Ezért születhet betegen a kisbaba - 10 gyakori rizikófaktor terhesség alatt
Ismerd meg a veszélyforrásokat!

Dia

	Folsav hiánya	Talán nem is gondolnád, hogy egyetlen vitamin, a folsav hiánya mennyi veszéllyel jár, különösen a terhesség korai szakaszában. A sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen a B-vitaminok családjába tartozó folsav, mely nemcsak a fehérvérsejtek, vörösvértestek képzésében vesz részt: a terhesség korai szakaszában nagy szerepe van a magzat gerincének fejlődésében, hiszen a velőcső-záródási folyamat nem megy végbe, ha az anya szervezetében nem megfelelő a folsav mennyisége. A nyitott gerinc mellett szívfejlődési problémákat is okozhat a folsav hiánya, ezért fokozott beviteléről már a teherbeesést megelőzően érdemes gondoskodnod.

Folsav hiánya

Talán nem is gondolnád, hogy egyetlen vitamin, a folsav hiánya mennyi veszéllyel jár, különösen a terhesség korai szakaszában. A sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen a B-vitaminok családjába tartozó folsav, mely nemcsak a fehérvérsejtek, vörösvértestek képzésében vesz részt: a terhesség korai szakaszában nagy szerepe van a magzat gerincének fejlődésében, hiszen a velőcső-záródási folyamat nem megy végbe, ha az anya szervezetében nem megfelelő a folsav mennyisége. A nyitott gerinc mellett szívfejlődési problémákat is okozhat a folsav hiánya, ezért fokozott beviteléről már a teherbeesést megelőzően érdemes gondoskodnod.

Dia

	Stressz, nehéz munka	A stresszes életmód jelentősen károsítja az immunrendszer hatékonyságát, illetve könnyen vitaminhiányhoz vezethet, mert felemészti a szervezet energiáit. Ha fokozott stresszhatásnak vagy kitéve a munkahelyeden, esetleg nehéz fizikai munkát végzel, érdemes átgondolnod az elsőbbségi sorrendet a terhességed alatt. Az állandó stressz és a szervezet nagymértékű leterhelése ugyanis megnöveli a koraszülés kockázatát. A benned felszabaduló stresszhormonok gátolják a baba növekedését, befolyásolják az agysejtek fejlődését, illetve zavart okozhatnak a méhlepény vérellátásában. Bár ilyenkor jól jön a pluszjuttatás, a gyermeked egészsége érdekében inkább mondj le a túlórákról és nehéz munka végzéséről.

Stressz, nehéz munka

A stresszes életmód jelentősen károsítja az immunrendszer hatékonyságát, illetve könnyen vitaminhiányhoz vezethet, mert felemészti a szervezet energiáit. Ha fokozott stresszhatásnak vagy kitéve a munkahelyeden, esetleg nehéz fizikai munkát végzel, érdemes átgondolnod az elsőbbségi sorrendet a terhességed alatt. Az állandó stressz és a szervezet nagymértékű leterhelése ugyanis megnöveli a koraszülés kockázatát. A benned felszabaduló stresszhormonok gátolják a baba növekedését, befolyásolják az agysejtek fejlődését, illetve zavart okozhatnak a méhlepény vérellátásában. Bár ilyenkor jól jön a pluszjuttatás, a gyermeked egészsége érdekében inkább mondj le a túlórákról és nehéz munka végzéséről.

Dia

	Dohányzás	Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a dohányzó anya milyen súlyosan veszélyezteti születendő gyermekét. Minden egyes szál cigaretta elszívása megnöveli a szívbetegség kialakulásának rizikóját és a koraszülés kockázatát. Ha terhesen is füstölsz, mindezek mellett azzal a lehetőséggel játszol, hogy a kisbabád fejletlenül, kis súllyal vagy légzőszervi problémákkal jön a világra, esetleg az oxigénhiány miatt az idegrendszere is károsodhat. A huzamosabb ideig tartó passzív dohányzás - ha egy közeli családtag pöfékel a kismama környezetében - éppúgy veszélyezteti a baba és az édesanya egészségét. Érdemes már a babavárást megelőzően lemondanod erről a káros szenvedélyről.

Dohányzás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a dohányzó anya milyen súlyosan veszélyezteti születendő gyermekét. Minden egyes szál cigaretta elszívása megnöveli a szívbetegség kialakulásának rizikóját és a koraszülés kockázatát. Ha terhesen is füstölsz, mindezek mellett azzal a lehetőséggel játszol, hogy a kisbabád fejletlenül, kis súllyal vagy légzőszervi problémákkal jön a világra, esetleg az oxigénhiány miatt az idegrendszere is károsodhat. A huzamosabb ideig tartó passzív dohányzás - ha egy közeli családtag pöfékel a kismama környezetében - éppúgy veszélyezteti a baba és az édesanya egészségét. Érdemes már a babavárást megelőzően lemondanod erről a káros szenvedélyről.

Dia

	Túl sok alkohol	A mértékletes alkoholfogyasztás - ami igen minimális - nem befolyásolja a magzat fejlődését, ám a rendszeres ivászat, illetve az erős alkoholos állapot vetéléshez vagy koraszüléshez vezethet. Kisebb mértékű károsodás esetén kisgyermekkorban érezhető leginkább a hatása, mert a gyerek magatartásbeli problémákkal küszködhet vagy szellemileg elmaradhat a fejlődésben. Súlyos esetben a baba magzati alkoholszindrómával születhet, mely egy komplett tünetegyüttest foglal magába: kis súly, arcfejlődési hibák,valamint enyhe vagy súlyos értelmi fogyatékosság.

Túl sok alkohol

A mértékletes alkoholfogyasztás - ami igen minimális - nem befolyásolja a magzat fejlődését, ám a rendszeres ivászat, illetve az erős alkoholos állapot vetéléshez vagy koraszüléshez vezethet. Kisebb mértékű károsodás esetén kisgyermekkorban érezhető leginkább a hatása, mert a gyerek magatartásbeli problémákkal küszködhet vagy szellemileg elmaradhat a fejlődésben. Súlyos esetben a baba magzati alkoholszindrómával születhet, mely egy komplett tünetegyüttest foglal magába: kis súly, arcfejlődési hibák,valamint enyhe vagy súlyos értelmi fogyatékosság.

Dia

	Túlsúly	Talán nem tulajdonítasz különösebb jelentőséget a túlsúlyodnak, pedig megnövelheti a magas vérnyomás és a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát, melyek veszélyeztetik a magzat egészségét. A túlsúly tulajdonképpen a baba kihordásában jelent nagy problémát, főleg akkor, ha a terhesség során még többet hízol. A túlsúlyos kismamák körében sokkal gyakrabban lép fel vitaminhiány, mely befolyásolhatja a baba fejlődését, illetve a szülésnél is komplikációk adódhatnak az elhízás szövődményei és negatív hatásai miatt.

Túlsúly

Talán nem tulajdonítasz különösebb jelentőséget a túlsúlyodnak, pedig megnövelheti a magas vérnyomás és a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát, melyek veszélyeztetik a magzat egészségét. A túlsúly tulajdonképpen a baba kihordásában jelent nagy problémát, főleg akkor, ha a terhesség során még többet hízol. A túlsúlyos kismamák körében sokkal gyakrabban lép fel vitaminhiány, mely befolyásolhatja a baba fejlődését, illetve a szülésnél is komplikációk adódhatnak az elhízás szövődményei és negatív hatásai miatt.

Dia

	Magas vérnyomás	A magas vérnyomás és a terhesség kombinációja nem feltétlenül jelent veszélyt a baba és az anyuka egészségére, de nem szabad elhanyagolni a problémát. Előfordulhat ugyanis, hogy a terhességi magas vérnyomás következtében csökken a placenta vérellátása, mely lassítja a magzat fejlődési folyamatát. Még nagyobb a baj, ha a méhlepény idő előtt leválik a méhről, mert a baba így oxigén nélkül maradhat, az anyánál pedig a súlyos vérzés okoz veszélyt. Ha a magas vérnyomás elfajul, a szülés idő előtti megindítása is szükségessé válhat, hogy időben elkerülhetők legyenek az életveszélyes komplikációk. Ha már a terhesség előtt jelentkeznek nálad a magas vérnyomás tünetei, azonnal fordulj orvoshoz, és keress fel egy kardiológust is, mielőtt babát vállalnál.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás és a terhesség kombinációja nem feltétlenül jelent veszélyt a baba és az anyuka egészségére, de nem szabad elhanyagolni a problémát. Előfordulhat ugyanis, hogy a terhességi magas vérnyomás következtében csökken a placenta vérellátása, mely lassítja a magzat fejlődési folyamatát. Még nagyobb a baj, ha a méhlepény idő előtt leválik a méhről, mert a baba így oxigén nélkül maradhat, az anyánál pedig a súlyos vérzés okoz veszélyt. Ha a magas vérnyomás elfajul, a szülés idő előtti megindítása is szükségessé válhat, hogy időben elkerülhetők legyenek az életveszélyes komplikációk. Ha már a terhesség előtt jelentkeznek nálad a magas vérnyomás tünetei, azonnal fordulj orvoshoz, és keress fel egy kardiológust is, mielőtt babát vállalnál.

Dia

	Fogprobléma	A hormonok hatására a terhesség során fokozottabban megnő a fogínygyulladás kialakulásának veszélye, de nem feltétlenül kell bekövetkeznie. Bár nem tűnik súlyos problémának, az elhúzódó gyulladásos állapot nemcsak a te fogaidba kerülhet, hanem koraszüléshez vezethet, továbbá megnöveli az alacsony születési súly kockázatát. A helyes szájhigiénia fenntartásával, rendszeres fogorvos-látogatással, illetve ínyvédő fogpaszta és fogselyem használatával megelőzheted a bajt.

Fogprobléma

A hormonok hatására a terhesség során fokozottabban megnő a fogínygyulladás kialakulásának veszélye, de nem feltétlenül kell bekövetkeznie. Bár nem tűnik súlyos problémának, az elhúzódó gyulladásos állapot nemcsak a te fogaidba kerülhet, hanem koraszüléshez vezethet, továbbá megnöveli az alacsony születési súly kockázatát. A helyes szájhigiénia fenntartásával, rendszeres fogorvos-látogatással, illetve ínyvédő fogpaszta és fogselyem használatával megelőzheted a bajt.

Dia

	Veszélyes vegyszerek	Sok tisztítószer veszélyes készítmény, melyek károsíthatják az egészségedet, ezáltal a baba fejlődésére is hatással lehetnek, hiszen minden olyan káros anyag, amit belélegzel, hozzá ugyanúgy eljut a véráramon keresztül. Nem kell azonban túlzásokba esni, takarítani éppúgy szabad a terhesség során, pusztán a maró hatású, veszélyes gázokat képző szereket kell kiiktatnod. A tisztítószerekben általában kőolajhulladék is található, mely bőrön át is bejuthat a szervezetbe. Persze ahhoz, hogy jelentősen károsítsa a magzat fejlődését, nagy dózisnak kellene kitenned magad, ám nem árt az óvatosság, elvégre vegyszerekről van szó.

Veszélyes vegyszerek

Sok tisztítószer veszélyes készítmény, melyek károsíthatják az egészségedet, ezáltal a baba fejlődésére is hatással lehetnek, hiszen minden olyan káros anyag, amit belélegzel, hozzá ugyanúgy eljut a véráramon keresztül. Nem kell azonban túlzásokba esni, takarítani éppúgy szabad a terhesség során, pusztán a maró hatású, veszélyes gázokat képző szereket kell kiiktatnod. A tisztítószerekben általában kőolajhulladék is található, mely bőrön át is bejuthat a szervezetbe. Persze ahhoz, hogy jelentősen károsítsa a magzat fejlődését, nagy dózisnak kellene kitenned magad, ám nem árt az óvatosság, elvégre vegyszerekről van szó.

Dia

	Fertőzések, láz	A terhesség alatt jelentkező egyes fertőzések fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Semmiképp se hanyagold el a hüvelyi bakteriális fertőzéseket, mert idő előtti burokrepedést és koraszülést okozhatnak. A citomegalovírus is átjut a méhlepényen, mely a magzat máját veszélyezteti, de agykárosodást is előidézhet. Szintén van okod aggodalomra, ha a várandósságod alatt kapod el a rózsahimlőt vagy a bárányhimlőt, vagy bármilyen más betegség kapcsán magasra szökik a lázad. Különösen az első trimeszterben veszélyes a két napig tartó, magas lázzal járó állapot, mert megnöveli a koraszülés kockázatát, illetve velőcső-záródási rendellenességhez vezethet.

Fertőzések, láz

A terhesség alatt jelentkező egyes fertőzések fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Semmiképp se hanyagold el a hüvelyi bakteriális fertőzéseket, mert idő előtti burokrepedést és koraszülést okozhatnak. A citomegalovírus is átjut a méhlepényen, mely a magzat máját veszélyezteti, de agykárosodást is előidézhet. Szintén van okod aggodalomra, ha a várandósságod alatt kapod el a rózsahimlőt vagy a bárányhimlőt, vagy bármilyen más betegség kapcsán magasra szökik a lázad. Különösen az első trimeszterben veszélyes a két napig tartó, magas lázzal járó állapot, mert megnöveli a koraszülés kockázatát, illetve velőcső-záródási rendellenességhez vezethet.

Dia


            	Ételmérgezés
            	Kismamákra fokozottan veszélyes az ételmérgezés. Bár a baktérium által okozott liszteriózis igen ritka fertőzés, a terhes nők esetében gyakran vetélést okoz. A szalmonellafertőzés szintén veszélyezteti a magzatot, mert magas lázzal, hasmenéssel jár, így megfelelő kezelés híján az anya kiszáradhat és elveszítheti gyermekét. Kerüld a pasztörizálatlan tejet és tejtermékeket, a nyers tojást tartalmazó, házi készítésű ételeket, a nem eléggé átsütött húsokat és a lágy sajtokat.

Ételmérgezés

Kismamákra fokozottan veszélyes az ételmérgezés. Bár a baktérium által okozott liszteriózis igen ritka fertőzés, a terhes nők esetében gyakran vetélést okoz. A szalmonellafertőzés szintén veszélyezteti a magzatot, mert magas lázzal, hasmenéssel jár, így megfelelő kezelés híján az anya kiszáradhat és elveszítheti gyermekét. Kerüld a pasztörizálatlan tejet és tejtermékeket, a nyers tojást tartalmazó, házi készítésű ételeket, a nem eléggé átsütött húsokat és a lágy sajtokat.

Ezt is szeretjük
Fotó: