Növeli a szívroham és a stroke kockázatát ez a népszerű édesítőszer: sokan egészségesnek tartják
Meglepő dolog derült ki egy népszerű édesítőszerről, ami olyan súlyos szív-érrendszeri betegségek rizikóját növeli, mint a stroke vagy a szívroham.
![A xilitol és a vérrög, trombózis kapcsolata](https://kep.index.hu/1/0/5691/56914/569145/56914535_4208495_565a1eb2dd9513222249301b286fe545_wm.jpg)
A xilitol vagy xilit nevű édesítőszer használata sokkal kockázatosabb lehet, mint azt korábban gondolták. Egy új kutatás szerint növelheti a szívroham és a stroke kockázatát, pedig sokan cukor helyett, mintegy egészséges alternatívaként fogyasztják.
A xilitol és a szívroham kapcsolata
A xilitol, amely egy cukoralkohol, számos termékben megtalálható, például cukormentes édességekben, rágógumikban és fogkrémekben, a nemzetközi jelölése az E 967. Nemrég a Cleveland Clinic kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a xilit nagy mennyiségben történő fogyasztása három éven belül megnövelheti a vérrögképződés és a trombózis kockázatát - a vérrög legelső tüneteiről itt olvashatsz többet.
![A xilitol és a vérrög, trombózis kapcsolata 1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5691/56914/569145/56914543_d415a7325e347fec0e14e35c56669d2b_wm.jpg)
A több mint 3000 résztvevővel végzett amerikai és európai vizsgálatban a kutatók azt találták, hogy a vérplazmában magas xilitolszinttel rendelkező személyeknél nagyobb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Azok a résztvevők, akiknek a vérplazmájában a legmagasabb volt a xilitol szintje, egyharmadával nagyobb eséllyel éltek át vérrögösödéshez kapcsolatos eseményt.
Dr. Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézetének kardiovaszkuláris és metabolikus tudományok részlegének vezetője szerint ez a tanulmány ismét rámutat arra, hogy égetően fontos lenne a cukoralkoholok és mesterséges édesítőszerek vizsgálata. Bár nem szükséges kidobni a xilitolt tartalmazó fogkrémet, tudatosítani kell, hogy a magas xilitoltartalmú termékek fogyasztása növelheti a vérrögképződés kockázatát.
A MedicalNewsToday oldalán megjelent egy másik szakértő, dr. Cheng-Han Chen, a MemorialCare Saddleback Medical Center orvosi igazgatójának véleménye is, miszerint amíg nem értjük jobban a xilitol hatásait, érdemes kerülni a nagy mennyiségű fogyasztását. Elmondása szerint növelheti a vérlemezkék „ragadósságát”, ami emeli a vérrögképződés kockázatát a szívben vagy az agyban.
![](https://kep.index.hu/1/0/5691/56911/569113/56911355_af46397d1dd0e4c2c53a56a44403f83b_wm.jpg)
Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!
Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.
A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=bIrrEN.XrFER7Di5yyOb44Zij70piw_KgXMx2D4KGIb.D7/stparam=vlimnwrmfr/fastid=bcmycqqnvjjurohrcuijlxtcbwmf/nc=0)
Promóció
Dr. Rigved Tadwalkar, a Providence Saint John’s Health Center kardiológusa szerint bár a tanulmány megfigyelésen alapult, és nem bizonyítja egyértelműen, hogy a xilitol közvetlenül okozza a szív- és érrendszeri problémákat, az eredmények aggodalomra adnak okot, ami miatt további vizsgálatok szükségesek. Az új kutatás új fejezetet nyit a cukorhelyettesítők és a szív egészsége közötti kapcsolat megértésében.
Más szakértők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a cukorhelyettesítők problémái több mint egy évszázadra nyúlnak vissza. Például a szacharinról az 1970-es években azt hitték, hogy rákot okozhat, de ezt később cáfolták.
![A xilitol és a vérrög, trombózis kapcsolata 2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5691/56914/569145/56914575_e171ae5db734afd5b3cc2f08967bb606_wm.jpg)
Hozzátették, hogy ideális esetben jóformán senki nem használna mesterséges édesítőket - korábban írtunk két olyan fajtáról is, amik növelhetik a vércukorszintet -, és mindenki alacsony glikémiás indexű, kiegyensúlyozott étrendet követne, vagy természetes édesítőszerekkel, például a szerzetesek körtéje (Siraitia grosvenorii) kivonatával ízesítene.
Mindenesetre annyi bizonyos, hogy több kutatásra van szükség ahhoz, hogy pontosan megértsük a biológiai folyamatokat, amelyek ezeket a kockázatokat okozzák vagy okozhatják.
Ezt a cukorhelyettesítőt jobb, ha kerülöd - Rengeteg mentes termékben ott van, pedig egészségtelen
A maltodextrin káros hatásai a bélrendszert is károsíthatják.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)