Zenével az Alzheimer-kór ellen: így segíthet a demencia tüneteinek enyhítésében

Hallottál már az emlékezeti kiemelkedés időszakáról?

Zene szerepe a demencia kezelésében
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már évek óta ismert tény, hogy a zene segíthet az Alzheimer-kór és a demencia tüneteinek enyhítésében. A BBC pedig most létrehozott egy olyan honlapot, ahol a demenciával élő betegek megtalálhatják az általuk szeretett dalokat.

A hosszú távú terv az, hogy egy olyan oldal jöjjön létre, ahol az emlékek előhívását segítő zenei adatbázist találhat a felhasználó.

A zene segít emlékezni Alzheimer-kórral is

- A zenének hatalmas ereje van - vélekedik Gary Lightbody énekes, tévés szereplő, akinek az édesapja demenciával él. Sokkal gyorsabban tüzel tőle az agy sok területe, mint bármi mástól - legyen az a régi otthon képe, filmek vagy beszélgetés. A zene valahogy elrepít az ember fiatalságába, vagy az élet egy olyan fontos időszakába, ami egyébként nem biztos, hogy visszaidézhető lenne - teszi hozzá a sztár.

Mindezek mellett a zeneterápia kimutatható módon enyhíti a depressziót, a szorongást, a hallucinációt és a mobilitás problémáit az enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kóros betegeknél. A kutatások szerint a brit idősek otthonainak mindössze 5%-ában biztosítanak magas színvonalú zenei programokat. Az International Longevity Center felmérése szerint ez egy-egy demens betegre elosztva heti 30 másodpercnyi zenét jelent. Ennek ellensúlyozására a Playlist for Life nevű nonprofit szervezet a BBC-vel összeállva megalkotta a Music Memories weboldalt - melyet ide kattintva érhetsz el.

A lejátszási listák megoszthatóak 

Az oldalon a látogatók az elmúlt száz év több mint 1800 dalából, klasszikus műveiből és tévéműsorzenéiből válogathatnak. Így egy személyre szabott, személyes jelentőséggel bíró zenecsokrot állíthatnak össze. Az így létrehozott lejátszási listákat ezután másokkal is megoszthatják az adott felhasználó életkora, neme és születési helyének megadása mellett - ezzel pedig más ápolóknak és hozzátartozóknak segíthetnek a hasonló hátterű betegeknek történő zeneválogatásuk során.

Sarah Metcalfe, a Playlist for Life nonprofit szervezet munkatársa elmondta, hogy az egyik gyakran felhozott példa az Ally Bally Bee című skót altatódal. A legtöbb glasgow-i felhasználónak ez rajta van a lejátszási listáján, mivel a dal visszarepíti őket abba az időszakba, amikor az anyukájuk gondoskodott róluk, biztonságban és szeretve érezték magukat. Viszont, ha valaki skót, ám egy dél-angliai ápolási otthonba kerül, ott senki nem hallott az altatóról. Így azonban összeköthető az, hogy az ország egyes részeiben mit szeretnek az emberek, és valóban segíthetnek elérni őket.

Mi az az emlékezeti kiemelkedés?

Egy emlékezeti kiemelkedésnek nevezett pszichológiai jelenség miatt a tíz- és harmincéves kor között, azaz az önállósodás időszakában hallott zene minden másnál nagyobb érzelmi jelentőséggel bír.

- Tehát, ha valakinek demenciával él a szerette, még, ha már nem is tudnak egymással kommunikálni, akkor is érdemes visszagondolni arra, amikor az illető tíz- és harmincéves kora között volt. Ez lehet a kulcs az olyan zenéhez, amit hozzátartozónk élvezni fog, ami pedig nagyon sok haszonnal jár majd számára - magyarázza Sally Bowell, a Nemzetközi Hosszú Élet Központ szakértője.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csökkenthető a szedett gyógyszerek mennyisége

Lightbody a BBC-nek elmondta, hogy a tudományos háttér megvan ehhez. A zeneterápia demenciában kifejtett hatását még vizsgálják, de már eddig is érkezett néhány igen erőteljes eredmény. A Glasgow melletti Lillyburn idősek otthonában a Playlist for Life által tervezett zenei program alkalmazása mellett az otthonban élők antipszichotikum-fogyasztása 60%-kal csökkent.

Metcalfe elmondta, hogy a zeneterápia azokat a nehéz problémákat célozza meg, melyekkel az egészségügy és a társadalmi szolgáltatások az Alzheimer-kór és más demenciák ellátása során találkoznak. A brit nemzeti demenciastratégia egyik fő célkitűzése például épp az antipszichotikumok közé tartozó gyógyszerek használatának visszaszorítása. Ezekre pedig a zeneterápia nagyon hasznos alternatívát jelenthet.

A cikk a Felejtek.hu weboldalnak köszönhető, mely a demencia és az Alzheimer-kór témaköreiben közöl tudományos igényességű, de közérthető írásokat. További cikkekért kattints ide!

Segítik a demencia megelőzését

A következő szokásokat már fiatalon érdemes felvenni. Szakemberek szerint segítenek megelőzni a memóriaromlást és a demencia kialakulását.

10 szokás, amivel megelőzhető lehet a demencia: most kezdd el őket

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük