Rejtett gyulladás a testben, ami hízást okoz: így fogyj le dr. Weil módszerével
Világszerte elismerik mint hatékony és egészséges módszert.

egeszseges etelek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Andrew Weil a Harvard Egyetem jó hírű orvosi karán tanult, majd az integratív orvoslás egyik élenjáró tudósa lett. Ez azt jelenti, olyan módszerekkel dolgozik, amelyek nemcsak a tüneteket és a már kialakult betegségeket kezelik, de próbálják feltárni és megszüntetni a háttérben megbúvó okokat is. Dr. Weil az integratív gyógyászat szellemében dolgozta ki a gyulladáscsökkentő diétát is. 

Dr. Weil szerint nemcsak az a fajta gyulladás létezik a testben, amelyet bedagadt, kipirosodott testrészek formájában ismersz. Létezik egy másik, lappangó gyulladásszint is, mellyel a test folyamatosan küzd. Ez a terheltség okozza a szívbetegség, a rák és más betegségek kockázatának növekedését. A lappangó gyulladást erősíti a stressz, a mozgáshiány és a helytelen étrend, melyek súlyfelesleghez vezetnek. A gyulladáscsökkentő program azonban nemcsak a plusz kilókat próbálja megszüntetni, hanem magát az okot, a helytelen életmódot is igyekszik felszámolni. Mutatjuk, hogyan működik ez pontosan!

A gyulladáscsökkentő program

Dr. Weil módszerét világszerte elismerik. A gyulladáscsökkentő program nemcsak rövid és hosszú távon hatékony, de viszonylag könnyen követhető és nagyon egészséges is. Éppen ezért 2017-ben a U.S. News and World Report éves listájában 38 étrend közül a 14. helyen végzett.

egeszseges zsirok

Az étrendben megengedett kalóriák mennyiségét - akár szeretne valaki fogyni, akár nem - egyéni igények szerint kell kiszámolni. A súly tartásához általában 2-3000 kalória javasolt, míg a fogyáshoz ehhez képes körülbelül 500-zal csökkentett. A számítást azonban a nem, az életkor, a testsúly és az aktivitási szint is befolyásolja. A kalóriák 40-50% szénhidrátra, 30% egészséges zsírra és 20-30% fehérjére oszlanak el. Dr. Weil azt javasolja, hogy mind a három makrotápanyag szerepeljen minden étkezésben.

A gyulladáscsökkentő étrend alapja a mediterrán diéta, ám egyes táplálékokra vonatkozóan dr. Weil ajánlása eltér. A programnak fontos része a friss ételek - főként a rostdús zöldségek és gyümölcsök - fogyasztása, ugyanis dr. Weil szerint a növényi tápanyagok számos betegség megelőzésében segítenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mit kell enni?

Dr. Weil javasolja, hogy a szénhidrátok lassú felszívódású forrásból származzanak, míg a finomított cukor és a fehér liszt lehetőleg teljesen tűnjön el az étrendből. A szaturált zsírok szintén kerülendőek, melyek a vajban, tejszínben, zsíros húsokban fordulnak elő. Ugyancsak tiltólistás minden hidrogénezett növényi zsír. Egészséges zsírforrásként javasolt az olívaolaj, az avokádó, a magvak és minden, amiben omega-3 zsírsavak vannak, így például a halhús. Dr. Weil emellett javasolja, hogy naponta halolajtartalmú étrend-kiegészítőt is fogyassz.

Fehérjét szintén halból, tejtermékekből, hüvelyesekből és szójából kellene szerinte bevinni. A zöldségek és gyümölcsök esetében csak annyi a kitétel, hogy olyat válassz, amin a lehető legkevesebb növényvédőszer van. Dr. Weil emellett javasolja a klór- és kloraminmentes, tisztított víz fogyasztását, akár fehér, oolong- vagy zöld teába, esetleg kávéba főzve. Az étrend a sötét csokit és a vörösbort is megengedi antioxidánsaik miatt.

A diétához semmilyen extra holmit nem kell beszerezned, csak friss alapanyagokat. Az étrendnek megfelelő ételek készítésében több recepteskönyv és dr. Weil saját oldala is segít.

Ételek gyulladás ellen 

Ezek a táplálékok nemcsak nagyon erős gyulladáscsökkentők, de ahhoz is hozzájárulnak, hogy leolvadjon rólad a felesleg. Mind a tízből érdemes rendszeresen enni.

A mozgás szerepe

Dr. Weil holisztikus megközelítése ellenére nem teszi a diéta kötelező részévé a mozgást, ám fizikai és mentális egészség visszanyerése és megőrzése érdekében is erősen javasolja. Leírása szerint az egyik legjobb mozgás mind közül a séta, mely nemcsak mindenki számára elérhető, de egyszerre tesz a csontok, a szervek és az immunrendszer egészségéért is. Dr. Weil ajánlásában emellett a rendszeres jóga, a hastánc, az úszás és a tai chi szerepelnek még. 

Ezt is szeretjük