Kalóriamentes, és nem emeli az inzulinszintet: mire jó még az eritrit?
Kiderül, tényleg beválik-e cukor helyett.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Ő Zoltán Erika 23 éves lánya: a gyönyörű Zoé le sem tagadhatná az anyját
- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
- Dér Heni gyönyörű menyasszony volt: különleges ruhában ment férjhez
- 10 kép Észak-Koreából, amiért kitiltást kapott a fotós – Ezt az arcát senki nem láthatja az országnak
- Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat
A cukornak nincs semmilyen hosszú távú pozitív hatása, negatív viszont annál inkább. Az American Heart Association éppen ezért napi 25-36 gramm finomított cukor fogyasztását javasolja maximálisan, ami körülbelül hat-nyolc teáskanál. Ezt azonban nem egyszerű betartani.
A cukorral édesített ételek hamar megemelik a vércukorszintet, majd, amikor az visszaesik, újból jelentkezik az éhség, így fokozzák az étvágyat és az édes íz iránti sóvárgást. A szinte tömény, gyors felszívódású szénhidrátból álló cukor vitaminokat, antioxidánsokat és más tápanyagokat csak elhanyagolható mértékben tartalmaz, energia azonban annál több van benne. A fogyókúrába azonban nem férnek bele az ilyen üres kalóriák. A cukor számos lehetséges helyettesítője közül az egyik az eritrit.
Az eritrit
Az eritritként polcokra kerülő termékek eritritolt, egy természetes cukoralkoholfajtát tartalmaznak, mely a cukorhoz hasonlóan édes, jó ízű, ám általában kissé hűvösebbként írják le. Az eritritnek nincs utóíze, édesítőereje 65%-ban felel meg a cukorénak - azaz kevesebb mint kétszer annyi kell belőle ugyanolyan íz eléréséhez. Grammonként mindössze 0,2 kalóriát tartalmaz, ami alig 5%-a a cukorénak, így jól illik egy kalóriakontrollált étrendbe.

Az eritrit diétázók és cukorbetegek számára is előnyös tulajdonsága, hogy csak a glikémiás indexe 1, míg a cukoré 100. Ez azt jelenti, nem okoz nagy kilengéseket a vércukorszintben, így nincs éhségfokozó hatása. Ugyanígy inzulinindexe is alacsony, azaz nem vált ki fokozott inzulintermelést.
Aprócska további előnye, hogy - a többi cukoralkoholhoz, így a xilitolhoz és a szorbitolhoz hasonlóan - a száj baktériumai képtelenek lebontani, ezért nem okoz fogromlást. A gyomorból szintén változatlanul távozik, feldolgozására csak a vékonybélben kerül sor, ahol baktériumok bontják fel. Ezután szénhidrátjai felszívódnak, ebből származik a benne lévő kalória, míg a többi a vizelettel kiürül.
Egészségügyi kockázatai közül csak egy ritka allergia ismert. A Center for Science in the Public Interest amerikai szervezete szerint fogyasztása biztonságos. A legtöbb cukoralkohollal ellentétben nem mutatták ki hashajtó hatását, mégis ajánlott óvatosságból nagyjából 80 grammnál vagy testsúlykilogrammonként 1 grammnál korlátozni a napi fogyasztást.
Az eritrit természetes édesítőszer, melyet gyümölcsök, gombák erjesztésével gyártanak. Amerikában és Japánban használt leginkább széles körben, ahol italokban, csokoládégyártásban is alkalmazzák. Európában az élelmiszerek címkéjén E968-as jelzéssel tüntetik fel. A Truvia édesítőszerek egyik fő összetevője, sőt, eritritként akár már nagyobb szupermarketekben, bioboltokban is kapható kristályos, fehér, cukorszerű formában. Noha azonos édességi szint eléréséhez ára akár négyszerese-hatszorosa is lehet a cukorénak, az egyik legjobb alternatíva az édesítésben.
Édes ízek természetesen
Ugyan a cukornál sokkal jobb választás az eritrit, mégis az a legjobb, ha az édes ízeket inkább természetes formájukban élvezed. A téli, édes, trópusi gyümölcsöktől azonban sok fogyókúrázó tart, pedig nem kellene: ha okosan fogyasztod őket, segítenek elérni a megálmodott, karcsú alakot!
OLVASD EL EZT IS!

- zsírégető táplálék
- fogyasztó praktikák