Vibrációs fogyasztógép: tényleg fogyhatsz tőle, vagy átverés? A személyi edzőt kérdeztük
Hogyan működnek a vibrációs trénerek? És tényleg hatékonyak?

izmos fenek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára te is többször belefutottál már egy-egy vibrációs trénert reklámozó hirdetésbe - a készülékekre sokan felesleges pénzkidobásként tekintenek. Alábbi cikkünkben megpróbáltunk utánajárni, milyen elven működnek.

Ehhez Gyöngyösi Szilvia fitneszedző, a grandUP nemzetközi vezető instruktorának segítségét kértük.

Milyen elven működnek a vibrációs fogyasztógépek?

- A legtöbb ilyen fogyasztógép működési mechanizmusa nagyon egyszerű elven alapszik: a test azonnali válaszreakcióját, természetes reflexeinket használja ki. Kibillent az egyensúlyi helyzetből, a test pedig automatikusan ellentart - az összes izom megmozdul az egyensúly megőrzése érdekében. Mindezt akaratlanul tesszük, mint amikor megmozdul a lábunk alatt a talaj, és mi reflexszerűen egyensúlyozunk. Ami kívülről rezgésnek tűnik, az valójában rengeteg apró izom-összehúzódás. Sokkal több, mint amit egy edzőteremben elérhető - mondja Gyöngyösi Szilvia.

Milyen előnyei vannak a vibrációs trénereknek?

Az alakformáláson kívül számos jótékony hatásuk létezik ezeknek a készülékeknek, többek között javítják a mozgáskoordinációt és az egyensúlyozó képességet, csökkentik a mozgáshiány következtében kialakuló csonttömegvesztést.

Javul a vérkeringés

Javítják a végtagok vérkeringését, növelik a vér oxigénszintjét, így javul a közérzet és a koncentráció, erősítik az immunrendszert. Sok esetben a heveny és idült derékfájást csökkentésében is segítenek. Ideális azok számára, akik időhiányban szenvednek, stresszes életet élnek, és máshogy nem tudják belezsúfolni az edzést a napjukba. Idősebb korosztály számára ugyancsak megoldás lehet, hiszen kíméli az ízületeket, a szívet, nem terheli meg a szervezetet.

A vibrációs fogyasztógépek hátránya

Ugyanakkor a fogyasztógépek nagy hátránya, hogy a rajtuk végzett edzés nem ad semmilyen pluszt. Ha például kimész a természetbe futni, vagy bármilyen szabadtéri edzést végzel - legyen az kerékpározás, korcsolyázás, lovaglás -, nem a zsírégetésre koncentrálsz, sokkal inkább az élményre. Gyönyörködsz a tájban, feldob a megtett út sikere, az orrodon beszívott friss levegővel és az intenzívebb légcserével pedig javul a tüdőkapacitásod. Ezzel szemben a vibrációs gépeken még a pulzusod is alig emelkedik.

A csapatsportoktól vagy a csoportos óráktól nemcsak hatékonyságban maradnak el ezek a készülékek, előbbiek légköréhez képest meglehetősen unalmas és sivár lehetőséget nyújtanak. A megszokott otthoni használat a következő: ráállsz e gépre a nappali közepén, és közben a tévé képernyőjére bámulva nézel egy olyan műsort, ami nem is feltétlenül érdekel.

Ezt is szeretjük