3 szülői mondat, ami gyerekkori elhízáshoz vezet

Ne ejtsd ki a szádon!

Csak azt szeretnéd, hogy nagyra nőjön, ám épp ezzel rontod el.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Éppen azért, mert az evés annyira fontos, csak úgy burjánzik a vele kapcsolatos számtalan előítélet és idejétmúlt konvenció. Sok közülük olyannyira értelmetlen, hogy épp itt az ideje leszámolni velük.

Cikkünkből megtudhatok, melyek azok a gyakorta elhangzó kijelentések, amelyek különösen ártalmasak a gyerek testi-lelki egészségére, ezáltal jó eséllyel elhízáshoz vezetnek, ami ráadásul számos betegség oka is lehet a későbbiek során.

- Egyél meg mindent, ami a tányérodon van!

Kultúránk sajátja, hogy hamar elvárjuk a gyerekektől, hogy koordinálják az étvágyukat és az emésztésüket. Ennek oka igen egyszerű: a táplálékfelvétel egyike azon területeknek, ahol mi, szülők a kicsi születésétől kezdve fontosnak és értékesnek érezhetjük magunkat. A jól táplált csemete egészségesnek számít, a papája és a mamája pedig nyilvánvalóan nem engedi, hogy bármiben is hiányt szenvedjen.

Ha azonban a lurkó nem, vagy legalábbis nem eléggé éhes, a szülők leleményessége nem ismer határt. A fent idézett mondat csak egyike azoknak a gyöngyszemeknek, amelyek sok családban nap mint nap elhangzanak az asztal mellett.

A top tízben megtalálható még az „Ott repül a repülő, és hamm”, az "Egyet a mamának, egyet a papának", az „Egyél szépen, akkor majd nagy leszel és erős!” - hogy csak néhány példát ragadjunk ki.

A fentiek fényében nem is túl meglepő, hogy olyan sok a túlsúlyos ember. Mert ugyan néha-néha próbáltunk tiltakozni, de végül is általában engedtünk szüleink azon igényének, hogy jó és jót akaró anyának-apának érezhessék magukat.

És amikor a saját határainkat megtagadva megtanultuk, hogy bizonyos időpontokban legyünk éhesek, rendesen együnk, semmit se hagyjunk a tányérunk, lenyeljük azokat az ételeket is, amelyek nem ízlenek vagy amelyektől rosszul leszünk, akkor szüleink a legjobb hiszemben élvezhetik nevelésük sikerét - és nem is sejtik, hogy életünk végéig mennyi szenvedünk majd még e nevelés következményeitől.

Bizonyára nem szeretnéd, ha gyermeked is így járna - a fentieket végiggondolva pedig a megoldás sem tűnik túl bonyolultnak. Az ésszerűség határain belül hagyd, hogy a lurkó annyit egyen, amennyit kíván. Nem fog éhen halni, ha egyszer-egyszer kimarad a meleg ebéd - sőt, egészségesebb lesz, mint számos társa, akire lépten-nyomon rátukmálják az ételt.

- Nem pazaroljuk az ételt!

Egyes szülők egy anyagi érvet is hangoztatnak: egyszerűen túl sokba kerül kidobni az ennivalót. Ami persze igaz, ám könnyen megelőzhető. Ha eddig aggódtál, hogy gyermeked eleget eszik-e, most hagyd, hogy kisebb mennyiséget fogyasszon.

Amennyiben pedig ő maga halmozza rendszeresen púposra a tányérját, próbáld ezt a viselkedését óvatosan korrigálni, de számolj azzal, hogy a folyamat akár hónapokig is eltarthat.

Mert az evéssel is az a helyzet, mint annyi mással: minél kevésbé avatkoznak bele a szülők, annál gyorsabban tanul meg a gyerek helyesen cselekedni.

Így lesz egészséges, okos gyermeked
Kattins képgalériánkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz a gyerekneveléssel kapcsolatban, szebbnél szebb képekkel illusztrálva.

Kicsik lelki bajai

Nem kizárt, hogy lelki okok húzódnak meg a túlsúly mögött, hiszen már az apróságok életében is adódhatnak olyan helyzetek, amelyekkel a maguk erejéből nem tudnak megbirkózni. Tudj meg többet a témáról videónkból!

- Rossz vagy!

Egy kis szidás egyetlen gyerekben sem okoz lelki törést, sőt, vannak helyzetek, amikor egyenesen kívánatos a szülői ráhatásnak ez a valóban nem túl kellemes módja. Ám ha a kicsi lépten-nyomon azt hallja a számára legfontosabb emberektől, hogy ő rossz - ügyetlen, lusta, buta -, előbb-utóbb sóvárogni kezd az elfogadás, elismerés, végső soron a szeretet iránt, amiből érzése szerint nem kap eleget.

Az ily módon keletkező hiányt fizikai szinten igyekszik kompenzálni, ami az egyre növekvő zsírpárnákban nyilvánul meg. Ahelyett, hogy belülről növekedne, csak a testkörfogata és kilónak száma gyarapodik. Mindez egyúttal azt a célt is szolgálja, hogy úgymond nagyobb súllyal legyen jelen a család életében - csak sajnos a szó szoros, nem pedig átvitt értelmében.

A kulcsot az a bizonyos feltétel nélküli szeretet jelenti. Verbálisan és nonverbálisan egyaránt éreztesd csemetéddel, hogy minden körülmények között számíthat rád, egy-egy kevésbé szerencsés szava vagy tette kapcsán pedig tudatosítsd benne, hogy nem a személyét, hanem csak az adott megnyilvánulását utasítod el.

Cikkünk Jesper Juul A működő család - A nevelés új útjai című könyve alapján készült.

Juul azt tartja, értelmetlen dolog a gyerekekkel kapcsolatban egyenjogúságról beszélni, a legfontosabb az egyenlő méltóság elvének tiszteletben tartása: mindenkinek óvnia kell gyereke, társa és a saját méltóságát.

Kiindulópontja igen egyszerű: az egyértelmű szülői viselkedés élhető és kezelhető családi viszonyokat teremt. Az általa elemzett kérdések - dac, kötelesség, határok, agresszió, táplálkozási rendellenességek - olyan problémák, amelyek elől a szülők ki sem tudnának térni. Szemléletének birtokában azonban felmentést adhatnak maguknak számos teljesen értelmetlen és idejétmúlt gyerekneveléssel kapcsolatos felfogás érvényesítése alól.

Kiadja a Park Kiadó.
A könyv ára 2900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük