Az anyagcsere lényegében a szervezetben végbemenő anyag-, energia- és információáramlást jelenti, tehát jóval túlmutat a lebontó folyamatokon, amikkel mindenki azonosítja. A folyamatokhoz energia és kalória felhasználása szükséges, így érthető módon a fogyókúrához is köze van.
Ez az áramlás egyénenként változó gyorsaságú, sokan pont emiatt törődnek bele abba, hogy a diétájuk nem lesz sikeres, hiszen a lassú anyagcserére fogják a dolgot - pedig csak néhány étel kerülésére és a serkentő fogások bevezetése szükséges a folyamatok beindításához.
Ezeket az ételeket érdemes elhagyni
Annak érdekében, hogy minél jobban beinduljon az anyagcsere, és ezzel együtt a fogyás is gyorsabbá váljon, a rendszeres mozgás mellett mindenképp érdemes néhány olyan alapanyagot kerülni, amik nemcsak az egészségre vannak rossz hatással, hanem a kiválasztófolyamatokat is erősen hátráltatják, hiszen a fel nem használt energiamennyiség lerakódik zsír formájában, ami hízáshoz vezet.

Az olajban sütött finomságoknak nehéz ellenállni, mégis csak ritkán ajánlott a fogyasztásuk. Az alacsony rosttartalom mellett magas a zsír- és sótartalmuk, emiatt a szervezet nehezebben, lassabban tudja megemészteni őket.
Fotó: TheCrimsonMonkey / Getty Images Hungary

Az előre csomagolt, mikróban elkészíthető ételek és fagyasztott fogások sem ajánlottak a fogyni vágyóknak, hiszen bár gyorsan elkészülnek, a nagy só-, cukor- és zsírtartalmuk mellett sokszor tele vannak tartósítószerrel.

Bár a tejtermékek az egészségesebb élelmiszerek közé tartoznak, a benne található kazein, vagyis tejfehérje a nehezebben emészthető tápanyagok közé tartozik, sok embernél székrekedéssel is járhat a fogyasztásuk.

A cukros üdítők mindig felbukkannak, ha az egészségtelen ételekről van szó, de a fogyni vágyóknak sem kedveznek: rendszeres fogyasztásuk lassítja az anyagcserét, a cukormentes és light változatoknak sem érdemes bedőlni.

Az instant levesek óriási mennyiségű só hozzáadásával készülnek, ez megterheli a vesét, és lelassítja az anyagcserét. A szervezet nem tudja kiválasztani a felesleges vizet, az pedig megreked a sejtek között, puffadást, hízást eredményezve.
Fotó: itakdalee / Getty Images Hungary

A túl sok telített és transzzsír fogyasztása nagyon megviseli az emésztőrendszert, hiszen sokkal nehezebben és lassabban képes feldolgozni a szervezet. Állati eredetű zsírok helyett érdemes növényit használni.

A konzervek fogyaszthatóságának idejét rengeteg sóval és tartósítószerrel tudják meghosszabbítani, ezek a mesterséges anyagok azonban nagyban hozzájárulnak az anyagcsere lassulásához.
Fotó: SarapulSar38 / Getty Images Hungary

Az alacsony rosttartalmú és a magas gluténforrásként ismert fehér lisztből készülő ételek lassító hatással vannak az anyagcserére, sok esetben pedig székrekedést is okozhatnak.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)