Hogyan és miért alakul ki valójában a sörhas? 30 felett a nők is érintettek
A sörhasnak semmi köze sincs a söriváshoz. Egészen mástól alakul ki.

sorhas-1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hasi elhízás nem kímél sem nőket, sem férfiakat, de van különbség has és has között. Amikor a hasfal kemény és püffedt, olyankor beszélünk sörhasról. Ennek a jelenségnek azonban semmi köze a sörhöz, viszont kifejezetten veszélyes.

A sörhas önmagában nem a sörivástól alakul ki, sőt nem is csak zsírszövetből áll, ennél lényegesen összetettebb folyamatok állnak a hátterében, melyeknek elsősorban az életkorhoz van köze. 

Mitől alakul ki a sörhas?

35 éves kor fölött az ember anyagcseréje fokozatosan lassulni kezd. Ha ezt nem kompenzálja több mozgással vagy alacsonyabb kalóriabevitellel, a kalóriatöbblet bizony lerakódik valahol. Hogy hol, az részint a hormonoktól függ, melyek szintje viszont ugyanakkor kezd változni a nőknél és a férfiaknál is. 

sorhas-2

A hason hordozott többletsúly mindig veszélyes, ugyanis ennek egy része általában a szervek körül, úgynevezett zsigeri zsír formájában raktározódik. És különösen igaz ez akkor, amikor a has feszesnek, püffedtnek látszik - a bőr alatt raktározott zsírt ugyanis össze lehet csippenteni, míg a zsigeri mélyebb rétegekben pihen, tehát, ha a has kemény, és túlsúly is fennáll, akkor biztosan raktározódik némi súlytöbblet a szervek körül.

A zsigeri zsírral az a legnagyobb baj, hogy aktív, hormonokat választ ki, és megnöveli a koleszterinszintet, és fehérjéket bocsát ki, amelyek növelik a gyulladásos értékeket a testben. Az inzulinrezisztenciát is növeli, ez azt jelenti, hogy a nagyobb derékméret - pláne, ha az nagyobb, mint a csípőméret - jelentősen növeli a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásának kockázatát.

Azonban nem csak a zsírszövet okolható a sörhasért, a dologban közrejátszik a belek tágulása is, amelyek harmincéves kor felett kezdenek lazává válni, így az ételek, az emésztés közben keletkező gázok vagy éppen a szénsavas italok könnyen kinyújtják őket, akárcsak a hasfalat, amely szintén tágulékony, ha nincsen megfelelő izomzat, amely a helyén tartsa. Az alkohol is puffasztó hatású, ezért van némi ráció abban, hogy sürhasnak hívják, igaz, az nem érdekes, hogy az ember sört vagy bort iszik-e éppen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan lehet megszabadulni a sörhastól?

A zsigeri zsír jól reagál a mozgásra, már napi fél óra közepes intenzitású testedzés elegendő, hogy elkezdjen csökkenni a mennyisége, természetesen a megfelelő diéta mellett. Elsősorban kardio jellegű edzést válassz, az emelkedőn futás páldául remek, mert megdolgoztatja a hasizmokat is.

Nagyon fontos még a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Egy 2010-es, a Sleep című folyóiratban megjelent kutatás szerint azok körében, akik kevesebb mint öt vagy több mint nyolc órát alszanak esténként, nagyobb mértékű a hasi hízás. 

Haserősítő gyakorlatok

Az alábbi gyakorlatsor jól formálja a has izomzatát, és ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy tónusosabb legyen a kiálló pocak. 

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük