ fejlettebb országaiban mind jobban kitolódott, a párok egyre idősebb életkorban vállalnak gyereket. Ez a jelenség, illetve számos olyan egészségügyi probléma, mely megnehezíti a teherbeesést, indokolta, hogy az orvostudomány lépéseket tegyen azért, hogy a reprodukciós problémákkal küzdő pároknak legyen lehetőségük saját gyermeket világra hozni.

Az első sikeres IVF - vagyis In vitro fertilizáció - magyarul lombikbébi-kezelésre a világon Nagy-Britanniában került sor az 1970-es évek végén. A világ első lombikbabája pedig ma már 44 éves.

Louise Brown, a világ első lombikbabája

Lesley Brown és férje, John kilenc éven át próbálkoztak, hogy természetes úton foganjon meg a gyermekük, ám a feleség petevezeték-elzáródása miatt nem jártak sikerrel. 1977-ben azonban lehetőségük nyílt rá, hogy részt vegyenek egy kísérleti programban, melyet Patrick Steptoe, Robert Edwards és Jean Purdy dolgoztak ki. Az beavatkozást, melynek köszönhetően első gyermekük, Louise Brown megfogant, később in vitro fertilizációnak nevezték el. Már a várandósságot is médiafigyelem kísérte, ám 1978. július 25-én az egész világot lázba hozta a világ első lombikbabájának, Louise Brownnak a születése.

Az Egyesült Államoktól Japánig számos újságíró jelent meg az angliai Oldham kisvárosában, hogy tanúi lehessenek az eseménynek. A kislány 2600 grammal, császármetszéssel jött a világra. A sikeres lombikbébiprogramot sokan a 20. század legfigyelemreméltóbb orvosi áttörései között említik. Ezt követően szép lassan világszerte egyre több baba születhetett meg lombikkezelésnek köszönhetően. Az úttörő munkáért járó orvosi Nobel-díjat 2010-ben azonban már csak Robert Edwards vehette át - munkatársai sajnos nem érték meg a tudományos elismerést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Louise húga, Natalie 

Négy évvel a világ első lombikbabájának megszületése után a Brown családba megérkezett Louise húga, Natalie is - szintén mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően. Ő lett a világon a 40. IVF-baba. 1999 májusában pedig Natalie volt az első olyan ember a Földön, aki mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően született, és maga is édesanya lett - Natalie gyermeke természetes úton fogant.

Louise Brown ma

Louise Brown pedig ma már 44 éves, Délnyugat-Angliában él, egy bristoli fuvarozási cégnél dolgozik, és maga is kétgyermekes édesanya. 2004-ben ment férjhez Wesley Mullinderhez, az esküvőjükre dr. Edwards is hivatalos volt. Louise és Wesley első fia 2006 decemberében született - természetes úton fogant.

Az elmúlt 44 évben a világon 8 millió lombikbébi született. Kezdetben az IVF megosztotta a közvéleményt, míg sokan ünnepelték az eljárást, kritikusai úgy vélték, az orvosok istent játszanak. A Brown családot is érték támadások azzal kapcsolatban, hogy a nagy nyilvánosság előtt vállalták történetüket. Louise Brown szerint azonban napjainkra egyre kevesebben vonják kétségbe az IVF létjogosultságát. A Time magazinnak pedig egy megható vele történt esetet is elmesélt ezzel kapcsolatban:

- Egy szupermarketben vásároltunk a férjemmel és a fiaimmal, amikor felénk közelítő sietős léptek zaját hallottam. Egy édesanya volt a 4 éves fiával és egy babakocsiban ülő picivel. Azt mondta, mindig is szeretett volna köszönetet mondani anyámnak és nekem, mert nélkülünk ő sem kaphatta volna meg élete két legszebb ajándékát.

Anya által asszisztált császármetszés

Itthon nem, de külföldön már van példa az úgynevezett anya által asszisztált császármetszésre, melynek köszönhetően az édesanya kevésbé passzív résztvevője a hasi szülésnek.

Ridegnek érezte a császármetszést, ezt kérte az anya orvosától - Döbbenetes fotósorozat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük