3 természetes gyógymód, ami még betegebbé teszi a gyereket

Csak orvos tudtával alkalmazd

A gyógyító praktikák kincset érnek, de egyes esetekben bajt okozhatnak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orvosok is egyetértenek abban, hogy egy-egy megfázás, meghűlés esetén felesleges túlgyógyszerezni a gyerekeket, hiszen ilyenkor a természetes gyógymódok szintén hatékonyak lehetnek, melyek általában mellékhatások nélkül segítik a szervezet öngyógyító munkáját.

Azt azonban nem árt tudni, hogy a közhiedelemben élő praktikák egy része csupán tünetkezelésre alkalmas, így a közérzetet javítják ugyan, de a gyógyulást elodázhatják. Az orvosi felügyelet tehát mindenképp javasolt.

Köhögéscsillapítás gyógynövényekkel

A köhögés nem más, mint a szervezet természetes öntisztító reakciója, ha váladék gyűlt össze a légutakban. Mivel több fajtája van, és sokszor a kiváltó ok sem egyértelmű, más-más gyógymóddal kezelhető, melynek megválasztását érdemes orvosra bízni.

Amikor köhög a gyerek, a legésszerűbbnek az tűnhet, ha igyekszel megszabadítani a porontyodat a kimerítő ingertől, mely meggátolja a pihenésben.

A száraz köhögésre azonban a hurutoldó készítmények hatástalanok, a hurutos köhögés elfojtása pedig többet árt, mint használ, hiszen fontos, hogy a felgyülemlett, gyulladásos váladék kiürüljön, különben még nagyobb bajt okoz.

Gyógyteák

Némely gyógynövényt legalább annyira körültekintően kell alkalmazni, mint a gyógyszereket. Hiszen egyes fajták összetett hatással bírnak, így nemcsak javíthatják, hanem egyben ronthatják a kis beteg állapotát.

Sok olyan köhögéscsillapító, nyákoldó gyógytea ismeretes, ami többek között erős vízhajtó tulajdonsággal bír. Ha ennek nem vagy tudatában, elkövetheted azt a hibát, hogy akkor adagolod a csemetédnek, amikor lázas. A magas testhőmérséklet könnyen okozhat kiszáradást, az ilyen jellegű teák pedig fokozhatják a dehidráció veszélyét.

Olajok

Az eukaliptusz olaja jótékonyan segít a légúti fertőzések kórokozóival szemben. Antiszeptikus, nyákoldó, köptető hatású, ezért megfázás esetén gyakran előkerül a házi patikából. Azonban fontos tudni, hogy gyengítheti más gyógyszerek hatását, illetve az érzékenyebbeknél allergiás tüneteket válthat ki. Ráadásul túladagolható, amivel émelygés, hasmenés, hányás idézhető elő. Emiatt ötéves kor alatt nem ajánlott a használata.

A mentaolajat általában tüneti kezelésekre, közérzetjavításra használják. Erős illata felszabadítja az eldugult légutakat, valamint borogatásként fejfájás csillapítására is szolgálhat. Csecsemőknél és kisgyermekeknél viszont tilos az arcon alkalmazni, mert bőrirritációt okozhat, a gégebemenetet ért hideghatás pedig súlyosabb esetben a Kratschmer-reflexet válthatja ki, ami egyfajta légzéselakadáshoz vezető görcs.

Mézkúra

A méz univerzális csodaszernek számít a természetes gyógyításban, hiszen tele van értékes vitaminokkal és enzimekkel. Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása miatt különösen hasznos, amikor megszaporodnak a torokfájós megbetegedések. Ám egyéves kor alatt nem ajánlják az adagolását, így érdemes kikérned róla az orvos véleményét.

A tiltás legfőbb oka az, hogy a csecsemők bélflórája még nem képes befogadni a mézet, ezáltal allergiás reakciók léphetnek fel. Ugyanakkor kiváltója lehet az ételmérgezés egyik formájának, a botulizmusnak. Ezt valójában egy baktérium okozza, melyre a kicsik különösen érzékenyek, a méz pedig fokozhatja a fertőzés kialakulásának veszélyét.

Fülgyulladás házi kezelése

Kisgyerekeknél télen gyakori hívatlan vendég a fülgyulladás, amit megfázás, fertőzés is okozhat. A fülgyulladásra javasolt házi gyógymódok leginkább csak arra alkalmasak, hogy kiegészítsék az orvosi kezelést, esetleg csökkentsék a fájdalmat. Sokaknak rögtön a melegítő eljárás jut eszébe, ha a gyerek fülfájdalomra panaszkodik.

A gyógyszertárakban is kapható termotasakos fülmelegítő sapka, de úgyszintén megoldható a művelet infralámpával vagy melegítő pakolásokkal. Természetesen az infralámpa előtt nem szabad egyedül hagyni a gyerkőcöt, mert előfordulhat, hogy a betegsége mellé még égési sérüléseket is beszerez.

Viszont maga a fülmelegítés is ronthat a helyzeten, mivel fokozza a vérbőséget a zárt járatokban és felgyorsítja a váladék kifakadását. Általában akkor segíti jobban a gyógyulást, ha a dobhártya már átszakadt. A kövirózsa-kivonatot gyakran ajánlják ilyenkor érzéstelenítésre, hogy a gyerek nyugodtabban aludjon. Ám csalóka gyógyír, hiszen elnyomja a feszítő érzést, de a betegség kiváltó okát nem szünteti meg, csupán a panaszokat. Így a fülgyulladás elhúzódhat, ami nem egyszer szövődményeket vonz magával.

Ezt is szeretjük