6 biztos jel, hogy a gyerek tehetséges

Sok szülő elsiklik felette

Sajnos nem igaz, hogy a tehetség utat tör magának, ha pedig nem ismerik fel, a gyerek elkallódik.

beauty and style
Top olvasott cikkek

- Minél idősebbé válok, annál több tehetséges embert találok - mondta a közelmúltban elhunyt gyermekpszichológus, dr. Ranschburg Jenő 2009-ben, a Tehet a tehetségért című országos konferencián.

- Ugyanis tudni kell, hogy sokszor a tehetség elkallódik. Sajnos, nem igaz az, hogy tehetség mindig utat tör magának. Akik elkallódnak, azokat nem vesszük észre. Az a feladatunk, hogy minél kevesebben legyenek azok, akik elkallódnak.

Így vedd észre, ha tehetséges a gyerek

A tehetség számos, viszonylag könnyen megfogható módon adhat hírt magáról, amiről bővebben ide kattintva olvashatsz. Mindazonáltal vannak kevésbé nyilvánvaló jelei is. Az alábbiak közül önmagában egyik sem jelent garanciát arra, hogy gyermeked átlagon felüli képességekkel rendelkezik, ám ha közülük egyidejűleg többet is tapasztalsz, nagy a valószínűsége annak, hogy nem egy kis csodabogarat, hanem egy kivételes tulajdonságokkal bíró emberkét kaptál.

Maximalizmus

A tehetséges gyerek sokszor nemcsak egyes kötelezettségei terén, hanem a játékban is maximalista - minden körülmények között a tökélyre törekszik, és mélységesen frusztrálja, ha célját valamilyen okból nem sikerül elérnie.

Idealizmus

Az átlagon felüli képességekkel rendelkező csemetétől általában nem áll távol az idealizmus - korához képest nagyon is határozott elképzelései vannak arról, miként tehetné jobbá szűkebb vagy akár tágabb környezetét. Mindezt jellemzően szavakba is önti - legalábbis, amíg az érdektelenség vagy a negatív fogadtatás kedvét nem szegi.

Aszinkron személyiség

Az igazán tehetséges gyerek aszinkron személyiség - egyes területeken magasabb, más területeken viszont alacsonyabb szinten áll, mint ahogy az a korának megfelelően elvárható lenne. Mindezt azonban a környezete nehezen tolerálja, ami tovább fokozza az aszinkron személyiséggel amúgy is együtt járó beilleszkedési zavarokat.

Magas fokú problémamegoldó képesség

A tehetséggel megáldott csemetéknél gyakorta megfigyelhető a magas fokú problémamegoldó képesség, ami az áltagosnál fejlettebb kreativitást és logikát feltételez. A gyerkőc nemcsak a maga léptékében, például a játék vagy a tanulás kapcsán találja meg a kiutat egy-egy nehezebb helyzetből, hanem adott esetben a felnőtteknek is használható - bár valószínűleg nem mindennapi észjárásról tanúskodó - tanácsot adhat, feltéve, hogy azok meghallgatják

Koncentrációs képesség

A tehetséges gyerekek egy része kiváló koncentrációs képességekkel rendelkezik - Ranschburg Jenő Milne Malackájához hasonlítja őket, aki szinte bármiben el tud merülni hosszabb ideig. Ugyanakkor akadnak köztük Micimackó típusúak is, akiknek nehezére esik egyvalamire összpontosítani.

Pszichomotoros érzékenység

A tehetség egyik jele lehet a pszichomotoros érzékenység - ám ugyanez utalhat hiperaktivitásra is, ami manapság egyre több gyereket érint. Mindazonáltal az sem zárható ki, hogy a kis izgő-mozgónak egyszerűen csak nagyobb a mozgásigénye az átlagnál, esetleg a kelleténél hamarabb került iskolába, ezért nem képes fegyelmezetten végigülni a tanítási órákat.

Tehetségfejlesztés

A tehetség elsikkadhat, ha nem gondozzák megfelelően, de aránytalan teherré is válhat, ha a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki.

A szakemberek szerint az arany középutat az átlagon felüli képességek fejlesztése jelenti - az ésszerűség határain belül és a gyerkőc számára élvezetes módon. Ha tudni szeretnéd, miként fejlesztheted gyermeked tehetségét a legoptimálisabb módon, kattints ide.

Ezt is szeretjük