3 jó szándékú szülői mondat, ami rosszul hat a gyerekre
Bármennyire is a jó szándék vezérel, vannak bizonyos mondatok, amiket érdemes kerülnöd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármennyire is a jó szándék vezérel, megeshet, hogy olyasmit mondasz a gyereknek, amit nem kellene. Néha pedig az alapvetően pozitív tartalmú és hangnemű mondatok is negatívan hathatnak csemetéd személyiségfejlődésére, ezért jobb, ha tiltólistára teszed őket.

- Te vagy az idősebb, neked kell okosabbnak lenned!

Még a legjobb testvérek között is előfordulnak olykor-olykor konfliktusok. Ám az nem megoldás, ha az idősebb gyereket meggyőzöd arról, hogy rangidős létére neki kell okosabbnak lennie. Ezzel ugyanis egyfajta terhet rósz rá, ami - megfelelési kényszerként - a későbbiekben mindig nyomni fogja a vállát.

Akármennyire is a békés kiút megtalálása vezérel, figyelembe kell venned, hogy az éremnek mindig két oldala van. A kisebb gyerek is ugyanannyira felelős a vita kirobbanásában, mint az idősebb lurkó. Ha nem szeretnéd, hogy a kijelentésed miatt a jövőben folyton azt érezze, a szerinted helyes módon kell viselkednie, akkor ezt a mondatot töröld a szótáradból.

- Te vagy a legügyesebb!

A gyerek dicsérete természetes, hiszen nemcsak a motivációját növeled ezzel, de biztosítod arról, mennyire fontos számodra, ez pedig elengedhetetlen része a személyiségfejlődésének. Csakhogy a túlzásba vitt dicséret többet árt, mint használ, mert a gyerek úgy érzi, teljesen mindegy, hogyan teljesít, te úgyis meg leszel elégedve vele. Ez pedig a későbbiekben is nagyban alakítja a viselkedését.

Nem szabad az elismerést úgy megfogalmazni, hogy: - Te vagy a legügyesebb! Mindig ki kell emelni, hogy miért kapja a vállveregetést. Azért, mert ötöst hozott haza, vagy éppen szép rendet rakott a szekrényében, netán segítség nélkül megírta a házi feladatát. Hiszen gondolj csak bele, téged sem illet kedves szavakkal a főnök csak azért, mert megjelentél a munkában. Tenni is kell érte, hogy kivívd az elismerést.

- Légy jó, viselkedj rendesen!

Bizonyára ismerős az a jelenet, amikor reggel az óvoda vagy az iskola kapujában elbúcsúzol a gyerkőctől, és óva inted attól, hogy kárt tegyen másokban vagy éppen magában. Gondold át alaposan a helyzetet, ebből ugyanis rosszul jöhetsz ki.

Ha a törpe szeret csintalankodni, akkor egy ilyenfajta kedves dorgálással nem mész semmire, mert a természetéből fakad a rosszalkodás. Sőt, csak rontasz a későbbi helyzeten, mert egy idő után már nem fogja figyelembe venni a kérésed, és még kevésbé fog helyesen viselkedni. De a másik véglet sem jobb: ha a gyerkőc kőbe vésett szabálynak tartja a mondandódat, attól tartva, hogy nem felel meg neked, nem fog tudni kiállni önmagért.

A legjobb, ha az arany középutat választod, és a Légy jó, viselkedj rendesen! mondatot csak olyan esetekben használod, amikor a szükség megköveteli, például ha rövidebb időre leutazik a gyerek. Az állandó instruálás helyett inkább fejleszd a gyerek empátiáját, ha pedig ez nem használ, kisebb szankciókat is kilátásba helyezhetsz, hogy megtanulja: tettei következményekkel járnak.

Ezt is szeretjük