A klimax, depresszió, álmatlanság ellenszerei

Megnyugtató készenlét

Nem kell feltétlenül gyógyszerekkel tömnöd magad, ha egészségügyi problémáid adódnak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Orvosi zsálya

Ha van egy kicsi teraszod, virágokkal, akkor egy cserépben köztük kell lennie a díszítő értéket sem nélkülöző orvosi zsályának is. Szürkészöld leveleiből nemegyszer készíthetsz olyan forrázatot, amely a legbiztosabban megszabadíthat többféle nyavalyától.

A zsálya teás öblögetés kiváló ellenszere a makacs fogínygyulladásnak és a torokgyulladásnak is. Mint hatékony szert ajánlják a klimaxot kísérő kellemetlen éjszakai izzadás ellen, emésztési problémák, felfúvódás esetén is segít a más füvekkel együtt készített zsálya forrázat. Jótékony hatásaként tartják számon, hogy megakadályozza szervezetedben a betegségek utáni súlyos legyengülést.

Vannak gyógyfüvek, melyeknek virágait vagy virágos szárait gyűjtheted, vannak viszont olyanok, amelyeknél nem érdemes megvárnod a virágzást, hanem közvetlenül előtte - mert ekkor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot - gyűjtsd a levelét. Ezek közé tartozik a zsálya is. Szedhetsz leveléből szárításra tavasszal, majd az elvirágzás után visszavágott szárakból kifejlődött hajtásokról ősszel is. Így ha szükséged lesz rá, télen is használhatod.

Orbáncfű

Az orbáncfű júliusban nyíló élénk, fényes sárga virága biztosan nem kerüli el a természetjárók figyelmét. Neve ugyan nem éppen rokonszenves, de ez ne riasszon el. Ha levélkéit a világosság felé tartod, sok hólyagocskát láthatsz bennük, ez magyarázza nevét. Ezekben, és a virágokban van a gyógyító anyag. Várd meg, amíg az orbáncfű kinyílik, és így szedd, virágjával és leveles szárával együtt.
A gyógynövény könyvek szerint az orbáncfüvet már kétezer évvel ezelőtt használták különféle idegbajok gyógyítására. Kontinensünk országaiban ma is ajánlják a depresszió enyhébb formái s ezek tünetei, a rossz hangulat, az álmatlanság ellen. Ugyanakkor még mindig nem világos, kutatóintézetek újra meg újra vizsgálják, minek köszönhető kedvező hatása.
Forrázatát ihatod emésztési problémák esetén is. Védi a nyálkahártyát, antibakteriális és gyulladásgátló hatása folytán kedvezően befolyásolja a gyomor és bél gyulladásos folyamatait.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Külsőleg alkalmazva olajának vagy az ezzel készült krémeknek – a fájdalom enyhítése miatt - nagy hasznát veheted, ha ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedsz.

Lándzsás útifű

Az útifű, a lándzsás és a széleslevelű változata is igen elterjedt gyom, könnyen megtalálhatod réteken, füves területeken, árokparton, utak mentén. Így a régmúltban is mindig kéznél volt, ha valamilyen véletlen folytán kapott sebet a helyszínen kellett kezelni. A frissen szedett útifű levél, szétdörzsölve, a sebre téve szavatolta a gyors gyógyulást. Baktériumölő, vérzéselállító, sebgyógyító hatása mellett azonban ma már inkább a felső légutak gyógyítására, a makacs köhögés csillapítására használják eredményesen. A legújabb kutatások kimutatták, hogy hatóanyaga, az aukubin erős gyulladásgátló, a levélből készített kivonat gyógyítja az idült bronchitiszt, s igen hatékony a pneumococcus fertőzések esetében is.
A felső légúti panaszoknál hatékonyságát fokozza, ha kakukkfűvel kevered, egyenlő arányban.
Köhögés csillapító hatását úgy fejti ki, hogy hígítja, s ezzel megkönnyíti a légutak nyálkahártyájára lerakódott váladék kiürítését, ami után megszűnik a köhögésinger.

A teák elkészítése

Egy kávéskanál gyógynövényt forrázz le két deci vízzel. Ezután tíz percig hagyd állni, majd szűrd el, és tetszés szerint ízesítsd mézzel.

Ezt is szeretjük