A végleges fogyás 4 biztos módszere
Hiába próbálsz ki tucatnyi diétát, a következő alapvető módszerek nélkül valószínű, hogy nem leszel képes tartósan lefogyni. Ismerd meg őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár egy könnyű, néhány napos vagy hetes villámdiéta is eredményezhet látványos változást, a tartós fogyáshoz és elért súlyod megőrzéséhez elengedhetetlen az életmódváltás. Az egészséges táplálkozás több alappilléren nyugszik, melyek közül a következők a legfontosabbak közé tartoznak. Ismerd meg őket, és változtasd meg életed!

A megfelelő arányok betartása

A helyes táplálkozás első pillére a fajnak megfelelő étkezés, ami azon alapul, hogy emberek vagyunk, és ennek megfelelően úgy kell táplálkoznunk, ahogy az embernek. Ez azt jelenti, hogy a szénhidrát, a fehérje és a zsír megoszlása a szükségleteknek megfelelő mennyiségben 50:25:25 arányú kell, hogy legyen.

Vagyis összességében zsírokból és fehérjéből jelentősen kevesebbet kellene fogyasztani, mint szénhidrátból, ugyanakkor ügyelni kell arra is, hogy utóbbi esetében se ess túlzásba, illetve azt főként zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból, hántolatlan rizsből vidd be szervezetedbe.

Sokan gondolják, hogy a sikeres diétához elegendő a zsírmennyiség csökkentése is, azonban nem vezet tartós fogyáshoz, ha drasztikusan mérsékled a zsírbevitelt. A lényeg, hogy a megfelelő mérték betartásán kívül a telített zsírok fogyasztását csökkentsd a telítetlen zsírok - például növényi olajok, olívaolaj - javára. Ezzel szíved és érrendszered egészségéért is sokat teszel.

A fehérje tekintetében szintén érdemes a megfelelő változatokat választanod, a sovány húsok, a szárnyasok, a halak és a hüvelyes növények fogyasztása elengedhetetlen a zsírégetés és az anyagcsere optimális működéséhez.

Teljes értékű táplálékok

A tartós fogyás elérésének második pillére, hogy teljes értékűek legyenek az általad fogyasztott élelmiszerek. Ahhoz, hogy valóban éltessenek, meg kell felelniük az évmilliók alatt kialakult természetes evolúciós normának. Mivel néhány évszázaddal ezelőtt még semmi más nem létezett, csak teljes értékű táplálék, elkerülhetetlen, hogy odafigyelj erre.

Szervezeted ugyanis nem tanulta meg, hogyan bánjon a csökkentett vitamin- és ásványianyag-tartalmú étrenddel, mely azonban dúskál a mesterséges adalékanyagokban, színezékekben, hevített olajokban, tartósítószerekben és aromákban. Amíg szervezeted meg nem kap mindent, amire szüksége van, éhségérzetet fog produkálni. Ez azt jelenti, hogy a kevésbé értékes táplálék megtölti ugyan a gyomrot, de nem ad jóllakottságérzést.

A konyhaművészet egyik fő mozgatórugójaként nemcsak az érzékeket kell, hogy megörvendeztesd, de tartós telítettséget kell elérned. A tartós azt jelenti, hogy a következő étkezésig nem szabad, hogy éhesnek érezd magad. Mindezek miatt fontos, hogy természetes táplálékokat fogyassz, sok zöldséget, gyümölcsöt és gabonát, emellett kerüld a gyorséttermeket, a finomított lisztből készült pékárut és az édességek többségét.

A sav-bázis egyensúly megteremtése

Az egészséges életmódra való áttérés és az ideális súly megtartásának harmadik pillére az élelmiszerek sav-bázis-tartalma.

Aki ebben egyensúlyra vágyik, tulajdonképpen elég, ha a táplálkozás első és második pillérére támaszkodik, és odafigyel, hogy az alapanyagok megoszlása, illetve minősége megfelelő legyen. Ezzel azonban még nincs elintézve a dolog, hiszen itt a mozgás mennyisége is közrejátszik.

Aki folyamatosan az oxigénegyensúly tartományában mozog, ezzel nemcsak zsírsavat éget el, hanem arról is gondoskodik, hogy megfelelő legyen a sav-bázis-arány. Az evolúció évmilliói alatt az embernek mindig mozognia kellett ahhoz, hogy táplálékhoz jusson.

A modern időkben most először lehetséges sok mozgás nélkül is több mint elegendő táplálékhoz jutni.

Ezen a téren valóban az evolúció áldozatának számít korunk embere, mely megtanította őseinknek, hogy a lehető legkevesebb energia felhasználásával a lehető legtöbb fűtőértéket megtalálják. Épp ez okozza a legtöbb mai embernél a túlsúlyt.

Mivel az életfenntartás biztosításához ma már semmit nem kell tenni, a táplálkozást újra kell tanulni, emellett a mozgásról is gondoskodni kell. Ennek természetesen nem a fitneszstúdióban kell megtörténnie, hanem például elkezdhetsz újra többet gyalogolni, újra felfedezheted a kerékpárt, vagy választhatod az úszást. Mindezeknek ideális mellékhatása, hogy közben szellemi-lelki szinten is újra mozgásba lendülsz.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Egyéni típusodnak megfelelő táplálkozás

A tudatos táplálkozás és a tartós fogyás biztosításának negyedik pillére a hagyományos kínai orvoslásból származik, és a típusoknak megfelelő táplálékra vonatkozik, mely figyelembe veszi az élelmiszerek termikus hatását a szervezetben.

A kínaiak már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy a táplálékoknak különböző melegítő, illetve hűtő hatásuk van a testre, illetve, hogy a típusodnak megfelelő mennyiségű melegre van szükséged. Létezik úgynevezett meleg, illetve hideg típus, melyek mindegyike egyfajta szélsőséges táplálkozási rendszerről tanúskodik.

Ha nem a típusodnak megfelelően táplálkozol, hiába eszel egészséges ételeket, illetve követsz kiegyensúlyozott diétákat, nem indul be a fogyás, emellett egyéb tünetek és problémák is jelentkezhetnek, például fáradékonyság, aluszékonyság és rossz közérzet vagy épp állandó, feszült idegállapot, fokozott izzadás, fejfájás, magas vérnyomás.

Első lépésként fontos, hogy a jellemző tünetekből megállapítsd, melyik irányba tolódott el szervezeted egyensúlya, majd az annak megfelelő táplálkozási szabályokat kövesd. Ha meg akarod ismerni típusod, illetve, hogy milyen ételeket szabad, illetve tilos fogyasztanod, olvasd el cikkünket!

Cikkünk Rüdiger Dahlke és Dorothea Neumayr Evésről, ivásról és az életről című könyve alapján készült.

Rüdiger Dahlke orvos, terapeuta és Dorothea Neumayr konyhafőnök az érzékek, az élvezetek és az egészséges konyhaművészet birodalmába kalauzol el. Varázslatos receptjeikkel minden kétséget kizáróan bemutatják, hogy az igényes, értékes alapanyagokból, nagy szeretettel elkészített étel testnek és léleknek egyaránt javára válik. Saját tapasztalataikat olvasóikkal megosztva vallják: könnyen összeegyeztethető, hogy az egészséges ételek ízletesek, szépek és megfelelő minőségűek legyenek. A recepteken túl az olvasók számos hasznos tanáccsal gazdagodhatnak az egészséges életmóddal, illetve a megfelelő, hosszú életet biztosító táplálkozással kapcsolatban.

Kiadja a Bioenergetic Kiadó.
A könyv ára 4400 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »

OLVASD EL EZT IS!

kaukazusi
  • diéta a tartós fogyásért
  • mintaétrend a tartós fogyásért

Így adj le 10 kilót!

Ezt is szeretjük