Minden idők 3 leghatékonyabb zsírégető tápláléka

Szeretnél búcsút inteni a felesleges kilóknak? Indítsd be a zsírégetést az alábbi táplálékokkal!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Közismert, hogy fogyni nemcsak rendszeres mozgással és drasztikus diétával lehet. Legalább ilyen fontos, hogy olyan ételeket válassz, melyek segítenek a súlycsökkentésben, ráadásul akkor sem hízod vissza a nehezen leadott kilókat, ha kicsivel többet eszel belőlük.

Eláruljuk, melyik az a három zsírgyilkos táplálék, mely villámgyorsan megszabadít túlsúlyodtól, emellett értékes tápanyagokkal, vitaminokkal is feltölti szervezeted.

Hüvelyesek

A hüvelyesek rengeteg rostot tartalmaznak, ennek köszönhetően javítják az emésztést, és csökkentik a koleszterinszintet. A vízben oldódó növényi rostok a bélcsatornában szivacsként szívják fel a zsírokat, melyeket aztán a szervezet nem tud felvenni. A cukorbetegek számára is nagyon értékesek, ugyanis mivel lassan emésztődnek, fogyasztásuk során csak fokozatosan emelkedik a vércukorszint. 

A hüvelyesek továbbá jócskán tartalmaznak anyagcsere-serkentő B-vitamint, lecitint, vasat és folsavat. Lúgosító hatásúak, vagyis az emberi szervezet elsavasodása ellen dolgoznak, ballasztanyagaik miatt továbbá kiváló méregtelenítők.

A zöldborsó a benne található növényi fehérjéknek köszönhetően regenerálja az izmokat, és fokozza a zsírégetést, a lencsében található szaponinok pedig erősítik az immunrendszert, míg a flavonoidok rákmegelőző hatásúak. A hüvelyesek fogyasztásának egyetlen hátránya van csupán, a fokozott gázképződés, azonban ezt is kivédheted, ha főzés előtt beáztatod a babot, sárgaborsót vagy lencsét.

20 extra hatékony zsírégető zöldség

Nézegess képeket!

Elolvasom

Teljes kiőrlésű gabona

A teljes kiőrlésű gabona egy kincsesbánya: élelmi rostok, vitaminok, ásványi anyagok és más növényi vegyületek, antioxidánsok találhatók benne, melyek többek között azzal nyújtanak védelmet, hogy csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Egy kutatás nemrég azt is kimutatta, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonapelyhet, kisebb a szívroham kialakulásának kockázata, és kevésbé hajlamosak a hízásra. A teljes kiőrlésű gabona a rostoknak köszönhetően hosszan tartó jóllakottságot biztosít, emellett gyorsítja a táplálék bélcsatornán keresztül történő áthaladását, és megköti a mérgező anyagokat.

Másik előnye, hogy rengeteg tápanyagot tartalmaz, így pótolja azokat a nemkívánatos veszteségeket, melyek a diéta során, bizonyos ételek kizárásával bekövetkezhetnek.

Fontos!
A magas rosttartalmú termékek rendszeres fogyasztásával párhuzamosan gondoskodj a bőséges folyadékbevitelről, hiszen a rostok vizet kötnek meg, és csak megduzzadva tudják kifejteni éhségérzetet csökkentő hatásukat.

Hal

Az egyoldalú táplálkozási szokásokat bizonyítja, hogy hazánkban igen csekély a halfogyasztás mértéke, holott a nagyobb áruházakban bizonyos fajták könnyen és gyorsan beszerezhetőek, nem beszélve arról, hogy országunk természetes vizekben, halastavakban is gazdag.

A halfélékben található fehérje könnyen emészthető, nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, és gazdag jódban. Ez az ásványi anyag lehetővé teszi, hogy a pajzsmirigy elegendő hormont termeljen, ami kiemelt fontosságú a koncentrációhoz és a mozgáshoz, de az anyagcsere-folyamatokban is fontos szerepet játszik.

A halfélék fogyasztásával csökkentheted a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát, ami nagyrészt az omega-3 zsírsavaknak köszönhető. Ezek ugyanis csökkentik a véralvadást és a vérrögök kialakulásának veszélyét, emellett a rossz koleszterin szintjét is minimalizálják.

Fontos azonban ügyelned arra, hogy bizonyos halfajtáknak, főként a tengeri halaknak igen magas a higanytartalmuk - a higany felhalmozódhat a szervezetben, károsíthatja az artériákat, és daganatos betegségek kialakulását okozhatja. Ezért érdemes megválogatnod, milyen hal kerül a tányérodra.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kisebb halak - mint a szardella vagy a szardínia - fogyasztása kevésbé jelenthet veszélyt, mivel azok méretük miatt kevésbé szennyezettek. De a hazai halak is kiválóak, a busa húsa például számos jótékony hatást tudhat magáénak.

Cikkünk elkészítésében Carol Ann Rinzler Étkezz okosan! című könyve segített.

Ezt is szeretjük