Szomorú magyar felmérés: kövérek az egyetemisták!
Még csak huszonévesek, de már súlyproblémáik vannak! Íme, az MDOSZ felmérése.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Súlyproblémákkal küzd a magyar egyetemisták 35%-a, 14%-uk krónikus betegséggel él, és jelentős körükben a szív- és érrendszeri problémák kockázata is.

Ez derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének - MDOSZ - felméréséből.

Felmérés több mint ötezer diák részvételével

A szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében felidézi, hogy nemrég zárult le előadásokból és személyes tanácsadásból álló hároméves programja, az Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak, amellyel az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítette az egyetemisták körében, és amelyben 5174 hallgató vett részt.

Csak 65%-uk testsúlya egészséges

A program keretében végzett állapotfelmérésből kiderült, hogy az egyik legfontosabb mutató, a testtömegindex - BMI - alapján a vizsgált egyetemistáknak mindössze 65%-a tartozott a normál tartományba, több mint ezren túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, míg majdnem négyszázan alultápláltnak bizonyultak.

Veszélyes hasi zsír

A hasi zsír aránya alapján 243 hallgatónak kell fokozott szív- és érrendszeri kockázattal számolnia. Köztudott, hogy ez a fajta zsír a szív- és érrendszeri megbetegedéseken kívül számos más anyagcserezavar, többek között a cukorbetegség, továbbá a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.

A hasi zsírréteg alakulását előnyösen befolyásolja a rendszeres, napi többszöri étkezés, a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a teljes kiőrlésű gabonafélék beépítése az étrendbe.

A túlzott alkoholfogyasztás viszont elősegíti ezt a fajta zsírképződést, így a szív- és érrendszeri kockázat kialakulását is. Érdekesség, hogy a cukortartalmú ételek fogyasztása és a hasi elhízás fokozott kockázata között ebben a felmérésben nem volt kimutatható összefüggés.

Komoly betegségek

A résztvevő egyetemisták 14%-a él együtt valamilyen krónikus betegséggel, ezek közül leggyakrabban a táplálékallergia - 169-nél - és a szív- és érrendszeri megbetegedések - 83-nál - fordultak elő.

A nemek között lényeges eltérést a magas vérnyomásnál és a táplálékallergiánál lehetett látni. A magas vérnyomás főleg a férfiakra, míg a táplálékallergia inkább a nőkre volt jellemző. A szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere-betegségeknél viszont nem volt ilyen különbség.

Divatdiéta és kevés rost

A hallgatók táplálkozási szokásairól megállapította a felmérés, hogy nem fogyasztanak elég zöldséget és gyümölcsöt, 71%-uknál a bevitel az ajánlott napi mennyiség alatt marad. Teljes kiőrlésű gabonát csak 39%-uk fogyaszt rendszeresen.

Sokan követnek valamilyen diétát, legnépszerűbb a szénhidrátszegény és a laktóz-, valamint gluténmentes étrend. Az utóbbi divatjellegére utal, hogy a gluténmentes étrendet nemcsak a lisztérzékenységben szenvedők követik, hanem az indokoltnál jóval többen.

Mi a helyzet a sporttal?

A testmozgás szempontjából ennél a korosztálynál még jobb a helyzet, mint a hazai felnőtt lakosság átlagánál, hiszen 45,5%-uk rendszeresen, 44,7%-uk alkalomszerűen sportol. Ugyanakkor látszik, hogy miután a kötelező testneveléssel járó iskolai éveket maguk mögött hagyják, sokan a rendszeres testmozgásnak is hátat fordítanak - írta közleményében az MDOSZ.

Ezt is szeretjük