10 kiló plusz van rajtad? Ez a 8 táplálék segít megszabadulni tőle
A mogyoró, valamint a legtöbb zöldség segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet.
- Minden eddiginél fontosabb most a vérplazmaadók szerepe - csatlakozz! (x)
- Túl a virágon: 5 egyedi ajándékötlet anyák napjára! (x)
- Hatékony ápolás a természettel összhangban (x)
- Kutyabaj - a halálos szívférgesség (x)
- Tudod, hol vásárol Lékai-Kiss Ramóna? (x)
- Védjük meg kedvenceinket! (x)
- Szédülés idős korban: ártalmatlannak tűnik, de komoly következménye lehet! (x)

- Sosem gondoltad volna, hogy ezek a divatszínek milyen jól mutatnak együtt: minden szettből kihozzák a maximumot »
- Nem csak méregdrága ruhákban lehetsz stílusos: 10 tipp, amitől kifinomultan divatos lesz az öltözéked »
- Elképesztő, mit tesz a bőrrel a stressz és a szorongás: mély ráncokat, pattanásokat, és allergiás reakciókat is okozhat hosszú távon »
- Kvíz: mennyire ismered Magyarországot? Teszteld magad!
- Gregor Bernadett levágatta hosszú haját: a rövidebb frizurát imádják a rajongói
- Kvíz: melyik folyó mellett van Makó? 10 kérdés Magyarország földrajzáról
- 10 kérdés biológiából, amit a suliban még tudni kellett: melyik igaz az állítások közül?
- Ő Gallusz Niki ritkán látott párja: Laurával 10 éve egy párt alkotnak
A glikémiás index korábban csak a cukorbetegek számára volt ismerős fogalom, napjainkban azonban már a fogyni vágyók is figyelik - a táplálékok kalóriatartama mellett - a GI-t.
Ismerj meg néhány olyan ételt, amelyek alacsony glikémiás indexükből adódóan segítenek a pluszkilók elleni harcban. Ha jelentősebb felesleget cipelsz, érdemes ilyen szempontból is figyelned az élelmiszereket.
Röviden a glikémiás indexről
A glikémiás index megmutatja, hogy egy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételekből a szénhidrátok lassabban szívódnak fel, az általuk okozott telítettségérzés hosszabb ideig tart, vagyis fogyasztásukat követően csak sokára éhezel meg.
Nem csak a szénhidráttartalmú ételek
A glikémiás indexnek különösen a szénhidrátot tartalmazó ételek szempontjából van jelentősége, mivel a szénhidrátokat a szervezet szőlőcukorra bontja. Ugyanakkor a fehérjebontás során keletkező anyagokból is létrejöhet szőlőcukor, így a vércukorszintedre sokféle táplálék hatással van.
Alacsony glikémiés indexű táplálékok
Lapozd át az alábbi galériát, és tudj meg többet azokról a táplálékokról, amelyek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintedet, így segítik a fogyást. Ha tíz kiló plusz van rajtad, mindenképpen iktasd be őket az étrendedbe.
Nullától százig
A glikémiás index egy 0 és 100 közötti szám - minél magasabb, annál jobban megemeli szervezeted vércukorszintjét az adott táplálék, és annál több inzulinra lesz szükség a cukor lebontásához.
Ugyanakkor a gyors emelkedést gyors zuhanás követi, vagyis a magas glikémiás indexű táplálékok fogyasztását követően hamar megéhezel, és felesleges kalóriákat viszel be a szervezetedbe. A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.