Növeli a szívroham és a stroke kockázatát ez a népszerű édesítőszer: sokan egészségesnek tartják

Meglepő dolog derült ki egy népszerű édesítőszerről, ami olyan súlyos szív-érrendszeri betegségek rizikóját növeli, mint a stroke vagy a szívroham.

A xilitol és a vérrög, trombózis kapcsolata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A xilitol vagy xilit nevű édesítőszer használata sokkal kockázatosabb lehet, mint azt korábban gondolták. Egy új kutatás szerint növelheti a szívroham és a stroke kockázatát, pedig sokan cukor helyett, mintegy egészséges alternatívaként fogyasztják.

A xilitol és a szívroham kapcsolata

A xilitol, amely egy cukoralkohol, számos termékben megtalálható, például cukormentes édességekben, rágógumikban és fogkrémekben, a nemzetközi jelölése az E 967. Nemrég a Cleveland Clinic kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a xilit nagy mennyiségben történő fogyasztása három éven belül megnövelheti a vérrögképződés és a trombózis kockázatát - a vérrög legelső tüneteiről itt olvashatsz többet.

A xilitol és a vérrög, trombózis kapcsolata 1
Fotó: morisfoto / Getty Images Hungary

A több mint 3000 résztvevővel végzett amerikai és európai vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy a vérplazmában magas xilitolszinttel rendelkező személyeknél nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Azok a résztvevők, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a xilitol szintje, egyharmadával nagyobb eséllyel éltek át vérrögösödéshez kapcsolatos eseményt.

Dr. Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézetének kardiovaszkuláris és metabolikus tudományok részlegének vezetője szerint ez a tanulmány ismét rámutat arra, hogy égetően fontos lenne a cukoralkoholok és mesterséges édesítőszerek vizsgálata. Bár nem szükséges kidobni a xilitolt tartalmazó fogkrémet, tudatosítani kell, hogy a magas xilitoltartalmú termékek fogyasztása növelheti a vérrögképződés kockázatát.

A MedicalNewsToday oldalán megjelent egy másik szakértő, dr. Cheng-Han Chen, a MemorialCare Saddleback Medical Center orvosi igazgatójának véleménye is, miszerint amíg nem értjük jobban a xilitol hatásait, érdemes kerülni a nagy mennyiségű fogyasztását. Elmondása szerint növelheti a vérlemezkék „ragadósságát”, ami emeli a vérrögképződés kockázatát a szívben vagy az agyban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Dr. Rigved Tadwalkar, a Providence Saint John’s Health Center kardiológusa szerint bár a tanulmány megfigyelésen alapult, és nem bizonyítja egyértelműen, hogy a xilitol közvetlenül okozza a szív- és érrendszeri problémákat, az eredmények aggodalomra adnak okot, ami miatt további vizsgálatok szükségesek. Az új kutatás új fejezetet nyit a cukorhelyettesítők és a szív egészsége közötti kapcsolat megértésében.

Más szakértők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a cukorhelyettesítők problémái több mint egy évszázadra nyúlnak vissza. Például a szacharinról az 1970-es években azt hitték, hogy rákot okozhat, de ezt később cáfolták.

A xilitol és a vérrög, trombózis kapcsolata 2
Fotó: VadimZakirov / Getty Images Hungary

Hozzátették, hogy ideális esetben jóformán senki nem használna mesterséges édesítőket - korábban írtunk két olyan fajtáról is, amik növelhetik a vércukorszintet -, és mindenki alacsony glikémiás indexű, kiegyensúlyozott étrendet követne, vagy természetes édesítőszerekkel, például a szerzetesek körtéje (Siraitia grosvenorii) kivonatával ízesítene.

Mindenesetre annyi bizonyos, hogy több kutatásra van szükség ahhoz, hogy pontosan megértsük a biológiai folyamatokat, amelyek ezeket a kockázatokat okozzák vagy okozhatják.

Ezt a cukorhelyettesítőt jobb, ha kerülöd - Rengeteg mentes termékben ott van, pedig egészségtelen

A maltodextrin káros hatásai a bélrendszert is károsíthatják.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük