Mennyi idő alatt lehet leszokni a cukorról? Eddig nehéz a fogyókúra
Ha édességfüggő vagy, a fogyókúra gondolata elborzaszthat. Pedig a cukorról le lehet szokni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyókúra sokak számára egyet jelent az édes ételekről való lemondásról. Ez azonban nem egyszerű, hiszen legfőbb édesítőnk még mindig az addikciót okozó répacukor.

A finomított cukor súlyos esetekben az alkoholisták, illetve a drogfüggők esetében tapasztalható függőséghez hasonló tüneteket okoz.

Így hat a cukor a szervezetre

A cukor többféle hatást gyakorol az agyra: egyfelől serkenti a dopamintermelést, aminek köszönhetően energiával tölt fel, felpörget, másfelől növeli a szerotoninszintet - vagyis javítja a kedélyállapotot.

A szervezetbe kerülve megemeli a vércukorszintet, a hasnyálmirigyet inzulintermelésre ösztönzi. Amint az inzulin elvégezte a munkáját, a vércukorszint hirtelen lezuhan, a kedélyállapot romlik, és újabb adag édességet kívánsz. Ez az ördögi kör vezet oda, hogy újabb és újabb adag hizlaló csokoládét, süteményt viszel be a szervezetbe.

Mennyi idő alatt lehet leszokni a cukorról?

Ha kiiktatod étrendedből a cukorban gazdag csokoládékat, süteményeket, üdítőket, már egy hét múltán tapasztalni fogod, hogy lassan múlik az édesség utáni sóvárgás.

Alapvetően azonban három-négy hétre van szükség ahhoz, hogy szervezeted megszokja az új - kevésbé édes - ízeket, és ne hiányolja a cukrot. A Sugar Busters módszer segítségével viszonylag könnyen megy majd ez a pár hét.

Alacsony kalóriatartalmú édességek

Az alábbi galériában összegyűjtöttünk neked néhány olyan nyalánkságot, melynek energiatartalma nem haladja meg a 100 kalóriát.

Mit fogyassz cukor helyett?

A dietetikus ajánlásai szerint hetente két-három alkalommal azért fogyaszthatsz édességet, de lehetőleg főétkezések után. Még jobb, ha xilittel vagy sztíviával édesített desszertet fogyasztasz.

Ezt is szeretjük