3 jel, hogy a gyerek tehetséges

És 3 tipp, hogy ne váljon számára teherré

Így neveld, hogy ne kelljen meg nem értett zseniként leélnie az életét.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tehetséget bizony nem mindig könnyű felismerni, mivel a kezdeti időkben még nem mutatkoznak egyértelmű jelei, mint például az írás vagy olvasás korai elsajátítása.

Teljes bizonyossággal csak a szakember döntheti el, hogy csemetéd rendelkezik-e átlagon felüli képességekkel, ám akadnak olyan - már néhány éves vagy akár hónapos korban jelentkező - sajátosságok, amelyek erről árulkodnak.

Érdeklődés a világ iránt

A tehetséges gyerek már babaként is érdeklődéssel fordul szűkebb és tágabb környezete felé. Ennek megfelelően erős benne a késztetés arra, hogy mielőbb felvegye a kapcsolatot a körülötte lévőkkel, így akár már hat hónaposan kimondhatja az első szavakat, egyévesen egyszerű mondatokban fogalmaz, másfél-két évesen pedig folyamatosan beszél. Feltűnően korán kezd kérdezősködni, és magyarázatot vár a jelenségekre. Foglalkoztatja a jó és a rossz kérdése.

Figyelem, memória, produktivitás

Arra, ami valóban érdekli, meglepően hosszan képes koncentrálni. Memóriája kiváló. Nem reproduktívan, hanem produktívan gondolkodik - azaz nem másokat utánoz, hanem eredeti, kreatív gondolatai vannak.

Mivel kortársai nem mindig tudnak lépést tartani vele, jobban kedveli az idősebb gyerekek, esetleg a felnőttek társaságát. A tanórákon gyakran unatkozik, mert képességei túlmutatnak a hagyományos oktatás keretein, a pedagógus nehezen tudja motiválni.

17 mesekönyv, amit imádnak a gyerkőcök

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tipikus személyiségjegyek

Sok tehetséges gyerkőc a legkevésbé sincs híján az önbizalomnak, és határozottan képviseli az érdekeit, ám szép számmal vannak olyanok is, akik - dacára kiemelkedő képességeiknek - alulértékelik magukat, esetleg hajlamot mutatnak a depresszióra is. Nem ritka körükben a független - esetenként kimondottan öntörvényű -, inkább befelé forduló személyiség sem.

Ovis bajok

Nem kedvez a tehetség kibontakoztatásának, ha a gyerek nehezen találja a helyét környezetében. Tudd meg, melyek a leggyakoribb óvodai problémák, és hogyan kezeld őket.

Így kezeld!

A tehetség elsikkadhat, ha nem gondozzák megfelelően, de aránytalan teherré is válhat, ha a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki. A szakemberek szerint az arany középutat az átlagon felüli képességek fejlesztése jelenti - az ésszerűség határain belül és a gyerkőc számára élvezetes módon.

Fejlesztés a mindennapok során

Játssz vele, beszélj hozzá, és vitassatok meg olyan mindennapos témákat, amelyek a csemetét arra ösztönzik, hogy elmondja a véleményét. Amennyiben érdeklődést mutat a tudomány vagy a művészet iránt, ezen a téren is fejleszd - ha egyedül nem boldogulsz, kérd szakember segítségét.

Keress fel vele olyan rendezvényeket, intézményeket, ahol új készségeket vagy másfajta tudást sajátíthat el - vidd el például múzeumokba, könyvtárba, művelődési házba, játszóházba vagy kézműves táborba. Érdeklődési körének megfelelően járjon különféle foglalkozásokra, szakkörökre. Ügyelj arra, hogy ne unatkozzon, és magyarázd el neki, hogy a jövőben hasznára válik az adott tevékenység. Teremts számára csendes, nyugodt légkört,ahol olvashat és tanulhat, illetve játszhat - a kicsik fejlesztésének legfontosabb módja a spontán, önfeledt játék.

Tehetséggondozás

A tehetséges gyermekek számára fenntartott iskolákat gyakran elitizmussal vádolják. Tény, hogy különleges lurkókra külön figyelmet kell fordítani, mégsem javasolja minden szakember, hogy emiatt a szülők más intézetbe írassák a kicsit. Inkább azt ajánlják, hogy a gyerek normál iskolába járjon, de más, nehezített tanterv szerint haladon a tanulmányaiban, és több időt fordítson a tanulásra. Ez a módszer természetesen a tanár és a szülők együttműködésére épül. A nevelési tanácsadóban biztosan tudnak ajánlani iskolát, illetve pedagógust csemetéd számára.

A társas készségek fejlesztése

Fontos, hogy a tehetség mellett a gyerek társas készségeit is fejleszd. Ellenkező esetben a kicsi nehezen talál majd kapcsolódási pontot mindenkori környezetével, ami nagyban megnehezítheti, esetleg meg is akadályozhatja rendkívüli képességeinek kibontakoztatását - azt pedig nyilván nem szeretnéd, ha a gyerkőc meg nem értett zseniként élné le az életét. Az alábbi egyszerű praktikák alkalmazásával megelőzheted a bajt.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Beszélgess csemetéddel arról , mitől maradhat tartós egy barátság - vagy bármilyen emberi kapcsolat -, és mi az, ami véget vethet neki. Gyakorold vele a telefonos beszélgetést, mutasd meg, hogyan hívhatja meg a barátait az otthonába. Amikor vendégek érkeznek, nyisson a gyerek ajtót, segítse le ő a kabátjukat, vagy kérdezze meg, hogy megkínálhatja-e őket valamivel. Ha már elég idős, önkéntesként hétvégi munkát is kereshet - például egy állatmenhelyen -, így jobban beilleszkedhet a társadalomba, miközben az önértékelése is nő. Mindeközben vezesd rá arra, hogy mások többnyire másként gondolkodnak, ami iránt pedig minden körülmények között toleranciával és elfogadással kell viseltetnie.

Cikkünk Gustavo Villalobos-Myriam Canas Gyermekeink egészsége című könyve alapján készült, amely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük