Minek köszönhetőek a nyugdíjaskilók? Nem csak az emésztés lassul le, más is áll a háttérben
Érdekes dologra bukkantak a kutatók az időskori hízással kapcsolatban.

idos-50-felett-hizas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy az ember idősebb lesz, egyre nehezebb kézben tartania a súlyát, a kilók gyorsabban szaladnak fel, hiába eszik kevesebbet. Most a kutatók megfejtették ennek a jelenségnek az okát.

A svéd Karolinska Institutet megtalálta, minek köszönhetőek a nyugdíjaskilók. A válasz pedig az, hogy a lipidanyagcsere mértéke csökken a zsírszövetben a korral, ezért hízik könnyebben az ember idősebb, mint fiatalabb korában. 

Minek köszönhetőek a nyugdíjaskilók?

A Nature Medicine című szaklapban megjelent kutatás során a tudósok 54 nő és férfi zsírsejtjeit vizsgálták 13 éven át. Ez időszak alatt minden résztvevő lipidanyagcseréje csökkent attól teljesen függetlenül, hogy menet közben híztak vagy fogytak-e. Azok, akik nem próbálták ezt kompenzálni azzal, hogy kevesebb kalóriát fogyasztottak, és többet mozogtak, átlagosan 20%-ot híztak.

idos-50-felett-sport-mozgas-sulyzo

A kutatók 41 gyomorszűkítő műtéten átesett nő lipidanyagcseréjét is vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy csak azoknál történt természetes anyagcsere-gyorsulás, akiknek már a műtét előtt is kifejezetten alacsony volt a lipidanyagcseréje, így ők könnyebben tudták megtartani a leadott súlyt.  

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a lipidanyagcsere gyorsításának legjobb módja a sok mozgás, és ezt a jelen kutatás is állítja. A sportolást sosem késő elkezdeni, sőt annál fontosabb, minél idősebb az ember. Mozgással szembe lehet szállni az izomveszteséggel és az anyagcsere lelassulásával is. Idősebb korban a szívet megterhelő kardio-mozgásformák helyett érdemes a súlyzózást választani.

8 fontos étel 40 felett

Negyven fölött különösen oda kell figyelni arra, hogy az ember mit eszik, mert egyes ételek destabilizálhatják akár a hormonháztartását is, ami hízáshoz vezethet. Mutatjuk, mit nem szabad enni.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük