3 biztos tipp gyerekeknek makacs székrekedés ellen

A kellemetlen, nemritkán fájdalmas panasz hátterében testi és lelki okok egyaránt állhatnak. Így kezeld!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A székrekedés vagy szorulás gyakori probléma gyermekkorban, a becslések szerint az iskolás gyermekek 1,5-7,5%-t érinti. A széklet ilyenkor kemény és száraz, ami megnehezíti a bélmozgásokat, így azokat fájdalom kíséri.

A gyermek érzi a székelési ingert, de még erőlködéssel sem sikerül kipréselnie magából a bélsarat. A székrekedés kiváltó oka egyaránt lehet testi és lelki eredetű. Cikkünkből megtudhatod, miképp orvosold.

A székrekedés jelei

A székrekedésre a sírásból vagy a vécéhasználat utáni panaszokból következtethetsz. A kisbabáknál minderre nehezebben derül fény, mert a székletürítési gyakoriság tág határok között mozog, de azt mondhatjuk, hogy ha a csecsemőnek hetente kevesebb, mint háromszor van széklete, szorulással küzd. Székrekedésre utal a fájdalmas, görcsös bélmozgás, valamint az eredménytelen székelési kísérletek.

Így orvosold!

A székrekedést a kiváltó októl függően többféleképpen orvosolhatod. Egy kis figyelmességgel és következetességgel már rövid időn belül jelentős javulást érhető el.

Bilire szoktatás - fokozatosan

A túl korai vagy helytelen módszerrel - kényszerítéssel, siettetéssel, netán büntetéssel - történő szobatisztaságra nevelés a bili-, illetve vécéhasználat elutasítását eredményezheti. Elejét veheted a bajnak, ha csemetédet akkor kezded szobatisztaságra nevelni, amikor már láthatóan készen áll rá. Hogy ennek mikor jön el az ideje, ide kattintva megtudhatod.

Életmódbeli változtatások

A szorulásosgyerekek általában nem mozognak eleget. Vidd ki a kicsit a játszótérre, menjetek kirándulni, de akár valamilyen táncos vagy sportfoglalkozásra is beírathatod. Nagyobb csemeténél hasizomgyakorlatok végzésével is fokozható a bélmozgás.

A leggyakoribb ok a rostszegény táplálkozás. Ekkor a gyermek nem fogyaszt elegendő aszalt gyümölcsöt, gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonaféleséget, zabpelyhet. Ez a helyzet viszonylag könnyen orvosolható, ha változtatsz az étrendjén - azaz növeled a felsoroltak arányát.

Vannak a székletet megkeményítő táplálékok, például a rizs vagy a főtt répa, de a főbűnösök a magas cukortartalmú ételek: csokoládé, sütemény, kakaó, egyéb édesség. Ezek mérséklésével, illetve teljes elhagyásával megszűnnek a panaszok.

A szorulást elégtelen folyadékbevitel is okozhatja. Ekkor a víz és a rostos, cukormentes gyümölcslé - különösen a szilva leve -, illetve a rostban szegény, de bélműködést fokozó táplálékok - paradicsom, tej, kefir, joghurt - sokat segítenek.

Elképzelhető az is, hogy a gyerek többet eszik az étkezések között, mint az étkezések alkalmával, ami megintcsak székelési nehézségekhez vezet. Ez esetben vigyél nagyobb rendszert a napjaiba, azaz ragaszkodj ahhoz, hogy csak az étkezések alkalmával egyen. Áthidaló megoldásként adhatsz neki a székelést megkönnyítő ételeket is - például a napi édességet kiválthatod aszalt gyümölccsel.

Lelki okok - feltárás és megoldás

Nemritkán idegesség, stressz, trauma áll a székrekedés hátterében. Ilyen lehet egy családi haláleset, egy költözés, esetleg egy új csoport- vagy osztálytárs érkezése. Ez esetben beszélgess el gyermekeddel arról, hogy mi bántja, ha pedig nem tudja szavakba önteni mindazt, ami a lelkében zajlik, le is rajzolhatja, illetve játékai segítségével megmutathatja.

Ily módon a feszültség már eleve oldódik valamelyest, ez azonban önmagában nem elegendő. A gyerekkel közösen keressetek olyan megoldást, ami számára kedvező, ugyanakkor a körülötte lévők életét sem forgatja fel fenekestül. Sokszor egy izgalmas program vagy egy soron kívüli apróság is csodát tesz, a legfontosabb azonban, hogy a kicsi minden körülmények között érezze: a számára fontos emberek feltétel nélkül elfogadják és  szeretik őt. Ennek a fajta lelki muníciónak a birtokában a felmerülő problémákon is könnyebben és gyorsabban felülkerekedik - így azok nem nyilvánulnak meg testi tünetekben.

Lelki bajok

Plusz egy tipp: házi kezelési módok

Már a fenti praktikák révén is viszonylag gyorsan - néhány napon, esetleg héten belül - érdemi javulás érhető el, ám adódhat olyan helyzet, ami azonnali kezelést igényel. Ilyen lehet, ha a gyereknek nagyon fáj a hasa, illetve a végbélnyílás környékén székelés közben bereped a bőr.

Az alábbi praktikák szinte rögtön enyhülést hoznak, ám csak akkor alkalmazd őket, ha az orvos is beleegyezik.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A trisós beöntés vagy a paraffinolajat tartalmazó hashajtók hasmenés előidézésével könnyítenek a kicsin. Hígíthatod a béltartalmat keserűsóval is, ám ne folyamodj túl gyakran ehhez a szerhez, mert a kicsi bélrendszere hozzászokik, ezzel pedig elveszíti a természetes kiürülés képességét.

Cikkünk a Gyermekeink egészsége című könyv alapján készült, amely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük