Évtizedek óta akarnak velük lefogyni az emberek - Nem működnek, de szorgalmasan vesszük őket
A legtöbben szeretnének minimális energiabefektetéssel lefogyni. Így nem véletlen, hogy a piacon már rég felütötték fejüket a zsírégető eszközök.

fogyókúra eszközök
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogyasztó csodakütyüket szinte az elektromosság elterjedése óta próbálják rásózni a fogyni vágyókra, a teleshop hőskorában pedig mindenki találkozhatott velük. 

Meg sem kell mozdulni, csak az ember magára tapaszt, vagy maga köré teker egy ilyen fogyasztó eszközt, és tévézés közben csak úgy röpülnek le a kilók. Bármennyire is furán hangzik, sokaknak bogarat ültetett a fejébe az elképzelés: vajon tényleg lehetséges lenne a kellemeset a hasznossal ilyen módon összekapcsolni?

A elektromos vagy mágneses öv

Talán az egyik legelső ilyen fogyasztóeszköz a piacon az úgynevezett szaunaöv volt, aminek a gyártói szerint a hő hatására a testben felgyorsult az anyagcsere-folyamat, így ennek köszönhetően gyorsította a zsírszövetek bomlását. Sőt, állításuk szerint még az izomlázat is csökkentette, ráadásul gyorsan látható hatást is ígértek. 

De mi a véleménye erről a gépezetről a szakértőknek? Az érdekes, hogy már 2002-ben kiderült, hogy ezeket a hőtermelő öveket szigorúan tilos és megtévesztő úgy reklámozni, hogy ezek önmagukban tökéletes, izmos és karcsú alakot biztosítanak. Nem véletlen, hogy az övek mellé diétát és kardiózást is ajánlanak a szakértők, hiszen lényegében az az alapja az öv működésének.

A napidoktor szakértője szerint ugyanis ezek az alakformáló övek a zsírsejteket valóban fellazítják, ám az edzés hiánya miatt a zsírsejtek visszarendeződnek. Azt, hogy a zsírsejtek ténylegesen eltűnjenek, csak tornával lehet elérni.

Elektromos hasizomformázó korongok

A leírások szerint ezek az árammal működő tapacsos korongok elektromos ingerekkel képesek kockásítani a hasizmokat negyedórán belül. Tehát itt már nemcsak a kockás has képe jelenik meg, de még az a rövid idő is, ami alatt el lehet elérni a szálkásodást. 

Kifejezetten kihangsúlyozzák, hogy mozgás nélkül ér el a szerkezet aktív izommunkát. Izzadás, fájdalom és lényegében edzés nélküli kilóleolvadást kínálnak. De mi az igazság?

Az onhealth szakértője szerint eddig még egyetlen elektromos izomformázóról sem sikerült bebizonyítani, hogy ténylegesen fogyasztó hatása lenne. Amire képesek ezek a szerkezetek, hogy egy kis időre megerősítik az izmokat, amiknek köszönhetően szépen kirajzolódnak az izomtónusok. De hivatalosan önmagukban az ilyen szerkezetektől nem lehet senkinek sem kockás hasa, és egyáltalán nem olvasztja le a zsírt.

Vibrációs tréning

Ezeknek a vibrációs trénereknek igen egyszerű a működési elvük. A rezgő mozgás működésbe hozza azt helyzetmegtartó reflexeket, mivel sorozatos egyensúlyvesztési érzékelési állapotot idéz elő a gép. Azaz az izomzat automatikusan ellentart.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Ebben van igazság, ténylegesen a gépeknek köszönhetően létrejöhet izomműködés, azonban nem mindegy, hogyan használják a fogyni kívánók a gépet. Különböző pózokat kell felvenni, és annak köszönhetően fejtheti ki a hatását a gép. Illetve szintén tévhit, hogy a sportolók ennek köszönhetően tartják magukat edzésben - az ilyen jellegű gépek pusztán rehabilitációs szempontból előnyösek, bár tény és való, hogy egy tucat betegség meglétekor nem ajánlott használni. Ilyen többek között a cukorbetegség, a migrénes fejfájás vagy az ízületi gyulladás.

8 edzés utáni nassolnivaló, ami segíti a fogyást: sokáig eltelít, feltölt energiával

Ebben egyes rágcsálnivalók és italok nagyobb segítségére vannak a testednek, mint mások. A fehérjedús ételek például aminosavakkal táplálják a testet, melyek támogatják az izmok regenerációját, a minőségi szénhidrátok pedig a glikogénraktárak feltöltését segítik, így elsősorban ezekre kell helyezni a hangsúlyt, amikor edzés után ennél valamit. Mutatjuk, mi a legjobb választás.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük