Késlelteti a biológiai öregedést ez az egyszerű étel: gyulladáscsökkentő is
Pozitív hatásaik miatt érdemes beiktatni az étrendbe a zöld leveles zöldségeket.

Azoknak az embereknek, akik rendszeresen fogyasztanak zöld leveles zöldségeket, lassabb a kognitív hanyatlásuk és a biológiai öregedésük - derül ki a legújabb kutatásokból. A zöld levelesek rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és nem utolsósorban gyulladáscsökkentő hatásuk is van.
Késleltetik a biológiai öregedést a zöld leveles zöldségek
Már napi egy adag - körülbelül 25 dekagramm - zöld leveles zöldség fogyasztása is lassíthatja a kognitív hanyatlást és a biológiai öregedés folyamatát. Egy 2018-ban publikált kutatás megfigyelései szerint ugyanis azok, akik naponta rendszeresen fogyasztottak spenótot, brokkolit, salátát vagy más zöld leveles zöldséget, a kognitív hanyatlásuk üteme megfelelt annak, mintha 11 évvel fiatalabbak lennének.

A vizsgálatban csaknem ezer 58 és 99 év közötti felnőtt férfi és nő egészségügyi adatait követték nyomon öt éven keresztül. Az eredményekből az is kiderült, hogy a kor, a nem, az oktatás, a kognitív tevékenységekben való részvétel, a testmozgás, a dohányzás, alkoholfogyasztás ellenére a zöld leveles zöldségek fogyasztása lassabb kognitív hanyatlással járt együtt.
A zöld leveles zöldségek hatása a szervezetre
A zöld leveles zöldségek rendkívül gazdagok vitaminokban: bővelkednek A-vitaminban, K-vitaminban, E-vitaminban, C-vitaminban, valamint majdnem az összes B-vitamin is megtalálható bennük. De az ásványi anyagok nagy része is fellelhető a zöld levelesekben. Nagy mennyiségben található bennük kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, foszfor és nátrium.

Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció
Ugyanakkor gazdagok filokinon, lutein, nitrát, folsav, α-tokoferol és kaempferol nevű vegyületekben, amelyek erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. Ezeknek köszönhetően pedig kitűnő rákmegelőző hatásaik is vannak.
Friss vagy fagysztott?
A zöldek lehetnek frissek vagy fagyasztottak, és bármilyen fajtát választhatsz, amelyet könnyen meg tudsz vásárolni. Tévhit, hogy a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök kevesebb vitamint tartalmaznak, sőt, a fagyasztva tartósított élelmiszerek nemcsak hogy megőrzik tápanyag tartalmukat és természetes állagukat, hanem ugyanolyan ízűek, és percek alatt elkészíthetőek, mint a friss társaik.

A fagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket a betakarítást követő órákban azonnal feldolgozzák, így nem következik be az a fajta tápanyagvesztés, amely egy frissen szüretelt, de napokig álló darabnál. Például a friss, zöld színű zöldségek szobahőmérsékleten tárolva C-vitamin-tartalmuk akár 15 százalékát is elveszíthetik naponta.
7 gyógyszermentes módszer a koleszterinszint csökkentésére - A fogyókúrádat is segítheted velük
Így csökkentsd a magas koleszterinszintet természetes módszerekkel!
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)