Az orrod előtt varázsolja bele a mobiltelefont a lezárt üvegbe
Mi Dynamo titka?
Hiszünk neki valamiért, pedig mindez csak illúzió.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiszem, ha látom - ezt szokták mondani, Dynamo trükkjeivel ugyanakkor az a gond, hogy látjuk, ezért el is hisszük mindazt, amit csinál. Pedig mindez csupán jól begyakorolt, okosan és művi pontossággal felépített illúzió.

Dynamo

Az angliai Bradfordban született Dynamo, eredeti nevén Steven Frayne december 17-én tölti be a 31. életévét, de már egy egész világ figyeli, miként ejti ámulatba közönségét időről időre valamivel.

Vízen jár, átnyúl az ékszerbolt vitrinjének üvegén egy karkötőért, függőleges falakon sétál felfelé, egy ütéssel belevarázsol egy mobilt egy sörösüvegbe és így tovább. A misztikus tekintetű, apró termetű - nem egészen 168 centis - Dynamo napjaink legfelkapottabb illuzionistája, köszönhetően tehetségének, illetve a mögötte szorgosan dolgozó arculattervező- és marketingstábnak, akik okosan megtervezték varázslóimidzsét.

Trükkös varázslatok

Dynamo visszaemlékezése szerint nagypapájától tanulta első trükkjét, amikor osztálytársain szeretett volna bosszút állni. Kis termete miatt ugyanis nagyon sokat bántották, ezért nagyapja megmutatta neki, hogyan veheti el mások erejét.

Innentől már nem volt megállás, az illuzionista sorra tanulta úgynevezett varázslatait, ma pedig már világszerte ismertté vált velük. A következő néhány perces videó összefoglalja néhány trükkjét.

Miért hiszünk neki?

Annak ellenére, hogy nem egy trükkjeit leleplező videó készült már, Dynamo varázslói képességeivel még mindig rengeteg embert elbűvöl. Elég csak megnézni egy-két videót róla a Youtube-on, és bárki meggyőződhet róla, hogy az őt figyelő közönség tágra nyílt szemekkel, minden idegsejtjével koncentrál ügyes trükkjeire, és hisz benne.

Mindezek mögött feltehetőleg az van, hogy az embernek, amióta világ a világ, szüksége van arra, hogy hihessen a természetfeletti dolgok létezésében. Az emberiség hajnalán is létezett már természetimádat, az egyes természeti jelenségek iránti tisztelet. A népek hinni akarták, hogy táncukkal az eső, vagy a Nap istenének elnyerhetik a kegyeit, és elérhetik, hogy eleredjen az eső, vagy napos legyen az idő. Azt akarták, hogy hihessenek valamilyen felsőbb erő létezésében, mert ez adott nekik reményt.

Dynamo esete is hasonló. Az emberek egy része hisz a spirituális világ létezésében, mások nem, vannak vallásosak és nem vallásosak, és akadnak olyanok is, akik hisznek a varázslatban, míg mások ezt elutasítják. Dynamo közönsége tehát egész egyszerűen azokból tevődik össze, akik hinni akarnak a varázslat létezésében, hogy valóban van helye egy ilyen különleges, megfoghatatlan, természetfeletti dolognak a racionális világban.

Hogy tényleg varázslat mindez vagy ügyesen kivitelezett illúzió? A végeredmény szempontjából szinte mindegy - Dynamo elsősorban szórakoztatni akar, és ez, valljuk be, elképesztően jól megy neki.

Ezt is szeretjük