A hirtelen hasi hízás 5 oka: mutatjuk, melyiket hogyan ismerheted fel
Gyakran az étkezéstől független dolog áll a háttérben. Sorra vesszük az okokat.

hasi zsir
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyáltalán nincs semmi meglepő abban, ha rendszeresen gyorsétteremben ebédelsz vagy vacsorázol, és azonnal hízni kezdesz. Az viszont már aggodalomra adhat okot, ha nyilvánvaló plusz kalóriák bevitele nélkül hirtelen nagyobb hasat eresztesz.  

Ha azt tapasztaltad, hogy néhány hónap alatt akár több kilót is felszedtél, de nem találsz rá magyarázatot, akkor a következőkön gondolkodj el. 

A hirtelen hasi hízás okai

A táplálkozási szokások megváltozása az egyik legvalószínűbb bűnös a hirtelen hízás esetében, még ha ez nem is feltűnő. Ha új termékeket kezdtél el rendszeresen vásárolni, változott a napirended és ezzel az étkezéseid időpontja, vagy esetleg hasonló ételeket, de más étteremben eszel, akkor érdemes utánaszámolni a kalóriáknak.

Ha teljesen kizártnak tartod, hogy az ételek legyenek a bűnösök, akkor végezz önvizsgálatot a mozgással kapcsolatban. Nemcsak a rendszeres sport abbahagyása, de akár olyan apróságok is szerepet játszhatnak, mint hogy közelebb költöztél a munkahelyedhez, vagy a tömegközlekedés helyett autóval jársz.

has osszeccsipve

Nem csak a mozgás és az ételek szerepe fontos azonban. A következő életmódbeli tényezőket is gondold végig, hiszen ezek is szorosan összefüggenek a hízással és fogyással.

  • Tedd fel magadnak a kérdést, hogy alszol-e eleget. Ha az utóbbi időben csak egy órával kevesebbet töltesz pihenéssel, az is könnyen oda vezethet, hogy a fáradt test kalóriákkal akarja felfrissíteni magát. Így észrevétlenül többet eszel, ugyanis a kialvatlanság hasi hízást elősegítő módon hat a hormonokra.
  • Egyre erősebb stressznek vagy kitéve? A kortizol nevű stresszhormon növeli az étvágyat, sőt, ha már eszel, kimondottan a kalóriadús, hasat hizlaló csemegéket kívánod majd miatta.
  • Ha gyógyszereket szedsz, és hízni kezdtél, akkor tájékozódj arról, nem lehetséges-e, hogy valamelyik készítmény mellékhatásaként szedtél fel túlsúlyt. Ilyen probléma esetén ne hagyd el a gyógyszert, hanem beszélj az orvosoddal a megoldásról. Itt olvashatsz arról, hogy általában mely gyógyszerek hizlalnak, ami ráadásul gyakran először a hason látszik.
  • Amennyiben néhány hónap helyett inkább pár év alatt zajlott le a változás, akkor lehetséges, hogy az anyagcseréd az évek előrehaladtával lelassult. A nők esetében különösen nagy esély van a plusz kilók megjelenésére a komolyabb hormonális változásokkal járó időszakokban, így tiniként és a tinédzserkor lezárultakor, majd pedig a menopauza hatására. Ez utóbbi után jellemző, hogy még azok a nők is, akik korábban combra és fenékre híztak, elkezdenek hasra is kilókat felszedni. 
  • Hízással járhat, ha éppen káros szenvedélyedről próbálsz meg leszokni, hiszen pótcselekvésként étellel pótolod a rituálét. Jó példa erre a dohányzásról való leszokás, ahol megszokott a súlygyarapodás. Egy gasztroenterológiai kutatás szerint átlagosnak számít az első fél évben négy kiló hízás, ám később, ez 12 hónap alatt úgy lelassul, hogy a második félév során már csak további plusz egy kilót szednek fel, akik feladják a dohányzást. Hasonlóan hathat a kávé elhagyása is, mely szintén anyagcsere-lassulással jár. A lomha anyagcsere pedig szorosan összefügg a hasi hízással.

Amennyiben a fent felsorolt okok egyike sem volt jellemző rád, akkor előfordulhat, hogy egészségügyi probléma áll a nagy has hátterében. 

Szülés után például előfordulhat, hogy a has lógását a megerőltetés hatására szétnyílt hasizom okozza. Ezt egy egyszerű mozdulattal, magadon is megvizsgálhatod, amiről itt tudhatsz meg többet. Egy másik lehetőség, hogy valamilyen betegség okoz nálad folyamatos éhséget, három ilyen példáról és tüneteikről már korábban is írtunk, míg a hízást kiváltó hormonális problémákat itt fejtjük ki bővebben. Ha ilyen jellegű betegségekre gyanakszol, haladéktalanul kérj kivizsgálást az orvosodtól!

Hasi zsír ellen

Ezek a táplálékok olyan jótékony hatást képesek kifejteni a szervezetedben, mely hozzájárul ahhoz, hogy éppen ebből a veszélyes zsírrétegből sikerüljön leadnod. Fogyaszd őket rendszeresen!

Ezt is szeretjük