Azt hitték, hizlal! Ez a hétköznapi ital segít a fogyásban
Meglepő kutatás!
Johan Auwerx és munkatársai ismeretlen anyagot találtak a tejben.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan gondolják a tejről - különösen a magasabb zsírtartalmú változatról -, hogy hizlal. Egy, a júniusi Cell Metabolism Cell Press című kiadványában megjelent kutatás tanúsága szerint azonban ennek épp az ellenkezője igaz.

Vizsgálataik során a szakértők egy olyan anyagot találtak a tejben, mely elősegítheti a megfelelő anyagcsere-működést - ráadásul az életet is meghosszabbíthatja.

Így segít a fogyásban a tej

A kutatást vezető Johan Auwerx, a Lausanne-i Műszaki Egyetem munkatársa egyfajta új vitaminként is említi a nikotinamid-ribozid nevű vegyületet. Akkor fedezték fel ezt az anyagot, amikor SIRT1 nevű gén aktivitásának fokozására kerestek lehetőséget.

Az említett gén fokozott működése serkenti az anyagcserét, illetve lassítja a sejtek öregedését. A kísérletek során azoknak az egereknek a szervezete, amelyek nagy dózisban kaptak nikotinamid-ribozidot, még emelt zsírtartalmú étrend mellett is több zsírt égetett el. Az állatok - túl azon, hogy nem híztak el -, gyorsabban futottak, valamint az állóképességük is javult.

Hosszú életet is remélnek tőle

A nikotinamid-ribozid nem csupán az anyagcserét serkenti, de hosszabb élettartamot is remélnek tőle a kutatók. Az újonnan felfedezett vegyületet a szakértők a resveratrol nevű antioxidáns flavonoidhoz hasonlítják.

A vörösborban található vegyületről már évekkel korábban bizonyították a Harvard Egyetem kutatásai, hogy szabadgyökellenes, fiatalító hatása szinte minden élő szervezet esetében jelentős.

Nem elég csak tejet fogyasztani?

Nem érdemes azonban a kutatások eredménye alapján literszámra innod a tejet. Mint Johan Auwerx elmondta, természetesen további humán kísérletek szükségesek eddigi kutatásaik kiegészítésére.

Várhatóan nem elegendő pusztán a tejfogyasztással bevinni a szervezetbe a nikotinamid-ribozidot. A kutatók úgy vélik, inkább táplálékkiegészítő formájában kellene szedniük a fogyni vágyóknak. A tabletták gyártása előtt azonban még számos további vizsgálat szükséges.

Te milyen gyakran iszol tejet?

Ezt is szeretjük