Csökkenti a vércukorszintet és a szervezet gyulladásait: 5 fűszer, ami még a fogyást is támogatja
Az alábbi gyógy- és fűszernövények a fogyásban is aktívan segíthetnek.

GettyImages-941858854
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A diétának nem kell unalmasnak, íztelennek és egysíkúnak lennie. Ma már számtalan egészséges, egész évben elérhető alapanyagból készülhet finom fogás, amelyekből nem hiányozhatnak a fűszerek sem.

A növényekből készült fűszerek sokkal ízletesebbé, pikánsabbá, különlegesebbé varázsolják az ételeket és italokat, de ezenkívül más hasznuk is van: hatóanyagaik révén serkentik a zsírégetést, begyorsítják a lelassult anyagcserét, jótékonyan hatnak az emésztésre, és erősítik az immunrendszert is.

Különleges fűszerek, amelyek támogatják a fogyást

Az alábbi gyógy- és fűszernövények a fogyásban is aktívan segíthetnek, könnyen és egyszerűen beépíthetőek az ember étrendjébe. Egészséges és kiegyensúlyozott étrenddel, valamint rendszeres testmozgással kombinálva zsírapasztó tulajdonságaikat is kifejtik.

GettyImages-1096170122

Görögszéna

A görögszéna a szója családjába tartozó gyógynövény, ami Közel-Keleten igen nagy népszerűségnek örvend. A Medical News Today cikke szerint a benne található vegyületek segítenek csökkenteni a vércukor- és koleszterinszintet, javítják az inzulinérzékenységet, de gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő hatásai is vannak. A-, B-, D-vitamint, vasat és kolint tartalmaz, utóbbinak hiánya a májsejtekben fölöslegesen felhalmozódott és raktározódott zsírsejteket is eredményezheti. Egy 2015-ös tanulmány arra is rámutatott, hogy a görögszénából készült tea fogyasztásával a kutatásban résztvevők kevésbé érezték magukat éhesnek.

A magból készült fűszeres lisztet keverheted kenyerekhez, diétás süteményekhez vagy gyümölcsös kásákhoz, joghurtokhoz, de a magocskákból főzet is készíthető. Hatása kakukkfűvel vagy ánizzsal kiegészítve tovább fokozható.

GettyImages-1216598143

Kardamom

Az indiai eredetű kardamom ma már szinte minden élelmiszerüzletben megtalálható. A gyömbérfélék családjába tartozó intenzív aromájú növény felfúvódás, puffadás és gyomorpanaszok ellen nyújt védelmet úgy, hogy segít a baktériumok elleni küzdelemben, valamint hatóanyagai révén kihajtja a felesleges vizet is a szervezetből. Egereken végzett kutatások szerint por formájában csökkentette a hasi zsír mennyiségét a magas zsír- és szénhidráttartalmú diétán lévő példányoknál.

Nagyszerű ízesítője lehet italoknak, süteményeknek, szószoknak, húsoknak, ugyanakkor a curry fűszerkeverék egyik alkotóelemeként is ismert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kurkuma

A currykeverék másik alkotóeleme a kardamomon kívül a kurkuma, amely a curry jellegzetes élénksárga színét kölcsönzi. Különleges aromája mellett erős antioxidáns anyagokat tartalmaz, emésztésserkentő és zsírégető hatásokkal jellemezhető. Tanulmányok szerint a benne található kurkumin jelentősen csökkenti a testtömegindexet, a derékbőséget és az éhséghormon szintjét, a leptinszintet.

GettyImages-1149544813

Cayenne-bors

Ha szereted az intenzív, pikáns, csípős ízt, a Cayenne-bors remek választás, ami a chilipaprika csípősségét adó kapszaicinnek köszönheti diétás, fogyást elősegítő jellegét, meggyorsítja az anyagcserét, és csökkenti a táplálék iránti sóvárgást.

A Cayenne-chilipaprika pácok, szószok, húsos fogások fűszerezésére használható, csípőssége miatt azonban bánj vele óvatosan!

GettyImages-1220629796

Torma

A torma amellett, hogy jótékonyan hat az emésztésre, és serkenti az anyagcserét, erős vízhajtó is, amellyel a has körüli pluszcentiket veheted célba. A gyökérben levő glükozinolátok és izotiocianátok gátolják a rákos sejtek növekedését, vizsgálatok alapján a vastagbél-, tüdő- és gyomorrák növekedését - írja a Healthline.

A torma jól illik főtt húsokhoz, sertéshúshoz, marhahúshoz, mártásokba, vagy más zöldségekkel keverve, például céklával fogyasztva is isteni ízkombinációt ad.

4 zsírblokkoló táplálék, amit a vietnámi nők fogyasztanak

A vietnámi nők karcsúságának titka a keleti gasztronómia egészséges alapanyagaiban, zöldségekben gazdag egytálételeiben és az emésztést segítő különleges fűszereiben rejlik.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük