A túlsúly legyőzésében is segíthet a cukorbetegeknek gyártott gyógyszer: a vizsgálat biztató eredményről számolt be
Egy újonnan felfedezett étvágycsökkentő módszer segíthet az elhízás legyőzésében.

elhízás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy étvágycsökkentő gyógyszer segíthet az elhízás legyőzésében - derült ki egy nagyszabású nemzetközi vizsgálatból.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban publikált tanulmány csaknem kétezer ember bevonásával készült - írja a BBC News.

A kísérlet részletei

A résztvevők egy része hetente egyszer szemaglutidinjekciót, másik részük placebót, vagyis hatóanyag nélküli szert kapott, és mindkét csoport tagjait tanácsokkal látták el a megfelelő étrendről és testmozgásról.

GettyImages-1176799818
Fotó: Pornpak Khunatorn / Getty Images Hungary

A szemaglutidot a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére is használják, ám a mostani vizsgálat résztvevőinél nagyobb dózisban alkalmazták. A készítmény mintegy kijátssza a szervezetet a GLP1 hormont imitálva, amely laktató étkezések után szabadul fel.

Az eredmények szerint a szemaglutidot kapó alanyok átlagosan 15 kilogrammot, a kontrollcsoport tagjai 2,6 kilogrammot fogytak a vizsgálat 15 hónapja alatt. A szemaglutidos csoport tagjainak 32 százaléka szabadult meg testsúlyának egyötödétől, míg a másik csoportban ugyanez az arány kevesebb mint 2 százalék volt.

- Ez egy forradalmi változást hozó módszer az elért testsúlycsökkenés tekintetében - mondta Rachel Batterham, a University College London professzora, a tanulmány egyik készítője.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Húsz éve foglalkozom az elhízás kutatásával és a bariátriai műtétet leszámítva mostanáig nem állt rendelkezésünkre hatékony módszer ennek a kórállapotnak a kezelésére - tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy a súlyfeleslegtől való megszabadulás csökkentheti a szívbetegség, a diabétesz és a súlyos tünetekkel járó Covid-19 kockázatát is. A tanulmány során tapasztalt mellékhatások között szerepel az émelygés, a hányás, a hasmenés és a székrekedés.

Ugyan egy másik kutatásban is hasonlóan pozitív eredményre jutottak aszemaglutid injekciók elhízásellenes hatásáról a kutatók, a szakemberek további tanulmányokban vizsgálják, hogy az elért testsúlycsökkenés hosszú távon fenntartható-e.

Döbbenetes képek arról, mit tesz az elhízás a szervezettel

A szervezetben található nagy mennyiségű zsírtömeg egészségügyi problémák sorát veti fel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük