Miért nem eszik a gyerek?

4 étkezési nehézség, ha már nem szoptatsz

Az elválasztás folyamata nem minden babánál zökkenőmentes. Tudd meg, hogyan kezelheted a problémákat!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rossz evő a babád, nem fogadja el a pépes ételt, netán csak az anyatejet hajlandó cumizni? Ha a kicsi egyébként egészséges, légy nyugodt: nem fog elmaradni a fejlődésben, és hiánybetegségek kialakulására sem kell számítanod. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a felnőttekhez hasonlóan a csecsemők igényei is eltérőek, a dackorszak pedig időnként még rá is tehet minderre egy lapáttal.

Rosszul eszik a baba

Néhány baba, függetlenül attól, hogy anyatejet vagy tápszert kap, esetleg már megkezdődött a hozzátáplálás, az átlagosnál ritkábban és kevesebbszer eszik, mint társai.

Némelyikük egy-egy étkezés alkalmával csupán feleannyi táplálékot fogyaszt el, mint kortársai.

A jelenség azonban nem feltétlenül utal étkezési zavarokra vagy betegségre, hátterében ugyanis számos, teljesen normálisnak tekinthető ok állhat.
Elképzelhető, hogy a csecsemő szervezete különösen hatékonyan hasznosítja a bevitt táplálékot, vagyis egyszerűen csak lassabb az anyagcseréje.

Az is lehet, hogy örökletes tényezőről van szó. Azoknak a szülőknek ugyanis, akik gyerekkorukban rosszevők voltak, általában az utódaik sem éppen nagyétkűek.
Akadnak olyan csecsemők, akik a mama menstruációja alatt kevesebbet esznek, ekkor ugyanis megváltozhat az anyatej íze.
A fogzásnak is természetes velejárója az átmeneti étvágytalanság, különösen, ha a kicsinek egy rövidebb időszakon belül egymás után több foga bújik elő.

Mikor fordulj orvoshoz?
A papírforma szerint a csecsemő két hónapos koráig átlagosan heti 200 grammot, két hónapos és féléves kora között heti 150 grammot, fél- és egyéves kora között pedig heti 85 grammot hízik. Mindazonáltal a babák fejlődési ütemében jelentős eltérések tapasztalhatók, ami önmagában még nem ok az aggodalomra.
Komolyabb probléma állhat az étvágytalanság hátterében, ha a csecsemő súlygyarapodása 30%-kal alatta marad a fenti átlagnak, vagy legalábbis egyenetlen. Figyelmeztető jel lehet az is, ha a kicsi kedvetlen, fáradékony, illetve szellemi és mozgásfejlődése nem éri el a korának megfelelő szintet. A fenti esetek mindegyikében fordulj orvoshoz!

Elutasítja a pépes ételt

Egyéves kora körül a baba egyre kevésbé fogadja el a pépes ételeket, ám a felnőtt ételek egy része is idegen számára. Nem beszélve arról, hogy mivel nincsenek rágófogai, ezek elfogyasztása fáradságos munkát jelent számára. Így aztán nem is csoda, hogy kevesebbet eszik.

Áthidaló megoldásként itass vele minél több 100%-os vagy frissen facsart gyümölcslevet! Amit a kicsi nyilvánvalóan nem szeret, nyugodt szívvel iktasd ki a repertoárból, és próbálkozz valami mással!
Az is segíthet, ha engeded a babát egyedül enni. Számára ugyanis hatalmas sikerélményt jelent, ha nem is egészen problémamentesen, de beletalál a szájába, ami az étvágyára is pozitívan hathat.

Csak szopni akar

A csecsemő számára a szopás nem csak táplálékfelvételt jelent, hanem különböző lelki szükségleteinek kielégítését is. Dr. William Sears nyolcgyerekes gyermekgyógyász szerint a baba könnyebben adja fel a szoptatási kapcsolatot, ha a mama másféle, ám hasonlóan vonzó és szeretetteljes alternatívát ajánl fel neki. Sokszor némi soron kívüli kényeztetés vagy játék is megkönnyíti az elválasztást.

A baba jellemzően konkrét helyhez és időhöz köti a szopást. Így ha az ésszerűség határain belül változtatsz a napirendjén, akár meg is feledkezik róla, vagy legalábbis veszít a jelentőségéből a szemében.
Ha mindezek ellenére tejet akar, ne utasítsd vissza, de emellett rendszeresen kínáld meg kis falatokkal, innivalóval – lehetőleg minél többfélével. Fontos azonban, hogy soha ne erőltesd, ha ugyanis csemetéd érzi, hogy valamit nagyon szeretnél elérni, hihetetlenül megmakacsolhatja magát.

Egyáltalán nem hajlandó enni

Ha gyermeked nem hajlandó magától egy falatot sem enni, a lehető legrosszabb taktika, ha étkezés közben különböző trükkökkel – játékkal, énekléssel, meséléssel – próbálod elaltatni a baba figyelmét, hogy végre belediktálhass néhány falatot. Így azonban a kicsiben nem alakul ki a jóllakottság érzékelésére való képesség, emiatt pedig nagyobb gyerekként, illetve felnőttként is több táplálékot vesz majd magához, mint amennyire ténylegesen szüksége van.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hasonlóképpen vakvágányt jelent az erőltetés. Ez esetben a babának kellemetlen élményei kötődnek majd az étkezéshez, és tovább romolhat az étvágya. Ha egyáltalán nem hajlandó enni, próbáld ki, hogy nem foglalkozol a dologgal, de különösen finom ételeket, lehetőség szerint a kedvenceit teszed elé. Ezek az ínyenc falatok garantáltan meghozzák az étvágyát!

OLVASD EL EZT IS!

baba jatek
  • első év
  • gyerekjáték

5 multifunkciós gyerekjáték

Ezt is szeretjük