Tünetmentesen is meddőséget okoz a rettegett endometriózis

Új kezelés a láthatáron

A spontán fogantatás esélye akár 50%-kal nőhet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az endometriózis valószínűleg a reproduktív korban lévő nők leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati megbetegedése, melynek kiváltó oka jelenleg nem ismert.

A betegség gyakorisága krónikus alhasi panaszokkal jelentkező nőknél megközelítheti a 80%-ot, míg a meddő nők mintegy 30% érintett, a serdülőkorban lévő lányok krónikusan visszatérő alhasi panaszait akár 60%-ban endometriózis okozza.

Mi az endometriózis?

Az endometriózis olyan betegség, melyben a - normális esetben csak a méh belső felszínén található - méhnyálkahártya-szövet a méhüregén kívül is megtalálható. Sajnos a kiváltó ok a mai napig nem tisztázott. A legrégebbi elmélet szerint a menstruáció során leváló méhnyálkahártya egy része visszafelé a hasüregbe jut, és ott különböző helyeken megtapad.

Az endometriózis nem rosszindulatú, rákos megbetegedés, hanem egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti. Leggyakrabban a petefészkekben, jellegzetes ciszták formájában jelentkezik, a hasüregi szerveket és a hasfalat belülről borító hashártyán, vagy a méh izomfalában, amelyet gyakran myomának diagnosztizálnak - mondja dr. Szakács Zoltán, a CIRIS Budapest nőgyógyászati centrumának vezetője.

- Az endometriózis-csomók a méh nyálkahártyájához hasonlóan reagálnak a női hormonokra a menstruációs ciklus során, minden hónapban hasonlóan felépülnek, és menstruációs vérzés formájában leválnak. Szemben a méh nyálkahártyájával, a méh üregén kívül elhelyezkedő endometriózis-szövet számára nincs lehetőség a testüregből való kijutásra. Ennek eredménye belső hasüregi vérzés, a szövettörmelék szétesése majd kijutása a csomóból, a csomót övező területen következményes gyulladással és hegképződéssel. Ezek a csomók fájdalmat, meddőséget és sok más problémát okozhatnak.

Nehezen diagnosztizálható

Az endometriózis leggyakoribb tünete a fájdalom, főleg a menstruációs vérzés kezdetét megelőző alhasi fájdalom, amely súlyosabb, mint a normális menstruációs görcsök, továbbá a nemi élet fájdalmassá válása, bizonytalan alhasi diszkomfort érzés, puffadás, meddőség, esetenként a gáton vagy korábbi hasi műtét hegében jelentkező fájdalmas csomó. Az egyéb tünetek közé sorolható a fáradékonyság, deréktáji fájdalmak, hasmenés vagy székrekedés, esetleg egyéb béltünetek.

Fontos tudni, hogy a betegség stádiumai nem feltétlenül vannak arányban az okozott tünetek mértékével. Meddőséget már a legenyhébb formája is okozhat, ám fájdalmat ekkor még nem biztos, hogy észlel a páciens. A helyes diagnózis felismerése gyakran nehézségekbe ütközik, mert a hashártyán található néhány milliméteres csomók a legtöbb képalkotó eljárás számára felismerhetetlenek. Előfordul, hogy a helyes diagnózisra, egyébként panaszmentes páciensnél, csak a meddőség miatt végzett műtéti beavatkozás során derül fény.

Tünetmentesen is károsít

Tekintettel arra, hogy e betegség számos egyéb immunológiai, hormonális, neurológiai tünetet is produkálhat, a mielőbbi pontos diagnózis felismerésének érdekében elengedhetetlen a több szakterület bevonásával zajló összehangolt szakmai kommunikáció. Sajnos a betegség már a fiatal nőket is érintheti, ráadásul az endometriózisban szenvedő nők egy csoportja tünetmentes. Ezért is különösen fontos a problémák időben történő felismerése, illetve megfelelő kezelése. Gondolj csak arra, hogy a meddőségi problémák, valamint krónikus alhasi fájdalmak kiemelt okaként említett endometriózisban szenvedők esetében a megfelelő kivizsgálást követő műtét után a spontán fogantatás esélye akár 50%-kal nőhet.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Új orvosi megközelítés

A korrekt kivizsgáláshoz megbízható segítséget nyújt a reprodukciós medicinában elterjedt új orvosi megközelítés a Medicine of Life. Az életgyógyászat-szemléletű reprodukciós orvoslás megelőzés-központú, kiemelt hangsúlyt helyez a természetes fogamzás segítésére, a reprodukciós egészség megőrzés és helyreállítás, valamint széleskörű diagnosztika által.

A reprodukciós szűrővizsgálat a rutinszűrésen messze túlmenően információkat adhat a szervezet reprodukciós képességére, illetve az esetlegesen felmerülő problémákra. Ezért nemcsak az éppen gyermeket vállalni készülő hölgyeknek ajánlott, hanem már tinikortól kezdve minden nőnek, akik a hosszú távú - reprodukciós - egészség megőrzésükre kiemelt figyelmet fordítanak.

Ezt is szeretjük