Szuperételek, amelyek segítik a fogyást: karcsúbbak, akik ezeket eszik
Nem csak marketingfogásként nevezik őket szupernek.

antioxidans etelek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hallottál már a szuperételekről? Valószínűleg, hiszen könnyű összefutni ezzel a divatos kifejezéssel, különösen, ha érdeklődsz az egészséges étkezés és a fogyókúrák iránt. Elmondjuk, mit érdemes róluk tudni.

A szuperétel kifejezésnek nincsen lefektetett tudományos alapja. Ez egy marketingcéllal létrehozott szó, mely úgy ösztönöz fogyasztásra, hogy pozitív tulajdonságokat társít egy ételhez, például azt, hogy segíti a zsírégetést vagy előnyös egészségügyi hatással bír. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a jó tulajdonságok kitaláltak lennének. Noha sok, szuperételeket felsoroló lista fogalmaz meg túlzásokat, mégis, a legtöbbször tudományos alapjuk is van az állításoknak, éppen ezért nagyon is érdemes velük foglalkozni. 

Mit tudnak a szuperételek?

Ha fogyókúrázol, nagyon fontos először is tudnod, hogy mire nem képesek a szuperételek. Egy táplálék fogyasztásától sem fogsz zsírt veszíteni. A fogyáshoz kalóriadeficitre van szükség. Ez úgy jön létre, hogy ételekkel, italokkal valamennyi kalóriát beviszel, amit a szervezeted az anyagcsere, a mozgás és más folyamatok során hasznosít. Ha ezt követően felesleg marad, akkor hízni fogsz, ha hiány jön létre, akkor a tested a tartalékokból használ fel, azaz fogysz. A szuperételek azonban segíthetnek létrehozni ezt a kalóriadeficitet.

bogyos salata

Ez nem azt jelenti, hogy a szuperételek feltétlenül kalóriaszegények, hanem azt, hogy a bennük lévő kalóriamennyiségéhez képest sok hasznos tápanyag van bennük. Jó példa erre a szuperételként sűrűn emlegetett avokádó, mely ugyan kalóriadús, mégis, a fogyókúrázók számára nagyon fontos egészséges zsírokat, nagy mennyiségű rostot és zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaz, így érdemes fogyasztani a diéta alatt is.

Hogyan segít egy szuperétel a kalóriadeficit elérésében? Akadnak például olyan szuperételek, amelyek csökkentik az étvágyat, ezek jellemzően rostokban vagy fehérjékben gazdagok. Fogyasztásuk azért kiemelkedően fontos, hogy ne éhezz a diéta alatt. 

Szintén lényeges, hogy ha fogyókúrázol, kevesebb kalóriából kell fedezned a szervezeted igényeit, hiszen ilyenkor sincs kevesebb vitaminra, ásványi anyagra és antioxidánsra szükséged. Az adagok csökkentése éppen ezért rossz módszer, hiszen a hiánybetegségek kialakulását és a farkaséhséget támogatja.

Ehelyett az elhízást okozó, étvágynövelő ételeket kell tápanyagokban gazdag, laktató és ehhez mérten kalóriaszegény ételekre cserélned, így egészséges módon érhetsz el fogyást. Általában az ilyen táplálékokat láthatod szuperételként felsorolva. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyancsak hallhatod a szuperételekről, hogy izmokat építenek. Sajnos nincsen olyan táplálék, ami erre képes lenne. A test csak akkor épít izmokat, ha szüksége van rájuk, azaz használod őket, például edzel. Az izmok fejlődéséhez a mozgás mellett fehérjére van szükség, ami számos szuperként emlegetett ételben megtalálható. Ezek fogyasztása jó kiegészítése az edzésnek, magában azonban nem elég.

A szuperételek ugyancsak nem képesek arra, hogy teljes bizonyossággal megakadályozzanak egy-egy betegséget. Amikor arról olvasol, hogy valamilyen táplálék segít a megelőzésben, fontos tudnod, hogy az állítás háttere általában egy tudományos statisztika, mely azt mutatta ki, hogy abban a csoportban, mely rendszeres fogyasztója az ételnek, kisebb számban betegedtek meg, mint a másik, nem fogyasztó csoport. Ez azonban mindig csak valószínűséget, nem kizárólagosságot jelent. Ez ugyanígy működik az elhízás ellen ajánlott ételek esetében is: a statisztikák szerint általában karcsúbbak, akik rendszeresen fogyasztják őket, akik azonban túlzásba esnek, ugyanúgy lehetnek túlsúlyosak, így nincs olyan étel, ami abszolút védelmet jelentene a plusz kilók ellen. 

Hogyan fogyaszd a szuperételeket?

Ennek megfelelően, legyen szó bármennyire is kalóriaszegény, mégis tápanyagban gazdag ételekről, nem lehetsz mértéktelen, hiszen a fogyás feltétele a kalóriadeficit. Ha az étrendeden úgy változtatsz, hogy továbbra is a megszokott módon étkezel, de emellé még eszel néhány olyan ételt, amiről úgy hallottad, hogy segíti a zsírégetést, akkor valószínűleg nem fogyni fogsz, hanem gyorsabban hízol. A szuperételeket nem pluszban kell enni, hanem helyettesíteni kell velük kalóriadúsabb, kevésbé tápanyaggazdag ételeket. 

Lényeges, hogy ha azt látod, hogy egy táplálék szuperétel, akkor nézz utána, hogy tényleg tudományosan megalapozott-e ilyen vagy olyan hatást tulajdonítani neki!

Emellett pedig nagyon fontos, hogy a szuperételeket felsoroló listákra csak ötletadóként tekints. Az a tápanyag vagy hatás, amit keresel, sosem kizárólag abban az öt vagy tíz ételben van meg, ezek csak példák. Mást állítani szinte minden esetben túlzás.

Tíz szuperétel a diétádhoz

A következő táplálékokat sem véletlenül nevezik szupernek. Segítenek csökkenteni a túlsúly által okozott, rejtett gyulladást a testben, így könnyebben fogysz majd.

Ezt is szeretjük