3 rejtett lelki ok, ami miatt állandóan beteg a gyerek

És nem is gondolnád

Ha csemetéddel kéthetente az orvosi váróban köttök ki, könnyen lehet, hogy a betegség okát a lelkében találod.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Ha gyermeked minden elővigyázatosságod ellenére rendszeresen megbetegszik, nagy a valószínűsége annak, hogy a probléma hátterében nem egyedül fizikai, hanem lelki elváltozások is állnak.
 
 

A szervezet sejtjeinek működéséért felelős impulzusokat ugyanis a mindenkori lelkiállapot is nagymértékben befolyásolja, így a negatív pszichikai tényezők, mint a szorongás, a félelem, a düh, a frusztráció, a féltékenység és az alacsony önbecsülés egyaránt hozzájárul bizonyos betegségek kialakulásához.

Mindemellett a betegség támpontot is nyújthat számodra, hiszen jellegéből következtetni tudsz a kiváltó okra.

Nemcsak a lelki bajokat derítheted azonban ki a betegség alapján, de, ha felfedezed az összefüggéseket, azt is megtudhatod, hogy mi az, amin a kicsihez való hozzáállásodban változtatnod kell, hogy a két baj egyszerre szűnjön meg. Mindez nem jelenti azt, hogy ne kellene orvoshoz fordulnod, ha csemetéd megbetegszik. Természetesen a szakember segítsége elengedhetetlen - ám mindaddig, amíg nem nézel szembe a problémával, számíthatsz arra, hogy, ha a kezelés hatására el is múlnak a tünetek, előbb-utóbb ismét jelentkeznek majd.

A feleslegesség érzése - légúti problémák

A tapasztalatok szerint a kicsik gyakrabban lesznek betegek, ha egy új élethelyzetbe kerülnek, még akkor is, ha látszólag elfogadták a megváltozott körülményeket. Tipikus példa erre az új családtag, vagyis a kistestvér, illetve a nevelőapa érkezése. Mindezt a kicsi úgy élheti meg, hogy rá már nincs akkora szükséged, mint korábban, netán csak ötödik kerékként van jelen a közösségben.
 
 
Annál is inkább növekedhet benne a feleslegesség érzése, hiszen a gyarapodó család miatt valószínűleg az eddiginél kevesebb időd és energiád jut arra, hogy vele is foglalkozz. Így a gyerek a lelke mélyén legszívesebben megbüntetné azt, aki a számára kedvezőtlen állapotot előidézte, azaz az új családtagot. Mivel azonban erre nincs lehetősége, illetve a családban kialakult normák fegyelemre késztetik, agresszióját önmaga ellen fordítja, ami általában valamilyen légúti betegség - leggyakrabban torokgyulladás vagy asztma - formájában jelentkezik fizikai szinten.

Így kezeld!

Ha gyermeked visszatérő torokgyulladással küzd, vagy asztmája összefüggésbe hozható a kistestvér születésével, valószínűleg lelki okai lehetnek a kórnak. Mindenekelőtt biztosítsd a kicsit arról, hogy bármilyen változások zajlottak is le a családotokban, az iránta érzett szereteted szilárd, olyannyira, hogy azt senki, még ő maga sem ingathatja meg.

Élj minden lehetőséggel, melynek révén ápolhatod kapcsolatotokat: ne becsülj le egy pár perces beszélgetést vagy egy rövid meseolvasást se, hiszen az ő szempontjából ez is minőségi idő, amit csak rá szánsz. Időnként azonban szervezz olyan programokat is, melyek kizárólag kettőtökről szólnak.

Ha még nem tetted volna, alakíts ki gyermeked számára napirendet, a kiszámíthatóság révén ugyanis tovább növelheted biztonságérzetét. Ahogy pedig a kicsi életének részévé válik a szereteten és a rendszerességen alapuló stabilitás, fokozatosan ő is megtalálja a helyét a megváltozott körülmények között. Amikor pedig múlik a frusztráció, önmaga ellen forduló agresszivitása is alábbhagy, így a betegség is egyre ritkábban jelentkezik majd.

Elfojtott belső konfliktus - fülfájás

Azok a gyerekek, akiknek az önbizalma gyenge lábakon áll, jellemzően a kívülről kapott pozitív visszajelzésekből merítenek erőt. Ezért minden lehetséges módon igyekeznek megfelelni a körülöttük lévőknek, különösen szüleiknek, illetve a gondozó- vagy óvónőiknek. Miközben azonban környezetük véleményére és elvárásaira fókuszálnak, gyakran háttérbe szorítják saját vágyaikat.

Mindezzel valahol mélyen ők maguk is tisztában vannak - ám igyekeznek elengedni a fülük mellett azt a bizonyos belső hangot. Attól tartanak ugyanis, hogy, ha beismerik gyengeségüket, azzal elveszítik a körülöttük lévők szeretetét. A meg nem élt belső konfliktus pedig jellemzően ismétlődő középfülgyulladáshoz, fülcsengéshez, fülfájáshoz vezethet.

Így kezeld!

Ha gyermeked a fülfájósok népes táborába tartozik, amellett, hogy rendszeresen ellátogattok a fül-orr-gégészhez, célszerű megvizsgálnod a hozzá való viszonyodat is. Elegendő mozgásteret biztosítasz számára ahhoz, hogy kibontakoztassa személyiségét, vagy nagyon is egyértelmű elvárásokat fogalmazol meg vele kapcsolatban, és aszerint bünteted, illetve jutalmazod, hogy azoknak eleget tett-e?

Amennyiben esetetekben a második verzió áll fenn, nem árt átgondolnod nevelési elveidet. Az ésszerűség határain belül támogasd gyermekedet abban, hogy saját tapasztalatára támaszkodva megtalálja, felvállalja és megvalósítsa önmagát. Kérdezd meg, miként érez vagy vélekedik egy-egy helyzet kapcsán, kérd meg, hogy javasoljon megoldást, és ennek kivitelezésére is bátorítsd. Így a problémát okozó belső konfliktus fokozatosan feloldódhat, és előbb-utóbb a betegségsorozatnak is vége szakad.

15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az önkifejezés hiánya - mandulagyulladás

Gyakran előfordul a gyerekeknél, hogy néhányuk bármennyire is szeretné kifejezésre juttatni mindazt, ami benne zajlik, nem tudja megfogalmazni, ezért a szó átvitt értelmében lenyeli mondanivalóját. Ez azonban egy bizonyos ponton túl fizikai szinten is megnyilvánul, mégpedig mandulagyulladás formájában. Ez a probléma jelentkezhet akkor is, ha a gyerek ugyan képes lenne kommunikálni érzéseit, ám környezete értetlenségétől vagy közönyétől tartva mégsem teszi, és magában bosszús, amiért nem értik.

Így kezeld!

Amennyiben gyermeked gyakran küzd mandulagyulladással, lehet, hogy nem a gyógyszer a legjobb megoldás, hanem egy kis extra törődés. Az érzelemkifejezés részben veleszületett képesség, részben viszont utánzással kell elsajátítania a gyerkőcnek. Nyilvánítsd ki csemetéd felé mindazt, amit érzel, szavakkal, cselekedetekkel és gesztusokkal egyaránt, és őt is bátorítsd ugyanerre.

Tudatosítsd benne, hogy feltétel nélkül elfogadod őt úgy, ahogy van, így nem kell tartania reakcióidtól, ha kitárja előtted a lelkét.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ahogy a kicsi lépésről lépésre elsajátítja az önkifejezés módjait, illetve megszűnik az ezzel kapcsolatos félelme, lassacskán összhangba kerül önmagával, és a sorozatosan jelentkező betegségektől is búcsút vehettek.

Ezt is szeretjük