Mennyibe kerül a gyomorszűkítés, és kinek ajánlott? Sorra vettük a lehetőségeket
A testsúlycsökkentő eljárásokkal egy év alatt akár 50-60 kilótól is meg lehet szabadulni.

GettyImages-1251669084
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyomorszűkítő műtét azoknak nyújt megoldást, akik nagyon nagy felesleggel rendelkeznek, és képtelenek más úton megszabadulni a súlyuktól. 

Annak, aki az életmódváltás vagy diéta hatására sem tudja csökkenteni a túlsúlyát, komoly nehézségekkel kell megbirkóznia a vágyott testtömeg elérésére érdekében. A testsúlycsökkentő eljárásokkal egy év alatt akár 50-60 kilótól is meg lehet szabadulni, de sikert csak akkor ér el az ember, ha a műtét után tejesen más életvitelt folytat, mint a gyomorszűkítés előtt. 

Kik jelentkezhetnek gyomorszűkítő műtétre?

Ahhoz, hogy valaki műtéti úton szabaduljon meg a túlsúlytól, pár szempontnak teljesülnie kell.

GettyImages-1300195464

Az elsődleges szempont, hogy 30-40 közti BMI-vel, azaz testtömegindexszel kell rendelkezni. Ezek a személyek I. és II. fokú elhízásban szenvednek, és ez már olyan jelentős túlsúlyt jelent számukra, ami komoly egészségügyi kockázatokkal jár, hiszen a felgyülemlett zsírmennyiség a szervek köré csoportosulhat. Ezáltal veszélyezteti a szívet és az érrendszert, cukorbetegséget, magas vérnyomást, ízületi gondokat, valamint nehézlégzést okozhat.

Előírás továbbá az, hogy a túlsúlynak legalább öt éve kell fennállnia, az alany nem lehet 18 évnél fiatalabb vagy 65 évnél idősebb, nem lehet alkohol- és drogfüggő, valamint akkor sem végezhető el az eljárás, ha a szervezetben épp gyulladás van, esetleg daganatos, rosszindulatú betegség miatt az elmúlt öt évben valaki kezelésben vett részt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyomorgyűrű, bypass, gyomorballon vagy csőgyomor?

Jelenleg a négy legnépszerűbb műtét a gyomorszűkítés, a gyomorbypass, a gyomorballon felhelyezése és a laparoszkópiás csőgyomorképzés.

Gyomorszűkítő műtét

A gyomorszűkítő műtét világszerte az egyik legnépszerűbb eljárás, amelynek során a gyomor felső szakasza köré egy szilikongyűrűt helyeznek, mely "összehúzza" a has felső részét, csökkenti a gyomor térfogatát, ezáltal a befogadóképessége is kisebb lesz. Mivel az étel csak a gyűrűn keresztül tud továbbítódni az emésztőrendszer többi szakasza felé, sokkal kevesebb ételre lesz szükség a teltségérzet kialakulásához, és a nassolási vágy is csökkenhet. A műtétet altatásban végzik, az első napokban és hetekben az étrend vízre és folyadékokra, például levesekre vagy pürés ételekre korlátozódik, hat hét elteltével lehet visszaállni a szilárd ételekre. A műtét ára 2 millió 200 ezer forint.

Gyomorgyűrűműtét.
Gyomorgyűrűműtét.
Fotó: Graphic_BKK1979 / Getty Images Hungary

Gyomorbypassműtét

Az eljárás során a vékonybél egy szakaszát a gyomor felső részéhez rögzítik, így az étel egy része kikerüli a tápcsatorna egy részét, és a gyomrot áthidalva közvetlenül a vékonybélbe jut. Veszélye, hogy a nagyobb kerülőút miatt a tápanyagok nehezebben szívódnak fel, ami hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Ára nagyjából 2 millió 200 ezer forint. 

Gyomorbypassműtét.
Gyomorbypassműtét.
Fotó: Graphic_BKK1979 / Getty Images Hungary

Gyomorballon felhelyezése

Az eljárás lényege, hogy a gyomorba egy folyadékkal vagy levegővel töltött ballont juttatnak, így a gyomor kapacitása csökken, ezáltal kisebb lesz a befogadóképessége, és gyorsabb teltségérzetet biztosít. Lehetőség van a gyomorballon féléves, valamint egyéves beültetésére. Míg előbbi ára 980 ezer forint körül mozog, utóbbi ára 1 millió 100 ezer forint. 

Gyomorballon felhelyezése.
Gyomorballon felhelyezése.
Fotó: Graphic_BKK1979 / Getty Images Hungary

Laparoszkópiás csőgyomorképzés

A csőgyomor - gastric sleeve - a gyomor jelentős részének, azaz legalább a felének eltávolítását jelenti kapocsvarró gép segítségével, amely során a sebész 150-180 ml űrtartalmú és két centi átmérőjű csőgyomrot alakít ki. A sleeve eljárás lényege, hogy a gyomor azon szakasza kerül eltávolításra, amelyben az éhségérzetért felelős hormon, a ghrelin termelődik, így a táplálékfelvétel is korlátozottabb lesz. Ára 2 millió forint. 

Csőgyomorképzés.
Csőgyomorképzés.
Fotó: Graphic_BKK1979 / Getty Images Hungary

Műtét után életmódváltás

A műtét után a legtöbb páciens élete pozitív irányba változik, az általános közérzet, a teljesítőképesség és az életminőség is javul. A leadott súly megtartásához életmódváltásra, valamint rendszeres testmozgásra is szükség van. 

A hasi zsír 4 fajtája: mutatjuk, melyik mitől szűnik meg

Számos tényező közrejátszhat a hasi zsír kialakulásában, kezdve a stresszes életmódtól a genetikán át a hormonális problémákig, amelyek alapján a hasi zsír négy leggyakoribb típusa is elkülöníthető.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük