2 ok az ismétlődő vetélés hátterében - A szakember véleménye
Tünetmentesség esetén is okozhatja öröklött vagy szerzett véralvadási hajlam.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismétlődő vetélésről, szaknyelven abortus habitualisról akkor beszélünk, ha két vagy több terhesség vetéléssel fejeződik be. Statisztikák szerint az összes megfogant terhesség 20%-a, a felismert terhességek 10%-a végződik spontán vetéléssel.

A harmadik vetélés után az ismétlődés kockázata több mint 55%. A habituális vetélések valódi okára azonban az esetek csupán 50-60%-ában derül fény. Mit javasol a szakember?

Akár 80-szoros kockázat

- A mélyvénás trombózis, vagyis a vénák vérrögösödése a hazai népesség gyakori megbetegedése. A gyermekvállalási életkorban lévő nők különösképpen veszélyeztetettek, mert a fogamzásgátló tabletta szedése, a terhesség, a szülés növeli a trombózisveszélyt.

Ez azzal áll összefüggésben, hogy a női nemi hormonoknak - talán a menstruáció, illetve a szülés utáni méhlepényleválással járó vérzés mihamarabbi csillapítása érdekében - véralvadás-fokozó hatása van. Így érvényesül ez a hatás a fogamzás elősegítése vagy a menopauzális tünetek enyhítése érdekében alkalmazott nőihormon-kezelés esetén is - avat be a részletekbe dr. Szakács Zoltán, a CIRIS Budapest nőgyógyászati centrumának vezetője.

A szakértő szerint kevésbé ismert, hogy a trombózishajlamban nagy szerepet játszanak az örökletes tényezők. Megfigyelhető, hogy ilyenkor rendszerint az anya családtagjaiban 40 éves kor alatt  előfordult trombózis vagy embólia. Trombofília - a vér fokozott alvadási hajlama - esetén a terhesség korai szakaszában a kifejlődőben lévő méhlepény kis ereiben véralvadékok keletkezhetnek, így azok elzáródhatnak, ennek következtében az embrió elhalhat. A rendellenesség úgynevezett szerzett formája azonban az élet későbbi szakaszában is kialakulhat.

A véralvadási rendszer egyik tagja az V. faktor, melynek génje többféle változatban fordul elő. Az egyik ilyen változatot hívják Leiden-mutációnak. Azoknál, akikben az V. faktor génjének ez a módosulása megtalálható, magasabb a trombózis kialakulásának valószínűsége. Amennyiben a Leiden-mutáció az egyik szülőtől örökölt génen található meg, a mélyvénás trombózis kockázata mintegy nyolcszorosára emelkedik, míg ha mindkét szülőtől a mutáns gént örökli valaki, a kockázat 80-szoros lehet.

Tünetek nélkül is okozhat komplikációt

Maga a genetikai elváltozás csak bonyolult és költséges molekuláris genetikai vizsgálattal mutatható ki, azonban már pontos véralvadási szűrőtesztek állnak rendelkezésre annak kiderítésére, hogy van-e olyan véralvadási rendellenesség, amely Leiden-mutáció következménye lehet.

Fontos, hogy fiatalkorban jelentkező, mással nem magyarázható, illetve ismétlődő trombózis kapcsán minden esetben történjék meg a Leiden-mutáció kizárása - lehetőleg a beteg szüleinél és testvéreinél is. Sajnos a génhiba jelenleg nem gyógyítható. Mélyvénás trombózis, illetve tüdőembólia után, Leiden-mutáció esetén hosszan, akár élethosszig tartó véralvadásgátló kezelésre van szükség.

Az előzőekből is kiderül, hogy a várandósság önmagában 6-15-ször gyakoribbá teszi a trombózis kockázatát a nem állapotos, hasonló korú nőkhöz képest. A trombofília e formája tünetek nélkül is okozhat magzati életet is veszélyeztető komplikációkat a babavárás idején. A probléma hátterében még más öröklött elváltozások is állhatnak, és ezeket is ki tudjuk mutatni speciális laboratóriumi vizsgálatokkal. De mi történik akkor, ha a pár esetében fennáll ez a génhiba, és a sikeres terhesség esélyét a lombikprogram biztosíthatja?

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Orvosolható okok

A szakértő szerint mesterséges megtermékenyítés vagy lombikbébi-kezelés ilyenkor is elvégezhető de előtte mindenképpen szükséges a hemosztazeológiai konzultáció - hemosztazeológia: a véralvadási rendszer betegségeivel foglalkozó orvostudományi ág -, ahol a szakember megfelelő alvadásgátló-kezelést állít be. Nagyon fontos, hogy az egész terhesség alatt és a szülés után hat hétig ezt a kezelést folytatni kell! Ugyanez a helyzet, ha a vetélés hátterében kimutatható a trombofília valamelyik formája.

Mivel az okok rendkívül összetettek, a korrekt kivizsgálás érdekében elengedhetetlen, a valamennyi érintett szakterület bevonásával zajló, összehangolt szakmai kommunikáció. Erre összpontosít a reprodukciós medicinában elterjedt új szellemű orvoslás, a Medicine of Life, amely - hazánkban egyedülálló módon - szakszerű megoldást biztosít a problémákkal küzdő párok részére az emberi reprodukció minden zavarában.

Ezt is szeretjük