Karcsúak, egészségesek, és sokáig élnek: 3 zsírblokkoló táplálék, amit a vietnámi nők fogyasztanak

Mi a titka egyes népek karcsúságának?

Étkezési karcsúsító szokások a világban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahány ház, annyi szokás - szól az ismert közmondás. De úgy is mondhatjuk, hogy ahány ország, annyiféle kulináris élvezet. Hiszen az étkezési szokások országonként változnak, minden nemzetnek megvannak a maga ízei, főzési technikái, gasztronómiai sajátosságai, amelyekkel a mi étkezéseinket is bátran színesíthetjük és kísérletezgethetünk velük.

A nemzetek konyhájának kialakulása sok száz vagy ezer éves hagyományokra vezethető vissza, amelyeket megőriztek, továbbfejlesztettek, és generációról generációra átadtak. Érdemes egyes fortélyokból nekünk is merítenünk, hiszen bizonyos népek egészséges alapanyagokkal dolgoznak, az egészséges táplálkozás pedig a helyes étkezési szokások kialakításában és a testsúly szabályozásában is segíthet.

Mi a titka egyes népek karcsúságának?

A vietnámi konyha sokszínű, amelynek alapját az ott termő változatos növényvilág és a friss alapanyagok adják, nem véletlen, hogy a világ egyik legegészségesebb és legkiegyensúlyozottabb konyhájaként emlegetik. Az ottani nők tudatosan figyelnek alakjukra, sokkal kevesebb vietnámi küzd súlyfelesleggel, mint a nyugati, zsíros, nehéz ételeket fogyasztó országok lakói. A nők átlagéletkora nyolcvan év, ami főként egészséges életmódjuknak és étkezési szokásaiknak köszönhető.

A vietnámi konyhában használt alapanyagok fehérjékben, szénhidrátokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, amelyek az összes étrendi szükségletet kielégítik. Különleges fűszereik hozzájárulnak az emésztés megfelelő működéséhez és a gyulladások megelőzéséhez. 

Ismerd meg a különböző népek étkezési szokásait és azt, hogyan és mitől maradnak karcsúak és egészségesek.

A vietnámiak reggelire is előszeretettel fogyasztanak pho levest, amit marha- vagy csirkehússal gazdagítanak, és bátran fűszerezik fogyást segítő fűszerekkel, legtöbbször gyömbérrel, fokhagymával, csillagánizzsal, jalapeno paprikával, mentával, korianderrel. Egy tál leves csupán 400 kalória. A vietnámi nyári tekercsbe kerülhet garnéla, de nyers zöldséges töltelék is, amit fokhagymával, chilipehellyel, korianderrel ízesítenek. A vietnámi hallevest ananásszal és egy hüvelyes növénnyel, az indiai datolyának is nevezett tamarinddal turbózzák fel, utóbbit emésztési problémák kezelésére, a bél tisztítására, székrekedésre is használják.
A japánok nem csak szusit és rizst esznek, tányérjaikon helyet kap a tofu, ami ásványokban és vitaminokban gazdag, segít a káros koleszterin - LDL - szintjét csökkenteni, sok fehérjét, kalciumot és élelmi rostot tartalmaz. Az erjesztett ételeket, mint például a miso levest is szeretik, aminek hozzávalói jó hatással vannak az emésztésre, és a méreganyagok is könnyebben kiürülnek a testből. A tenger gyümölcseiben sok fehérje van, a tengeri alga pedig több mint 40 féle ásványi anyagot tartalmaz.
A tibetiek jaktejből köpült jakvajat használnak, ami rendkívül magas tápanyagtartalommal rendelkezik, és megfelelő védelmet nyújt a betegségekkel szemben. Hagymát, gyömbért, vízitormát, curryt, köménymagot, szójaszószt vagy úgynevezett garam masalát használnak, amely fahéjból, római köményből, korianderből, babérlevélből, kardamomból, szegfűszegből, fekete borsból és szerecsendióból készül. Árpából készült ételeket is fogyasztanak, ezek magas rosttartalommal bírnak.
A franciák egészségének és karcsúságának titka abban rejlik, hogy minőségi ételeket esznek, úgy tervezik meg az étkezéseiket, hogy abban ne legyen helye a nassolásnak, valamint kis adagokat fogyasztanak. Anyagcsere-serkentő kávét és száraz vörösbort isznak, aminek rezervatol-, valamint polifenol-tartalma májvédő, illetve vírus- és baktériumellenes hatású antioxidáns.
A skandinávok alapanyagainak túlnyomó részét - tenger menti országok lévén - a halak adják, de szezonális gyümölcsöket és zöldségeket is fogyasztanak. A halak közül nagy népszerűségnek örvend a makréla, a lazac, a tonhal és a hering, ezek a legjobb források ahhoz, ha egészséges omega 3-zsírsavakhoz szeretnének hozzájutni, de azért is remek választás, mivel alacsony a kalóriatartalmuk, és sok fehérjét tartalmaznak. Kedvencük a Chowder, a skandináv halleves.
A kínaiak napi háromszor étkeznek, evőeszköz helyett pedig pálcikával esznek, és az ételek hozzávalóit kisebbre vágják. A pálcikával való lassabb fogyasztás miatt a kínaiak nem eszik tele magukat, és amúgy is betartják a 80%-os szabályt, azaz csupán 80%-ig laknak jól. Kedvencük a wok, a rázva pirítás technikájával megmarad az ételek tápanyagtartalma.
Fotó: rez-art / Getty Images Hungary
A görögök az egészséges táplálkozás hívei, a görög saláta alapját képező olíva bőséges A- és E-vitamin-forrás, telítetlen zsírsavai gátolják az LDL-koleszterin lerakódását a szervezetben. Fehérjében gazdag halakat, tenger gyümölcseit fogyasztanak, de kedvencük a szőlő és a füge is, előbbi magas élelmirost- és pektintartalmából adódóan serkenti a bélmozgást, utóbbinak káliumtartama vízhajtó hatással rendelkezik.
Fotó: lvinst / Getty Images Hungary
Indiában a gasztronómia elsősorban zöldséges ételeken, emésztésserkentő fűszereken, illetve szárnyashúson alapul. Kedvencük a barna rizs, a curry fűszer, a csicseriborsóból készült humusz. Utóbbi lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, remek fehérjeforrás, és gazdag rostokban is, amelyek biztosítják az emésztés megfelelő működését.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük