12 népszerű étel, ami rosszat tesz az agynak

Ezektől nem megy a tanulás

Nem lusta, mégis rosszul teljesít a kölök? Lehet, hogy az étrendje okozza. Íme, az agytompító ételek!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gondold csak el, hogy a fejlődő szervezet egyszerre mennyi munkát végez: gyakorlatilag olyan, mint egy nagy fordulatszámon működő motor, mely a tápanyagoktól kap kellő lendületet.

Az agy pedig mindezt karmesterként irányítja. Persze, okos kis szerkezet, így, ha kimerült az éléskamrája azt mindig egyértelműen jelzi.

Ezért van az, hogy a vitaminhiány elsősorban a körmökön, a hajon és a bőrön észlelhető, mert az agy átcsoportosítja a fogyatkozó készletét, vagyis nem pazarolja el a kevésbé fontos sejtekre, hogy a létfontosságú szervek zavartalanul felhasználhassák a működésükhöz.

Ám, ha egyre kevesebb tápanyagot tud csak elosztani, maga az agy is belassul, megnő a reakcióideje, és mindinkább kelletlenül, félgőzzel végzi el a feladatait, akár egy kimerült igásló. Azt pedig nyilván senki sem várhatja el, hogy a gyerekből kiéhezett agytekervényekkel is tündéri magatartású, éles eszű zsenipalánta váljék.

Téves azonban úgy gondolkozni, hogy csak az alultáplált lurkók szervezete nem jut elegendő tápanyaghoz. Vannak ugyanis olyan ételek, melyektől jó húsban lesz a poronty, viszont a sejtjei csupa felesleges szemét közül válogathatnak, melyek leszívják a test energiáját, de semmit sem adnak cserébe.

Káros, vagy nem káros?

Ha bármelyik háztartásba belekukkanthatna az ember, szinte mindenhol találna olyan élelmiszereket, melyek népszerűek ugyan, de csak kevés tápanyaggal rendelkeznek, vagy tele vannak tömve cukorral, tartósítószerekkel és színezékekkel.

Ezeket nehéz kikerülni, ám sokszor nem azon van a hangsúly, hogy mennyire egészségtelen egy bizonyos étel, hanem inkább azon, hogy a gyerkőc milyen mennyiségben és rendszerességgel fogyasztja, illetve megkapja-e mellette a szervezetének szükséges táplálékokat. Amennyiben a lurkó vajas kenyeret reggelizik, az iskolában pedig pékárut vagy szendvicset eszik tízóraira és uzsonnára, akkor a vacsora lehetőleg ne virsli vagy párizsis, esetleg májkrémes zsemle legyen. Hiszen így a kicsi szervezete csak az ebéd alkalmával tud igazán feltöltődni értékes tápanyagokkal, az pedig édeskevés.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindenből ehet mértékkel a gyerek, de a semmire nem jó ételeket valamivel mindig kompenzálni kell, mert az egyoldalú, tápforrásnak nem nevezhető étrend nagyon ártalmas tud lenni. Az agynak lecitinre, cinkre, fehérjére, E- és B-vitaminokra, mangánra és omega-3 zsírsavakra van szüksége ahhoz, hogy igazán pörögjön. A nehéz vagy agyontartósított, túlcukrozott, valamint vitaminmentes ételek viszont ronthatják a szellemi tevékenységet, ha javarészt csak ilyesmi jut a gyerek szervezetébe.

12 népszerű étel, ami rosszat tesz az agynak

Nézegess képeket!

Elolvasom

12 népszerű étel, ami rosszat tesz az agynak

Ezekre az ételekre érdemes külön odafigyelni, hogy ne túl gyakran, és semmiképp se túlnyomórészt kerüljenek bele a gyerek étrendjébe.

Ezt is szeretjük