Laktató, egészséges, ráadásul isteni finom: 9 zabpelyhes reggeli, amivel jól indul a nap

Változatos reggelireceptek az egyik legjobb fogyókúrás alapanyagból, a zabpehelyből.

Zabpehely reggelire
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zabpehely megannyi alakbarát recepthez szolgál rost- és fehérjedús összetevőként. Bár kétségkívül nagyon egészséges és tápláló, ha mindig ugyanúgy készíted, idővel unalmassá válhat. Ezért nem árt kipróbálni pár ínycsiklandó variációt, így akár mindennap ehetsz valami újat.

Amennyiben fogyni szeretnél, erősen ajánlott hozzászoktatni magad a rendszeres reggelizéshez. Elvégre az éjszaka során nyolc, de akár tíz óra is eltelhet táplálkozás nélkül, ha pedig a nap legelső étkezését kihagyod, akkor gyorsan leeshet a vércukorszinted, amit farkaséhség, túlevés követ. A reggeli nemcsak megment a vércukorszint kilengésétől, de lendületet ad bokros teendőid elvégzéséhez is. 

Zabpelyhes reggelik

Nem mindegy azonban, mi kerül a tányérodra. Mindenekelőtt az ételeid minősége fontos. A tápanyagok akkor lesznek a legjobb minőségűek, ha te magad készíted el az ételeket nyers hozzávalókból.

A zabpehely hosszú ideig eltartható összetevő, melynek minden diétázó polcán ott a helye fogyókúra után is, hiszen hosszú időre jóllakottságot biztosít. Ha a sima zabpelyhet túl száraznak találod, válaszd a vékonyra vágottat, ami könnyebben megszívja magát nedvességgel, ez azonban egy picivel kevésbé laktató. Variáld kedved szerint a következőkkel! 

Zabkása fehérjeporral: főzz meg 40 gramm zabpelyhet kétszer ennyi mennyiségű magtejben vagy vízben. Forrald fel közepes lábosban, majd vedd le alacsony fokozatra, és fedő alatt hagyd főni nagyjából öt percig, vagy, míg a szemek megpuhulnak. Keverj hozzá 30 gramm fehérjeport, hagyd hűlni, és pakold meg a tetejét banánnal vagy bogyós gyümölccsel.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary
Zabpehely mandulával és bogyós gyümölccsel: öt-hat percig, folyamatosan keverve melegíts fel 70 milliliter zabpelyhet 150 milliliter vízzel, egy teáskanál vaníliakivonattal és egy evőkanál reszelt citromhéjjal. Ha elkészültél, kanalazd tányérra, és adj hozzá 125 milliliter friss vagy fagyasztott bogyósgyümölcs-keveréket. A tetejét szórd meg 20 gramm apróra vágott mandulával.
Zabpehely eperrel, görög joghurttal és kókusszal: keverj össze 70 milliliter zabpelyhet 150 milliliter vízzel, egy evőkanál kókuszreszelékkel és egy teáskanál vaníliaaromával. Főzd közepes lángon hat-nyolc percig, majd szedd tálkába. A tetejére szórj 125 gramm szeletelt epret.
Az almás-fahéjas zabpehelyhez használj lehetőleg egy nagyobb, savanyú zöld almát. Önts forró vizet 70 milliliter zabpehelyre, adj hozzá egy teáskanál őrölt fahéjat, egy kanál diót, várj, amíg megszívja magát, majd kicsumázva és felkockázva keverd hozzá a gyümölcsöt is. A fahéj segít, hogy az alma ne dobja meg nagyon a vércukorszintedet.
Zabkása chiamaggal és citrusokkal: 40 gramm zabpelyhet keverj össze dupla ilyen mennyiségű vízzel vagy magtejjel, illetve 30 gramm chiamaggal, és hagyd fél órát állni, vagy, amíg kellően megszívják magukat. Közepes lángon kevergesd, amíg felforr, egy-két perc elteltével pedig vedd le a tűzről. A tetejére jöhetnek a citrusok, melyek különösen jó ízt adnak.
Fotó: wmaster890 / Getty Images Hungary
Kipróbálnád sósan is? Forrázz le 70 milliliter zabpelyhet 150 milliliter vízzel, várj, amíg felszívja, majd keverd össze 30 gramm reszelt, zsírszegény sajttal és tíz darab friss koktélparadicsommal.
Tojásrántottába is kiváló: nem kell hozzá más, mint zabpehely és tojás. Utóbbi alacsony kalóriatartalmú, ellenben rengeteg vitamint és fehérjét tartalmaz, magyarán elég energiát ad a nap beindításához, illetve csökkenti az étvágyad. A pontos receptet itt megtalálod hozzá.
Készíts sütőtökös-fahéjas zabpelyhet, görög joghurttal! Hat-nyolc percig, közepes lángon melegíts fel 70 milliliter zabot 130 milliliter vízzel, 70 milliliter főtt, házi sütőtökpürével, fél teáskanál fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval. A pohárba rétegezheted felváltva a három evőkanál joghurttal.
Vörös áfonyás zabkásához közepes fokozaton, két-három percig melegíts egy teáskanál kókuszolajat 30 milliliter zabbal. A tűzről levéve keverj hozzá egy teáskanál eritritet, majd tedd félre. Szintén közepes lángon, hat-nyolc percig főzz fel 40 milliliter zabpelyhet 150 milliliter vízzel. Keverd össze, majd szórd meg 125 milliliter friss vörös áfonyával és egy kisebb, felkockázott almával.

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük